4.3 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialAmenajări: o soluţie cu stil pentru camera celui mic

Amenajări: o soluţie cu stil pentru camera celui mic

Adaptarea la situaţii noi este valabilă şi în cazul amenajărilor interioare. Pe acest teren, modificarea structurii familiei poate să reprezinte o asemenea provocare.

Cu o astfel de provocare s-a confruntat o familie de tineri bucureşteni. Ei au început renovarea apartamentului de patru camere pe care îl au în proprietate în momentul în care mai erau câteva luni până când un nou membru al familiei avea să apară.

În acest context, tinerii aveau să aleagă între a păstra structura locuinţei sau a o modifica în perspectiva viitoare, a unei familii cu trei membri. Decizia nu a fost uşor de luat, deoarece suprafaţa mare a apartamentului şi cele patru camere ale sale ar fi fost suficiente pentru generarea unui confort ridicat familiei.

Pe de altă parte, o schimbare a arhitectonicii locuinţei, pliată perfect pe dorinţele şi nevoile proprietarilor, ar fi maximizat confortul şi ar fi modernizat substanţial aspectul apartamentului comunist.

Această din urmă soluţie ar fi presupus însă şi cheltuieli substanţial mai mari. În cele din urmă, proprietarii s-au hotărât să aplice a doua variantă de abordare a renovării.

În acest context, livingul a fost transformat în dormitor matrimonial, spaţiul de la accesul în apartament, care includea bucătăria, vestibulul şi fostul dormitor matrimonial a fost deschis şi a fost transformat în zonă de zi în care este inclusă şi bucătăria, al doilea dormitor (cel mai izolat) a fost amenajat pentru oaspeţi, în timp ce dormitorul din imediata apropiere a zonei de zi, a fost rezervat copilului.

Renovarea acestuia a început cu decopertarea pereţilor până la stratul de bază. Peretele exterior a fost placat cu polistiren extrudat peste care au fost montate plăci din gips-carton pe structură metalică.

În acelaşi timp, vechea fereastră a fost înlocuită cu una termoizoantă (foto 1). Toate acestea au drept scop protejarea termică a camerei, în aşa fel încât bebeluşul să nu aibă de suferit din cauza variaţiilor termice din exterior.

Pe plafon a fost construită o structură din profile metalice. Aceasta va servi atât ca bază pentru tavanul fals, care înglobează şi un strat termo şi fonoizolant din vată minerală de sticlă, cât şi pentru un ingenios sistem de scafe rotunde care vor servi ca sistem pentru iluminatul artificial (foto 2).

Plafonul a fost, la rândul lui, bine izolat atât din considerente termice, dar şi acustice. Viitorii părinţi s-au gândit că este bine ca vecinii să fie protejaţi de eventualele zgomote pe care copilul le va face.

Pe pardoseală a fost aşezat un strat din polistiren extrudat, după care a fost turnată şapă din ciment şi nisip în care au fost integrate conductele instalaţiei de încălzire, precum şi cablurile electrice. După uscarea şapei, pe pardoseală a fost montat parchet laminat.

Pereţii au fost gletuiţi în două straturi, după care au fost finisaţi cu o combinaţie de tapet şi zugrăveală în culori pastelate. Mobilierul ales se încadrează în aceeaşi gamă cromatică, desăvârşind amenajarea camerei celui mic (foto 3).

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă