4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialAnamaria Marinca, elogiata in presa britanica

Anamaria Marinca, elogiata in presa britanica

Anamaria Marinca este elogiata in presa britanica pentru rolurile dificile pe care si le alege, inaintea premierei spectacolului "4:48 Psychosis", de Sarah Kane, pe 21 iulie, la Londra, un one – woman show in care actrita o interpreteaza pe autoarea piesei, internata intr-un spital de boli mintale, informeaza Mediafax.

Cotidianul The Independent, care a realizat un portret al actritei de origine romana, stabilita din 2004 la Londra, titreaza "Trafic de fiinte umane, avort, psihoza – toate intr-o zi de munca grea", amintind de rolurile Anamariei Marinca din "Sex Traffic" si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

Anamaria Marinca urmeaza sa evolueze pe scena londoneza, din 21 iulie, la teatrul Young Vic, in spectacolul "4:48 Psychosis", de Sarah Kane, pus in scena de regizorul francez Christian Benedetti. Marinca o interpreteaza pe autoare, care, internata intr-un spital de psihiatrie, se trezea in fiecare dimineata la ora 4.48 si, pana la ora 6.00 cand veneau asistentele sa-i administreze sedative, scria.

"Cu cat mai dificil, cu atat mai bine. Daca joc un rol in care nu intalnesc intrebari, le creez", declara Marinca in The Independent.

"Cred ca actorul este un fel de atlet al sufletului – trebuie sa te antrenezi sa sari in alta realitate", mai spune actrita, adaugand ca, atunci cand lucreaza la un rol, il are in minte in toate momentele cotidiene, cand face dus sau se plimba cu bicicleta.

Mai putin confortabil pentru ea este atunci cand lumea ii atribuie "o autoritate bizara", pe seama rolului jucat. "A fost un miracol ca am putut spune povestea din «4 luni, 3 saptamani si 2 zile», dar cat am promovat filmul, lumea ma intreba ce cred eu despre avort. Cine sunt eu sa ofer solutii? Treaba mea este sa dau nastere la intrebari?", mai spune Marinca.

De cealalta parte, un reporter The Telegraph care i-a luat un interviu actritei s-a aratat surprins de cat de zambitoare este Marinca in viata reala. "Sunt mai cameleonica in viata reala decat pe scena", spune ea.

"Nu caut eu aceste proiecte extreme, ele se intampla", spune Anamaria Marinca. "Exista o parte intunecata in mine, dar nu mai mult decat in oricine altcineva. Si uneori vreau sa o infrunt", mai arata ea.

Despre "4.48 Psychosis", ultima piesa scrisa de Sarah Kane, care s-a sinucis la 28 de ani, Marinca spune ca, din punctul ei de vedere, nu este doar o scrisoare de adio, asa cum considera multi critici.

Momentul intunecat din timpul noptii, la ora 4.48, este, in mod paradoxal, unul de luciditate pentru autoare, remarca actrita. "Nu este vorba numai despre o boala personala, ci este o metafora legata de imbolnavirea omenirii", spune Marinca.

Plina de umor negru, piesa "4:48 Psychosis" este o explorare a pierderii controlului asupra propriei vieti, alternand intre realitate si fantastic, intre visare si constienta. Personajul interpretat de Anamaria Marinca vorbeste despre capacitatea oamenilor de a iubi si a stabili legaturi, caracteristici ce pot fi regasite in intreaga opera a autoarei, care s-a sinucis la 28 de ani, dupa ce a scris cinci piese care au uimit lumea teatrala.

Dupa moartea sa, in 1999, Sarah Kane a devenit unul dintre cei mai jucati dramaturgi din lume.

Anamaria Marinca are cu siguranta antrenamentul necesar pentru rolurile dificile, apreciaza The Telegraph, amintind ca aceasta a studiat la Universitatea de Arta "George Enescu", din orasul ei natal, Iasi, unde cel mai important profesor de actorie i-a fost tatal, Gheorghe Marinca.

"La varsta la care copiii, de regula, pleaca de acasa, eu m-am apropiat mai mult de tata si am ajuns sa il cunosc ca artist. Este eroul meu", a spus Marinca.

Cele mai citite

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă