26.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel susţine că doborârea avionului RUSESC de către Turcia a AGRAVAT...

Angela Merkel susţine că doborârea avionului RUSESC de către Turcia a AGRAVAT situaţia din Orient

Doborârea avionului rus de către forţele turce a complicat procesul de găsire a unei soluţii politice în cazul războiului din Siria, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Din acest motiv, trebuie luate toate măsurile necesare pentru prevenirea unei escaladări a conflictului, a subliniat Angela Merkel.

"Situaţia a fost agravată de doborârea avionului rus de către Turcia", a subliniat Merkel într-un discurs susţinut, miercuri, în Camera Inferioară a Parlamentului. "Trebuie să facem tot ce e necesar pentru a preveni o escaladare (a conflictului)", a adăugat cancelarul german.

"Bineînţeles că fiecare stat are dreptul de a-şi apăra teritoriul, dar, pe de altă parte, ştim cât de tensionată este situaţia în Siria şi în zonele din jurul acesteia. Am vorbit ieri cu premierul turc (Ahmet Davutoglu) şi i-am solicitat să facă tot ce e necesar pentru a detensiona situaţia", a mai precizat Merkel.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un avion de luptă al Rusiei, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine că avionul rusesc ar fi pătruns în spaţiul aerian al Turciei. Moscova respinge acuzaţiile. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, iar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria anunţase că i-a împuşcat mortal, chiar în timp ce se paraşutau. Kremlinul a anunţat însă că unul dintre piloţi a supravieţuit şi a fost recuperat din Siria.

La rândul lor, Statele Unite au anunţat că nu sunt implicate în doborârea avionului rus. Unii oficiali americani au precizat că aparatul militar era în spaţiul aerian sirian în momentul în care a fost vizat de armata turcă, după ce intrase scurt timp în spaţiul aerian al Turciei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă