-0.4 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialAmbasadorul SUA: Foarte multe averi din România sunt strânse prin corupţie

Ambasadorul SUA: Foarte multe averi din România sunt strânse prin corupţie

Mark H. Gitenstein a afirmat marţi, la Constanţa, că, în momentul de faţă, Fiscul din România are dificultăţi în analizarea averilor cetăţenilor români, care de foarte multe ori sunt acumulate şi prin modalităţi de corupţie, informează Mediafax.

“Ceea ce am intenţionat când am spus că este necesară modificarea articolul 44 se referă şi la faptul că, în momentul de faţă, Fiscul din România are dificultăţi în analizarea averilor cetăţenilor români, care de foarte multe ori sunt acumulate şi prin modalităţi de corupţie”, a explicat ambasadorul Gitenstein.

Diplomatul a dat ca exemplu de bune practici în domeniu SUA şi Marea Britanie.

“SUA şi Marea Britanie, care împreună au aproximativ 800 de ani de experienţă în protejarea averii private – şi probabil că acesta este spaţiul geografic şi cultural care are cea mai mare experienţă în protejarea proprietăţii private – au găsit o modalitate de a proteja proprietatea privată, pe de o parte, şi de a-i pedepsi pe cei care acumulează averi ilicite, pe de altă parte. Nu există niciun motiv pentru care România să nu poată să facă acelaşi lucru”, a subliniat ambasadorul SUA.

Ambasadorul a făcut aceste declaraţii marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la bordul crucişătorului USS Montgomery, care a acostat cu o zi în urmă în Portul Constanţa.

Vasul a fost vizitat şi de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Diplomatul american a afirmat luni, 6 iunie, în cadrul unei conferinţe organizate de Societatea Academică din România şi Fundaţia Freedom House România, că o problemă a României este faptul că în Constituţie se prezumă că toate proprietăţile sunt dobândite licit, afirmând că în SUA o astfel de poreveder nu există şi că, el personal, nu o consideră necesară.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

CM Handbal feminin: România a pierdut cu Germania 22-24, dar păstrează șanse matematice la calificare după ce Japonia a învins Danemarca cu 27-26

România a fost învinsă de Germania cu scorul de 24-22 (9-12), joi seara, la Herning (Danemarca), în Grupa a III-a principală a Campionatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă