27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialAnexele secrete ale protocolului dintre PD-L si PSD

Anexele secrete ale protocolului dintre PD-L si PSD

Protocolul dintre PSD si PD-L a fost dublat de doua anexe secrete: un regulament de functionare a coalitiei si o lista a ministerelor viitorului guvern.

Realitatea TV a intrat in posesia documentelor semnate de presedintii celor doua partide, Emil Boc si Mircea Geoana.

In primul rand, colaborarea PSD – PD-L inseamna impartirea clara a functiilor si a domeniilor. Articolul 15 din regulamentul de functionare a coalitiei stipuleaza modalitatile de constituire si functionare a guvernului. Astfel, social-democratii si-au asigurat un post de vicepremier si au obtinut dreptul de prima optiune asupra functiilor din guvern.

Articolul 18 al regulamentului le mai aduce un castig social-democratilor. Ei au reusit sa se asigure ca ministrii PSD nu vor putea fi revocati din functie de premierul PD-L. Iar portofoliul, odata devenit vacant, nu va putea fi atribuit decat aceluiasi partid care l-a detinut anterior.

Pentru a preveni migratiile de la un partid la altul, PSD si PD-L prevad, la articolul 22, ca cele doua parti nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora. Totodata membrilor celor doua formatiuni le este interzis sa se atace public.

De asemenea, documentul secret incheiat de PSD si PD-L mai prevede si faptul ca cele doua partide vor modifica legea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii astfel incat functia de vicepresedinte a acestei structuri sa revina presedintelui Senatului, postura dorita de liderul social-democrat, Mircea Geoana.

Nu in ultimul rand, documentul ii obliga pe toti parlamentarii PSD si PD-L sa fie prezenti si sa voteze pentru investirea guvernului si le interzice sa initieze, sa semneze sau sa voteze motiuni simple sau de cenzura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă