19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAnagrama PDL

Anagrama PDL

Acum, ca PLD s-a decis sa devina, impreuna cu colegii de PD, PDL, adica sa-si rasuceasca initialele, numai P-ul ramanand la locul lui, optiunea liberala devine ceva mai cetoasa. Partea proasta este ca nici cu cea, de bine, de rau proclamat crestin-democrata, a PD, nu se mai stie cum ramane.
Obisnuiam, nu de mult, sa ne pamam de migratia alesilor de toate categoriile de la un partid la altul. Din moment ce doctrina tuturor este aceea a autoimbogatirii, acest lucru nici nu era de mirare. Te imbogatesti mai bine la partidul de la guvernare decat la cel de opozitie, unde s-ar putea chiar sa ai neplaceri pentru etapa anterioara. Asa ca, de ce sa nu ramana alesul nostru tot timpul la putere, chiar daca numele partidului se schimba? Mai comod e pentru maghiarii din UDMR: aici nu trebuie sa faci, deocamdata, nici un fel de miscare de la unii la altii, deoarece partidul insusi e mereu la putere, si cu stanga, si cu dreapta si, pun pariu, chiar cu "a treia cale", atunci cand ea va fi inventata si votata.

Forma cea mai tare de migratie e insa aceea cu partid cu tot, asa cum a facut-o intr-o noapte PD, trecand de la stanga la dreapta. Sigur, initialele au ramas aceleasi, doar toti spun ca sunt democrati, si social-democratii, si liberalii, ba chiar si comunistii.  Insa partidele au migrat integral si mai grosolan mai ales prin anii a90, cand chiar de aceea erau si inventate, ca un fel de momeli pentru alegatorii nevinovati, pentru a fi absorbite la momentul oportun, cu tot cu voturi credeau creatorii lor, in partidul-matca, de obicei emanatul principal. Avem si un caz interesant: cand PDSR a absorbit minusculul, dar incarcatul de istorie PSDR, in afara de faptul ca seful, cam ocazional, al acestui din urma partidulet a ramas in functii, ca si inainte, la CDR, marele PDSR si-a inversat initialele din mijloc, devenind "demnul" urmas al partidului lui Titel Petrescu. Emanatul din PCR a naparlit tocmai spre a parea partidul pe care parintele lui spiritual il absorbise spre a se preface in PMR, in 1948. Altcandva, cu circa o suta de ani inainte, avusese si PNL contact cu PSDMR, primul partid social-democrat roman, si anume absorbindu-i "generosii", adica socialistii cu orientare occidentala si lasandu-l pe acela doar cu inspiratia ruseasca. Dar asta e o poveste din prima copilarie a partidelor romanesti.
Proiectul PLD fusese evident directionat pentru golirea de continut a PNL. Nu ca ar fi o simetrie peste decenii, dar proiectantul avea ceva cu noua social-democratie romaneasca. si ceva-ceva chiar s-a extras din zona PNL, dar Calin Popescu Tariceanu n-a fost lasat doar cu Dinu Patriciu si Puiu Hasotti, asa cum se spera. Noua miscare insa risca sa-i trimita inapoi pe multi dintre "rataciti", care stiu foarte bine ca in noul partid L-ul nu va avea o viata foarte lunga si, nici cat va rezista, nu va semnifica. De altfel, dl Sorin Frunzaverde, cunoscutul fruntas ganditor PD, s-a si pronuntat in acest sens, cerand expres eliminarea particulei liberale din coada noului PD. In fond, e un vis mai vechi al dlui Iliescu inca din 1990 ca un singur partid sa fie si social-democrat, si liberal, ba si taranist si ce s-o mai cere. Ei bine, in noul PDL avem cele doua directii: crestin-democratia si liberalismul. Cel putin asa ni se spune de catre noul "generos" pe invers, Theodor Stolojan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă