9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialAnalist rus: Basescu este impotriva granitelor actuale ale Moldovei

Analist rus: Basescu este impotriva granitelor actuale ale Moldovei

Critica adusa de Traian Basescu mostenirii geopolitice staliniste este indreptata impotriva recunoasterii Republicii Moldova in granitele sale actuale si ar putea ridica chestiunea altor unificari si reparatii istorice, bazate pe notiunea dreptului etnic asupra teritoriului, scrie expertul Institutului de analiza militara si politica de la Moscov, Serghei Markedonov, potrivit NewsIn. Basescu a declarat recent la Piatra Neamt ca Romania considera inutila semnarea unui tratat de frontiera "care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov", explicand ca acest demers ar veni impotriva obligatiilor asumate de statul roman.

Apelul facut la istorie de catre presedintele roman nu reprezinta doar un simplu interes pentru trecutul patriei sale. La mijloc este, nu in ultimul rand, si un interes de consolidare a pozitiei regionale pe seama statelor vecine, scrie Markedonov."Si acest interes este legitimat o data in plus prin critica adusa mostenirii geopolitice staliniste, pozitie care poate sensibiliza Europa si SUA", se arata in articol.

Revenirea in actualitate a problemei frontierei in mai 2009 nu este una intamplatoare, considera expertul rus. "In Moldova vecina, alegerile parlamentare au provocat o criza interna serioasa. Puterea este comunista. Si mergand pe aceasta logica (mai precis aducand-o la absurd), spune Markedonov, putem ajunge la concluzia ca aceasta (puterea comunista – n.r.) este practic mostenitoarea pactului Molotov-Ribbentrop, spre deosebire de "Romania europeana democrata".

Markedonov sustine ca participarea la forumul de la Piatra-Neamt a unor lideri politici moldoveni "liberali" orientati spre Bucuresti reprezinta un caz special, cand nationalistii se pronunta impotriva propriului stat, considerandu-l parte al altui proiect nationalist.

"Bineinteles nu trebuie sa consideram, asa cum o fac unii analisti de la Kiev, Moscova si Tiraspol, continua expertul rus, ca initiativele Bucurestiului in politica sa externa repeta modelele perioadei 1918-1940. Retorica lui Basescu si a membrilor echipei sale este mai moderata si este orientata spre valorile europene", adauga Markedonov.

El reaminteste ca presedintele roman s-a exprimat in favoarea unificarii Moldovei si Romaniei atat inainte, cat si dupa aderarea la UE. "Bucurestiul este pregatit in prezent sa "grabeasca" unificarea "celor doua parti ale natiunii romanesti". Si asta, in conditiile in care in problema autodeterminarii provinciei sarbe Kosovo, Romania sustine o pozitie opusa, mai spune analistul rus, potrivit NewsIn. Bucurestiul este ingrijorat ca autodeterminarea fostei provincii autonome sarbe va deveni un exemplu prost pentru minoritatea etnica maghiara care populeaza compact unele regiuni ale Transnilvaniei.

Asa sau altfel, Romania acorda in fiecare an in jur de o mie de burse pentru studentii originari din Republica Moldova. Pentru o republica mica cu o populatie de putin peste patru milioane, un asemenea ajutor pare destul de impunator. "Asa cum Rusia acorda cetatenia rusa locuitorilor Abhaziei si Osetiei de Sud, Romania acorda cetatenie pentru moldoveni. Insa spre deosebire de cetatenia rusa, cea romana deschide o 'fereastra' in Europa. In acelasi timp, in pofida retoricii europene, Romania nu considera necesara semnarea acordului de frontiera cu Moldova", spune Markedonov.

Expertul rus reaminteste ca in afara de Republica Moldova, Bucurestiul mai are relatii complicate si cu Ucraina din cauza unor probleme teritoriale. Dar, spre deosebire de situatia cu Moldova, Kievul si Bucurestiul au semnat in 1997 Acordul de buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Ucraina, desi problemele teritoriale intre cele doua tari au ramas, remarca Markedonov.

Iar in acest context inca o declaratie impotriva pactului Molotov-Ribbentrop, indreptata practic impotriva recunoasterii Republicii Moldova in actualele ei frontiere, ridica mai multe intrebari fundamentale, spune expertul rus. Una dintre probleme, sustine el, este legata de masura in care UE este gata sa incurajeze tendintele nationaliste practic necamuflate ale noilor sai membri. "Pentru ca, daca analizam mai bine idea lui Traian Basescu, vedem ca aceasta nu este decat o variatiune liberala a ideii Romaniei Mari", conchide Markedonov.

In orice caz, initiativele de genul celei a lui Traian Basescu trebuie sa genereze unele concluzii. Daca logica etnicizarii politicii, cand de facto este introdusa notiunea dreptului etnic asupra teritoriului, nu va fi condamnata de UE, preocupata de lupta cu fantomele comunismului sovietic, atunci chestiunea altor unificari si reparatii istorice (legate de factorul etnic maghiar sau albanez) poate da peste cap frontierele Europei de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. De altfel, precedente in Kosovo si in Caucaz exista deja, avertizeaza Serghei Markedonov, expert al Institutului de analiza militara si politica de la Moscova.

Cele mai citite

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Brazi unicat, licitați pentru a ajuta copii. FOTO

22 de brazi intră în cursa celui mai mare eveniment de caritate al anului. La ediția din 2022, bradul UNTOLD a fost licitat contra sumei...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă