37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialAmbitii de primari, oprite de o insula "de partid"

Ambitii de primari, oprite de o insula „de partid”

Locul de intalnire al liderilor judeteni ai PCR in verile dinainte de 1989, o oaza de verdeata inconjurata de apele raului Mures, cu o suprafata de 2,7 hectare de teren, pe care se afla o vila, un restaurant, terenuri de tenis, de popice si de bowling, este scos la mezat. Aceasta, desi nu este clar cine are drepturi depline asupra obiectivului, deoarece zona, cunoscuta sub numele de „insula partidului”, apare in doua hotarari de Guvern diferite, date cam in aceeasi perioada a anilor 1999-2000. Conform uneia, terenul respectiv se afla in proprietatea publica a municipiului Targu-Mures, in timp ce in cealalta hotarare, acelasi obiectiv figureaza in proprietatea publica a comunei Santana de Mures. Cei care scot insula la vanzare sunt chiar alesii locali din comuna, care sustin ca dreptul lor de proprietate este inscris si in Cartea Funciara.
Lipsa sprijinului financiar de la nivel central il determina pe primarul Bubau, dar si pe alesii locali sa ia masuri extreme. Astfel, administratia din Santana de Mures a decis sa renunte la insula artificiala, aflata pe raul Mures, in imediata apropiere a complexului de agrement „Muresul”.
Viorel Bubau spera sa obtina circa 10 miliarde lei vechi din vanzarea obiectivului, banii urmand a fi folositi pentru realizarea unor lucrari de infrastructura, dar si pentru rambursarea unui credit de 20 de miliarde lei, folosit de Primaria comunei in cadrul unui proiect Sapard privind introducerea retelei de canalizare.
Hotararile administratiei locale de la Santana de Mures sunt, insa, contestate atat de prefectul judetului, Ciprian Dobre, cat si de primarul din Targu-Mures, Dorin Florea. Astfel, seful Prefecturii a spus ca va notifica hotararile CL Santana de Mures referitoare la posibila vanzare a insulei. Mai mult, Dobre a afirmat ca a trimis o nota Primariei Targu-Mures prin care ii indeamna pe cei de aici sa blocheze cartea funciara a insulei.
„Am trimis informare la Primaria municipiului resedinta de judet, in vederea blocarii Cartii Funciare a insulei, pentru ca CL Santana de Mures sa nu poata vinde”, a spus prefectul. El a adaugat, referitor la cele doua hotarari de Guvern in legatura cu acest obiectiv, ca insula intra pe rand in proprietatea fiecarei administratii locale.
„Noi am sesizat faptul ca exista aceste doua hotarari de Guvern de ani de zile. Probabil cele doua primarii vor ajunge in instanta, care este, de altfel, singura competenta sa decida”, a completat Dobre.
La randul sau, primarul Dorin Florea a afirmat ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a bloca vanzarea insulei. „Primarul din Santana de Mures da dovada de mult tupeu, fiindca eu am inceput demersurile pentru obtinerea insulei de 3-4 ani”, a spus edilul.
Florea a mai afirmat ca va deschide actiune in instanta pentru a aduce insula in patrimoniul municipiului Targu-Mures.
La aflarea faptului ca de-mersurile sale urmeaza a fi blocate atat de Prefectura cat si de Primaria Targu-Mures, Viorel Bubau a reactionat imediat. El a afirmat ca insula nu este „a partidului”, ci a comunei si ca acest lucru este consfintit prin hotarari judecatoresti si prin inscrisurile de la Cartea Funciara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă