Patru primari din judeţele Maramureş, Bacău, Giurgiu şi Dâmboviţa au fost în conflict de interese, după ce şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduceau sau au încheiat contracte cu ele, arată Agenţia Naţională de Integritate (ANI), potrivit Mediafax.
În cazul a doi edili, inspectorii de interitate au sesizat Parchetul.
Astfel, primarul comunei Remetea Chioarului, Ioan Pavel Buzdugan (Maramureş), primarul comunei Balcani, Bacău, Vasile Raţă, primarul comunei Hotarele, Marin Neagu (Giurgiu) şi primarul comunei Vulcana Pandele, Constantin Oltean (Dâmboviţa), au fost declaraţi în conflict de interese de natură administrativă şi penală.
„Starea de conflict de interese a intervenit ca urmare a emiterii / încheierii de către persoanele evaluate a unor acte administrative sau juridice prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soţ sau rudele sale de gradul I ori pentru un afin până la gradul II inclusiv”, se arată într-un comunicat de presă al ANI remis Mediafax.
Citeşte şi 5 consilieri locali, declaraţi INCOMPATIBILI de ANI
ANI a constatat că Ioan Pavel Buzdugan a semnat atât contractul individual de muncă al fiului său, prin care acesta a fost angajat pe durată nedeterminată în cadrul Primăriei comunei Remetea Chioarului, cât şi dispoziţia prin care a fost reîncadrat pe postul de inginer cadastru.
Vasile Raţă a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât a emis dispoziţii care au avut ca rezultat încadrarea fiicei sale pe un post de referent debutant în aparatul de specialitate al primarului comunei Balcani, ulterior fiind numită în funcţia publică de consilier asistent.
În cazul primarului Marin Neagu, inspectorii de integritate au constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrative şi penală, întrucât Primăria comunei Hotarele a încheiat contracte de vânzare-cumpărare, în valoare totală de 205.968,18 lei, cu SC Crivis SRL, societare reprezentată de fiul său şi la care soţia acestuia este asociat şi administrator unic.
Ioan Pavel Buzdugan, Vasile Raţă şi Marin Neagu au încălcat dispoziţiile articolului 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit cărora „primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru (…) rudele sale de gradul I”, a precizat ANI.
Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, pentru a face cercetări în cazul lui Marin Neagu, pentru infracţiunea de conflict de interese, prevăzută de dispoziţiile articolului 253 indice 1 din Codul Penal.
ANI a mai constatat că primarul Constantin Oltean încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât Primăria comunei Vulcana Pandele a încheiat contracte de prestări servicii, în valoare totală de 44.975 de lei, cu SC Emirox SRL, societate în cadrul căreia sora acestuia este asociat şi administrator.
În cazul lui Constantin Oltean, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti să facă verificări privind un posibil conflict de interese.
Potrivit dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
Cei patru primari au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Aceştia au depus la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, a precizat ANI.
„Persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, potrivit ANI.