3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialAndronescu: Îl dau în judecată pe Funeriu dacă nu îşi cere scuze...

Andronescu: Îl dau în judecată pe Funeriu dacă nu îşi cere scuze public

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, luni, că îl va acţiona în judecată pe actualul ministru, Daniel Funeriu, dacă acesta nu îşi cere scuze public pentru afirmaţia că ea ar fi încurajat acordarea de diplome universitare pe bani, potrivit Mediafax.

“Îl dau în judecată dacă nu îşi cere scuze pentru aceste afirmaţii, pentru că eu sunt singurul ministru care într-un singur mandat am desfiinţat 37 de universităţi, iar de cazul Spiru Haret nu mai vorbesc, în condiţiile în care ordonanţa mea de neacreditare a fost anulată în prima zi de domnul Funeriu”, a adăugat senatorul PSD.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, joi, că iniţiativa Ecaterinei Andronescu de a permite unora dintre elevii care au picat examenul de bacalaureat să se înscrie la universitate şi să urmeze un an pregătitor este “năstruşnică” şi “iresponsabilă”

El a afirmat că această iniţiativă ar putea fi “rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani”, acest fapt arătând cum a fost ministrul Educaţiei, întrucât propunerea a venit de la Ecaterina Andronescu, fost ministru de resort.

“Subiectul este important pentru că denotă modul şi gândirea în care acest minister a fost condus, având în vedere cine a iniţiat acest lucru. Trebuie să ne gândim foarte serios dacă această iniţiativă care prevede în finalul ei faptul că statul trebuie să suporte aceste cheltuieli, nu este şi rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani. Cred că trebuie să ne uităm foarte atent dacă această cârdăşie, care acum nu mai este posibilă la nivelul ministerului, nu încearcă să fie continuată la nivelul unor parlamentari. Le mulţumesc tuturor parlamentarilor oneşti care activează în interesul învăţământului, este vorba aici de covârşitoarea lor majoritate. În schimb, referindu-mă la cei care au iniţiat această măsură nu putem să nu ne întrebăm dacă nu este vorba şi aici de vechi reflexe care existau la nivelul ministerului, dar acum nu mai sunt la nivelul ministerului, de protejare a intereselor ilegitime financiare din universităţi şi spun acest lucru cu toată responsabilitatea”, a explicat Daniel Funeriu.

Parlamentarii PSD Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean şi Cristian Dumitrescu au depus o iniţiativă legislativă privind posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Coiniţiatori ai proiectului legislativ apar peste 30 de senatori PSD. Unul dintre aceştia, senatorul Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că nu susţine legea promovată de Ecaterina Andronescu şi a precizat că ea apare dintr-o eroare la coiniţiatori şi deja a făcut cerere pentru a-şi retrage semnătura.

Proiectul acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte să se înscrie la facultate.

Controversatul proiect de lege mai creează un avantaj elevilor care sunt primiţi la facultate deşi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligând statul să îi finanţeze pe aceştia “cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj”.

Proiectul a fost catalogat de către premierul Emil Boc drept o “tâmpenie populistă”, în timp ce ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus că este o propunere “năstruşnică” şi “iresponsabilă”.

Duminică, premierul Emil Boc le-a cerut liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu să retragă iniţiativa legislativă legislativă. Boc le-a transmis liderilor opoziţiei să nu creeze speranţe iluzorii tinerilor, care, în loc să fie preocupaţi de carte, să caute “alte alternative”. În opinia sa, soluţiile trebuie să însemne carte şi muncă, Boc subliniind că o societate se contruieşte pe temeiuri sigure, nu prin tot felul de propuneri care nu încurajează munca.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că o va ruga pe Ecaterina Andronescu să retragă proiectul privind admiterea la facultate a elevilor care nu au luat bacalaureatul, imediat după ce premierul Boc va prezenta un proiect referitor la cei 100.000 de tineri vizaţi de măsură.

“Domnul Boc este în opoziţie că, dacă e la putere, înseamnă că are majoritate. Şi înţeleg că are o problemă în general cu legile opoziţiei că nu se strâng ai lui de la putere să le respingă. În al doilea rând, o să vorbesc cu doamna Andronescu – că nu e iniţiativa mea sau a domnului Antonescu – şi o să retragem proiectul de lege imediat ce domnul Boc vine şi ne spune care este programul Guvernului pentru cei 100.000 de tineri rămaşi practic fără nicio şansă”, a declarat Ponta.

Forul decizional în privinţa acestui act normativ este Senatul, unde puterea are dificultăţi în a-şi asigura majoritatea la dezbateri şi la vot.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă, luni, că formaţiunea sa nu a susţinut iniţiativa promovată de parlamentarii social-democraţi potrivit căreia tinerii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie la facultate, el apreciind că nu aceasta este soluţia.

Şi preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut, luni, că nu este bine ca elevi care nu au luat bacalaureatul să intre la facultate, dar a apreciat că subiectul referitor la proiectul Ecaterinei Andronescu a fost “inflamat în stilul propagandei tipice lui Traian Băsescu şi Dan Andronic”.

Cele mai citite

Cauți un Lamborghini Urus în leasing?

Odată cu schimbarea societății, se schimbă și plăcerile / gusturile oamenilor. Atunci când se hotărăsc să își achiziționeze o mașină, majoritatea caută ori după...

Cauți un Lamborghini Urus în leasing?

Odată cu schimbarea societății, se schimbă și plăcerile / gusturile oamenilor. Atunci când se hotărăsc să își achiziționeze o mașină, majoritatea caută ori după...

Crăciunul acesta fii în tendințe: cele mai căutate seturi de parfum pentru sărbători

Crăciunul 2023 se apropie! Magazinele online au pregătit deja surprize excelente pentru luna decembrie – seturi cadou de parfumuri și calendare de Advent. Acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă