27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialAmenzi drastice pentru depozitele de cereale

Amenzi drastice pentru depozitele de cereale

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 12/2006, agentii economici care detin spatii de depozitare a produselor agricole vor trebui sa-si autorizeze depozitele pana la data de 31 mai 2006. Autorizatiile de depozit se acorda la cererea operatorilor economici care detin in proprietate sau in administrare spatii de depozitare pentru produse agricole si care indeplinesc conditiile pentru acordarea acestora, prevazute de regulamentul de functionare. Directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Gheorghe Albu, spune ca, pentru a obtine autorizatia de depozit, operatorii economici trebuie sa inainteze Directiei Agricole o cerere-tip, insotita de fisa tehnica a unitatii de depozitare, care cuprinde conditiile minime necesare pentru autorizare, completata de solicitant pe propria raspundere. Reprezentantii imputerniciti ai institutiei au rolul de a verifica la fata locului, la unitatile de depozitare pentru care s-a solicitat acordarea autorizatiei de depozit, realitatea datelor inscrise in fisa tehnica completata de solicitant. Raportul de evaluare se va intocmi in doua exemplare, care va fi semnat atat de catre reprezentantul imputernicit al directiei, cat si de catre reprezentantul imputernicit al operatorului economic. Un exemplar ramane la operatorul economic si unul se va depune la sediul DADR.

Obligatiile agentilor economici

Agentii economici au obligatia sa depuna lunar la sediul Directiei Agricole miscarea stocului de cereale, pentru a se stii ce cantitate de produse agricole exista in depozitele constantene. Principala conditie pentru a primi aceasta autorizatie este ca agentul economic sa intruneasca minimum de dotare pentru produsele depozitate, pentru a nu fi depreciate. Astfel, acesta trebuie sa aiba ventilatie, instalatii pentru conditionat seminte, bascula, precum si un mic laborator. In cazul in care se constata ca nu sunt indeplinite toate conditiile aplicabile fiecarei unitati de depozitare, necesare acordarii autorizatiei de depozit, aceasta se mentioneaza detaliat in raportul de evaluare la rubrica mentiuni speciale, cu precizarea de comun acord cu operatorul economic a termenelor de remediere, si constituie motivatia neacordarii autorizatiei de depozit. Dupa remedierea deficientelor constatate, operatorul economic poate inainta o noua solicitare de acordare a autorizatiei de depozit.

Verificari anuale

Autorizatiile de depozit se elibereaza contra cost si se inregistreaza la D.A.D.R. Constanta, in Registrul de evidenta a autorizatiilor de depozit. Totodata, reprezentantii imputerniciti ai directiei trebuie sa verifice anual la unitatile de depozitare care detin autorizatii de depozit modul de respectare a conditiilor care au dus la acordarea acestora. Cei care nu vor depune cereri pentru autorizatie si vor continua sa depoziteze cereale vor fi sanctionati cu amenda de pana la 30.000 RON si li se vor confisca toate cerealele din depozit. Autorizatia de depozit se poate anula si in cazul schimbarii profilului de activitate al unitatii de depozitare, precum si la schimbarea operatorului economic care detine in proprietate sau in administrare unitatea in cauza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă