10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecial"American Psycho" sau ce a avut mai atroce America anilor '80

“American Psycho” sau ce a avut mai atroce America anilor '80


La Editura Polirom a aparut poate cel mai violent roman al tuturor timpurilor, “American Psycho”, de Bret Easton Ellis. Autorul s-a nascut in 1964 si a publicat primul roman, “Less Than Zero”, pe cand era student. Pentru “American Psycho” Editura Simon and Schuster i-a platit in avans 300.000 de dolari, dar, cand au citit cartea, editorii n-au mai dorit-o.

Reactiile cele mai virulente au venit din partea Organizatiei Na-tionale a Femeilor. Insa Vintage Books, diviziune a Random House, a cumparat imediat cartea. Criticat si laudat, romanul aparut in 1991 nu a lasat spiritele indiferente. A fost apreciat mai mult decat pozitiv de Norman Mailer, a fost ecranizat in 2000 de regizoarea independenta Mary Harron, avand o distributie sonora in fruntea careia trona Christian Bale. Dar filmul e mult mai potolit decat romanul, preferand sa mearga pe calea satirei sociale decat pe cea a horror-ului. Ce face din “American Psycho” o carte atat de deosebita? Sunt mai multe: faptul ca intra in mintea unui serial killer, facandu-ne nu atat sa vedem lumea prin ochii lui cat sa vedem lumea distorsionata pe care o vede el. Iar Ellis stie cum sa se si sa ne introduca in mintea bolnava a eroului, jucandu-se cu prezumtia de realitate. Apoi faptul ca romanul e o satira perfecta la adresa finantistilor de pe Wall Street, dar mai ales a Americii anilor '80, retinand, asa cum spune autorul, tot ce a avut ea mai atroce. Personajele seamana fizic pana la a se confunda unele pe altele. Se imbraca numai de la firme mari, isi muncesc corpul la sala, fac sex cum ar face genu-flexiuni si asculta ultimele CD-uri pentru ca sunt ultimele. Incearca
sa-si dreaga golul cu droguri si cumparaturi scumpe. Insa primele o suta de pagini, pana la prima crima a eroului – o obsesiva radiografiere a mediului numai prin etichete de firma -, sunt la fel de agre-sive ca acelea in care Ellis descrie in cele mai mici amanunte festinurile carnale ale eroului.
Traducerea si notele lui Mihnea Gafita sunt oportune, dar prea harnice, cazand in excese de genul traducerii numelui trupei Earth, Wind and Fire sau pana la a oferi indicatii de pronuntie a numelui trupei U2.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă