19.8 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeSpecialAnchetă după incendiul de la Londra. Municipalitatea ar fi vrut să facă...

Anchetă după incendiul de la Londra. Municipalitatea ar fi vrut să facă economii la renovare

Municipalitatea celui mai bogat cartier din Londra a devenit ținta criticilor pentru că ar fi cerut reducerea costurilor la lucrările de renovare a blocului turn Grenfell, unde cel puțin 80 de persoane au murit în urma unui incendiu, la 14 iunie, informează vineri AFP citată de Agerpres.

Potrivit unor documente obținute de Times și BBC, municipalitatea din Kensington și Chelsea a făcut presiuni, în iulie 2014, asupra companiei responsabile de lucrări pentru a scoate "un preț bun" la renovarea imobilului.

Printre cele trei operațiuni care ar fi permis reducerea costurilor, Kensington and Chelsea Tenant Managment Organsation (KCTMO), organism public ce administrează parcul de locuințe sociale pentru municipalitate, evocă posibilitatea utilizării de panouri din aluminiu — mai puțin scumpe, dar și mai puțin rezistente la foc — mai degrabă decât panouri din zinc pentru fațadă, pentru a face o economie de 293.000 de lire (333.000 de euro).

Compuse din plăci de compozit de aluminiu și polietilen (plastic), panourile de pe fațada turnului Grenfell sunt suspectate că ar fi contribuit la intensitatea incendiului ce a distrus imobilul în noaptea de 13 spre 14 iunie.

Luni, compania americană Arconic a anunțat retragerea de la vânzare, pentru utilizare la imobile înalte, a acestui timp de înveliș care se bănuiește că a fost folosit pentru sute de imobile în Marea Britanie.

Guvernul britanic a identificat deja 137 de imobile, adică 100% dintre cele inspectate, ca fiind neconforme normelor antiincendiu.

Acuzată pentru felul în care a gestionat drama, municipalitatea din Kensington și Chelsea a fost de asemenea criticată pentru că a exclus joi seara mass-media și pe supraviețuitorii incendiului de la o reuniune a consiliului său municipal.

Premierul britanic Theresa May a numit joi un fost judecător al Curții de Apel, Martin Moore-Bick, să conducă ancheta publică asupra acestei tragedii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Horoscopul zilei, duminică, 24 septembrie 2023. Revelatiile unor noi începuturi. Cum ne va schimba această zi?

Intensitatea zilei creste odata cu tranzitia Lunii in Varsator, crescandu-ne dorinta de a ne dezvolta si de a ne transforma intr-un mod pozitiv....
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies