9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialAngajaţi ANAF, ai Ministerului Economiei şi ai băncilor, trimişi în judecată pentru...

Angajaţi ANAF, ai Ministerului Economiei şi ai băncilor, trimişi în judecată pentru spălare de bani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a 48 de inculpaţi, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea şi prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate, evaziune fiscală, luare de mită şi favorizarea infractorului.

În perioada 2010-2012, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, la intervale diferite de timp, inculpaţii, parte dintre ei angajaţi în cadrul unor unităţi bancare şi doi inculpaţi angajaţi în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, au indus în eroare, direct sau prin interpuşi, mai multe unităţi bancare din România cu ocazia negocierii, încheierii şi executării unor contracte de creditare în numele unor persoane juridice sau fizice, producând prejudicii de 7 milioane euro.

În aceeaşi perioadă, au fost folosite în raport cu mai multe unităţi bancare, înscrisuri sub semnătură privată (situaţii financiare si bilanţuri contabile) şi înscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala şi acte de identitate) în scopul producerii de consecinţe juridice, cu ocazia negocierii, încheierii şi executării contractelor de creditare.

Citeşte şi: Tânărul prins când vindea două bombe a fost iniţiat de tatăl său

De asemenea s-a reţinut că, în perioada 2010-2012, la intervale diferite de timp, o parte din membrii grupului infracţional organizat i-au determinat pe reprezentanţii legali ai mai multor societăţi comerciale, controlate în fapt de primii inculpaţi, să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false în scopul obţinerii de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pentru partea de finanţare de 90% din fonduri europene). Trei dintre inculpaţi erau funcţionari în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. În baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, prin inducerea în eroare a angajaţilor din cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri au fost obţinute în mod ilicit fonduri din bugetul de stat (pentru partea de finanţare de 10% din bugetul de stat).

În cursul anului 2012, o parte din inculpaţi au pus la dispoziţia altora, societăţi comerciale pe care le controlau, cu scopul încheierii de contracte şi facturi fictive, în vederea compensării T.V.A.-ului de plată, în beneficiul unor societăţi comerciale.

Inculpaţii au transferat, ascuns şi disimulat originea ilicita a sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în raport cu diferite unităţi bancare şi cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii până la concurenţa prejudiciului reţinut. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti.

Cele mai citite

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...

Explozie într-o locuință, din cauza acumulărilor de gaze, cu toate că nu era racordată la rețea și butelia era închisă

Un tânăr de 29 de ani şi două femei, cu vârste de 41, respectiv 64 de ani, au fost transportaţi la spital, cu arsuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă