23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialAndronescu: Promovabilitatea la bacalaureat a crescut la 44,26%, după contestaţii

Andronescu: Promovabilitatea la bacalaureat a crescut la 44,26%, după contestaţii

REZULTATE BACALAUREAT 2012: Promovabilitatea la sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului a crescut de la 43,04% la 44,26%, în urma centralizării rezultatelor finale, după contestaţii, pentru 91,7% din centrele de examen, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, relatează Mediafax.

Potrivit ministrului, până vineri la ora 14.00, au fost centralizate rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, pentru 564 de centre de examen din totalul de 615.

„Un număr de 2.274 de candidaţi au trecut din starea respins în starea reuşit prin contestaţie. Dintre aceştia, 1.377 erau respinşi la cel puţin o probă şi au obţinut, în urma contestaţiei, nota de trecere la acea probă, iar 897 erau respinşi cu medii sub 6”, a precizat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a mai anunţat că a propus un set de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor la examenul de bacalaureat, acestea urmând să fie discutate cu inspectoratele şcolare. De asemenea, de săptămâna viitoare, vor fi declanşate dezbateri publice privind modul în care au fost gândite măsurile propuse de minister, precum şi legate de modificarea examenului de bacalaureat, respectiv dacă aceasta ar trebui făcută sau nu.

Printre măsurile ministerului se numără analiza probelor de evaluare, în vederea calibrării şi adecvării la programele şcolare şi la nivelul de dezvoltare al elevilor, analiza greşelilor tipice de la examenul de bacalaureat şi propuneri de programe de formare corespunzătoare, elaborarea unui plan naţional de inspecţie şcolară, organizarea unei simulări a examenului de bacalaureat la nivel naţional şi sporirea ofertei de şcolarizare la nivelul învăţământului postliceal, pe locuri finanţate de la bugetul de stat, pentru calificări cerute pe piaţa muncii.

Printre măsurile propuse de Ministerul Educaţiei se mai numără analizarea, împreună cu Ministerul Muncii, a prevederilor impuse de legislaţia actuală cu privire la condiţiile minime de acces pe piaţa muncii a absolvenţilor de învăţământ liceal (condiţia ar trebui să fie existenţa unui certificat de calificare profesională, şi nu a diplomei de bacalaureat), creşterea numărului de consilieri şcolari şi formarea cadrelor didactice în domeniul consilierii şi formării şcolare şi profesionale, dar şi analizarea, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar, a rezultatelor la examenul de bacalaureat şi elaborarea unui plan de măsuri cu termen indicatori responsabili.

Totodată, Ministerul Educaţiei se gândeşte la organizarea de simulări ale examenului de bacalaureat la nivelul judeţului, precum şi la nivelul şcolii.

Anul trecut, promovabilitatea la sesiunea din vară a bacalaureatului a fost de 45,72%, după soluţionarea constestaţiilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă