21.7 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSpecialAmbasadorul Rusiei în România spune că a avut o întâlnire foarte pozitivă...

Ambasadorul Rusiei în România spune că a avut o întâlnire foarte pozitivă cu ministrul Teodor Meleșcanu. Anterior, ministrul român de Externe susținea că a criticat retorica inadecvată a Rusiei

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, susține că a avut o întâlnire „foarte pozitivă, foarte consistentă” cu ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu.

Reprezentantul diplomatic al Rusiei a făcut această precizare într-un comunicat postat pe site-ul Ambasadei Rusiei. Declarația ambasadorului este foarte interesantă, întrucât Ministerul de Externe al României anunțase anterior că, la această întâlnire, ministrul Meleșcanu i-a reproșat ambasadorului Kuzmin „retorica inadecvată” a Rusiei.

„Am fost unanimi în înţelegerea necesităţii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două ţări, în plus faţă de acele contacte destul de sistematice, care au loc în cadrul structurilor internaţionale, precum ONU, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi multe altele”, a transmis ambasadorul Kuzmin despre întâlnirea cu ministrul Meleșcanu.

De asemenea, „a avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situaţiei internaţionale – relaţiile reciproce în cadrul Consiliul Rusia – NATO, situaţia din regiunea Europei de Sud-Est şi regiunea Mării Negre”.

„Ne-am pronunţat pentru desemnarea de urgenţă a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale ruso-române de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, am susţinut ideea de a organiza un forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova,” – a spus diplomatul rus. „În cadrul discutării importanţei relaţiilor culturale bilaterale a fost menţionată apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României”, a mai precizat ambasadorul.

„Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creează baza pentru continuarea mersului înainte. Am văzut atitudinea şi deschiderea către un dialog pragmatic şi o cooperare reciproc avantajoasă, fapt care m-a bucurat”, subliniează reprezentantul diplomatic al Rusiei.


Citește și: Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu ambasadorul Valeri Kuzmin: Rusia să evite o retorică inadecvată în declarațiile publice

Printr-un comunicat de presă, Ministerul de Externe a transmis că ministrul român a exprimat că se dorește un dialog deschis, iar Rusia să evite o retorică inadecvată în declarațiile publice.


Despre aceeși întâlnire, din data de 13 februarie 2017, Ministerul român de Externe transmisese o relatare sensibil diferită, cu accente critice. Potrivit comunicatului MAE, ministrul Meleșcanu „a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct”. De asemenea, șeful diplomației române i-ar mai fi precizat ambasadorului Rusiei că „angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești”.

Anterior întâlnirii cu ministrul Meleșcanu, ambasadorul Rusiei acordase un interviu postului Digi24, în care acuzase autoritățile române că susțin o retorică antirusă.

“Deci ia-o ca pe o expresie democratică a libertăţii de opinie. Asta este tot. Şi nu o interpreta ca pe o agresiune. Noi nu considerăm agresiuni atât de multe lucruri pe care le auzim aici, în Bucureşti, în România, din partea presei. Nu din partea oamenilor de pe stradă, nu din partea oamenilor de afaceri, a artiştilor, politicienilor. Este o rată mare de relatări neprietenoase la adresa Rusiei, făcute în numele oficialilor de top şi nu voi relua subiectul, pentru că nu este scopul interviului nostru. Pentru că orice ţi-aş spune, o să te duci la redacţie şi o să spui că ambasadorul rus ne acuză şi aşa mai departe”, i-a spus Valeri Kuzmin jurnalistei de la Digi 24.

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Se lărgește prăpastia dintre bogați și săraci în școala românească

Mulți ani s-a vorbit în spațiul public despre cele două Românii din școli: fandoseala odraslelor politicienilor sau oamenilor de afaceri cu background suspect și...
00:00:58

Case avariate în urma unei lovituri cu rachete rusești din sudul Ucrainei

Mai multe case au fost avariate în urma unei lovituri cu rachete rusești în sudul Ucrainei, deși Rusia nu-și asumă cele petrecute. Zeci de case...

Negoiță, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care este acuzat de abuz...
Ultima oră
Pe aceeași temă