2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialAmenda de 100.000 de lei pentru un drum construit ilegal in Parcul...

Amenda de 100.000 de lei pentru un drum construit ilegal in Parcul National Muntii Rodnei

O asociatie a crescatorilor de taurine din satul bistritean Poiana Ilvei va fi amendata cu o suta de mii de lei fiindca a amenajat, ilegal, un drum in incinta Parcului National Muntii Rodnei, cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, transmite NewsIn.

Potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Ioan Bors, drumul a fost amenajat in zona pajistilor alpine cu suma de 80.000 de lei, bani primiti de organizatie de la APIA. "Drumul era de circa 3 kilometri si ducea spre o stana. Numai ca ei au facut o bucla de 150 de metri in incinta Parcului fara a avea nicio autorizatie. Pentru asta le dam o amenda de 100.000 de lei", a spus Ioan Bors.

Administratia Parcului National Muntii Rodnei risca la randul ei sanctiuni fiindca nu a anuntat, la timp, ca se lucreaza la drumul respectiv.  "Drumul a inceput sa fie construit in luna mai, iar noi abia azi (luni, n.r) am aflat despre el. Nu este corect. Administratia are rangeri care patruleaza zona si trebuiau sa ne informeze", a spus Bors, care nu a precizat cuantumul amenzii care va fi, cel mai probabil, una "complementara".

Anul trecut, Primaria Romuli s-a ales cu o amenda de o suta de mii de lei dupa ce a construit ilegal un drum in incinta parcului.  Asociatia crescatorilor de taurine este formata din peste o suta de membri. Presedintele organizatiei, Liviu Olari, nu a putut fi contactat sa comenteze situatia creata.

Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe circa 47.000 de hectare din care mai bine de 3000 sunt declarate rezervatie a biosferei. Zona are un regim special, reglementat prin lege si orice incalcare a lui costa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă