2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialAnchetă în Danemarca privind o fraudă fiscală record

Anchetă în Danemarca privind o fraudă fiscală record

Trezoreria publică a Danemarcei a anunțat miercuri că a cerut deschiderea unei anchete în ceea ce ar putea fi cea mai mare fraudă fiscală din istoria țării, de peste 800 de milioane de euro, relatează Agerpres

“În timpul verii am devenit suspicioși după ce am primit informații de la autoritățile unei alte țări. Ancheta proprie pe care am efectuat-o ne-a întărit aceste suspiciuni, așa că am transmis cazul la poliție”, a explicat într-un comunicat directorul Trezoreriei, Jesper Roennow Simonsen.

Un purtător de cuvânt al fiscului a refuzat să dezvăluie numele țării în cauză, potrivit France Presse. 

Cazul se referă la câștiguri realizate de companii pe piața bursieră daneză, inclusiv dividende. Acestea sunt în mod normal impozitate cu 27%, dar convențiile fiscale semnate de Danemarca cu anumite țări permit beneficiarilor cu sediul în aceste țări să li se ramburseze totul sau o parte a acestei taxe dacă ea există în alte țări.

Potrivit lui Simonsen, o anchetă internă a Trezoreriei arată că “o vastă rețea de companii cu sediul în străinătate au solicitat aparent rambursarea taxelor pe dividende pentru participații fictive, pe baza unor documente false”.

“Frauda estimată în materie de rambursare indusă a fost calculată pe baza a 2.120 de cereri pentru un total de aproximativ 6,2 miliarde de coroane (circa 830 milioane euro) între 2012 și 2015”, a detaliat Trezoreria.

Secția de reprimare a delincvenței financiare internaționale din poliția daneză (SOEIK) a subliniat că această afacere este o prioritate absolută.

Nici fiscul și nici poliția nu au vrut să dea detalii cu privire la companiile potențial implicate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă