1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialAmerican fost membru IRA, demascat de fiul sau, la betie

American fost membru IRA, demascat de fiul sau, la betie

Printr-un incredibil concurs de imprejurari, secretul lui Sean O'Neill, un respectat om de afaceri din Statele Unite, a iesit la iveala. Pentru ca nu a marturisit atunci cand a emigrat in SUA ca a fost membru IRA, el risca 146 de ani de inchisoare, relateaza ziarul francez Le Figaro consultat de Agerpres.

Secretul sau, bine pastrat de peste 23 de ani, a iesit la iveala din cauza fiului sau, intr-o seara cand s-a imbatat cumplit. Prabusirea lui Sean O'Neill, respectat om de afaceri din Pennsylvania, a avut un mare ecou in presa anglo-saxona si in comunitatea americano-irlandeza de pe coasta de est.

Sean O'Neill, originar din tinutul Tyrone, Irlanda de Nord, risca 146 de ani de inchisoare, 4 milioane de dolari amenda si expulzarea din Statele Unite dupa executarea pedepsei sau in caz de achitare, pentru ca nu a declarat serviciilor de imigrare ca, in tinerete, a participat la gruparea terorista IRA (Armata Republicana Irlandeza).

Sean O' Neill era pana nu demult intruparea perfecta a visului american. A venit din Irlanda de Nord in SUA in 1983, cand avea 23 de ani si niciun ban. A facut avere in domeniul restaurantelor si al constructiilor. El era proprietarul unui restaurant foarte cotat din Philadelphia, al unei luxoase resedinte, precum si a mai multor case de pe coasta de est a Statelor Unite si in Irlanda, potrivit ziarului Times. Aceasta ascensiune sociala a fost brusc oprita in septembrie 2006, cand Sean O'Neill a plecat in week-end cu sotia sa, lasandu-i pe doi din cei trei copiii ai sai sa aiba grija de casa.

Fiul sau, Sean O'Neill Jr, organizeaza o mare petrecere. Tanarul de 17 ani bea mult – de doua ori peste limita legala pentru un adult. In cursul unui joc, el trage cu revolverul tatalui sau, ascuns sub o saltea, in cel mai bun prieten al sau si-l omoara. In urma perchezitiilor, politistii descopera alte patru arme neinregistrate, un amortizor fara numar de serie si acte oficiale care demonstrau ca Sean O'Neil Sr a fost arestat de mai multe ori in tinerete de politia din Belfast. Politistii scot la iveala, mai ales, o fotografie aratandu-l pe Sean, in tinerete, alaturi de Gerry Adams, fost membru presupus al IRA si actual sef al partidului nationalist irlandez Sinn Fein.

Aceste descoperiri au starnit curiozitatea politistilor. Anchetatorii afla ca omul de afaceri a fost inchis la varsta de 17 ani din cauza ca a aderat la Fianna Éireann, miscarea de tineret a IRA, si ca a ascuns acest detaliu atunci cand a emigrat in SUA, deoarece stia ca nu i s-ar fi permis intrarea in tara. A fost si bigam, casatorindu-se cu mama copiilor sai, Eilenn, in timp ce era inca legat de americana cu care se casatorise de forma pentru a obtine 'green card'-ul. Omul de afaceri a ascuns 200.000 de dolari si i-a platit la negru pe unii din angajatii sai. De asemenea, a pretins de mai multe ori ca este de nationalitate americana pentru a putea achizitiona arme, potrivit ziarului Guardian. Conform publicatiei engleze, Sean O'Neill ar fi pretins chiar ca este nascut in Texas pentru a putea vota in 1985 la alegerile locale.

La inceput, omul de afaceri nu a recunoscut absolut nimic acuzandu-i pe anchetatori de atitudine anti-irlandeza si anti-catolica, dar in cele din urma, in aprilie, s-a hotarat sa pledeze vinovat, deoarece soarta s-a intors impotriva familiei sale. Dupa ce a beneficiat de cateva luni de libertate conditionata, Sean Jr s-a intors in inchisoare pentru ca nu a respectat conditiile de control judiciar. Sora sa Roisin risca sa stea si ea la inchisoare deoarece a condus in stare de ebrietate si a lovit mortal o batrana, in toamna lui 2008. "Problemele mele judiciare nu ma preocupa atat de mult in raport cu ce sufera copiii mei", a afirmat Sean O'Neill pentru ziarul Belfast Sunday. Omul de afaceri, care a fost pus in libertate in schimbul unei cautiuni de 1,2 milioane de dolari, va fi judecat la 8 octombrie.

Cele mai citite

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...
00:00:22

 Biden: Ostaticul israeliano-american a fost eliberat de Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri (29 noiembrie) că ostaticul israeliano-american Liat Beinin a fost eliberat de Hamas după ce a fost răpit...
Ultima oră
Pe aceeași temă