32.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Romaniei la Sofia: Nu am colaborat cu fosta Securitate

Ambasadorul Romaniei la Sofia: Nu am colaborat cu fosta Securitate

Ambasadorul Romaniei la Sofia, Anton Pacuretu, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca nu a fost colaborator al Securitatii, nu a dat note informative si nu a semnat niciun angajament cu fosta Securitate.

"Sunt mai mult decat surprins de decizia CNSAS", a comentat Pacuretu.

"Pot ce pot sa va spun este ca nu am fost colaborator, nu am dat note informative si nu am semnat niciun angajament", a spus ambasadorul.

El a mai precizat ca asteapta sa aiba acces la propriul dosar aflat la CNSAS si ca doreste clarificarea situatiei aparute.

Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut instantei sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a ambasadorului Romaniei in Bulgaria, Anton Pacuretu, dar si a fostului consilier al Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), diplomatul Gabriel Arteni.

Procesul privind colaboarea cu Securitatea a lui Anton Pacuretu va incepe in 26 ianuarie 2010, la Curtea de Apel Bucuresti.

CNSAS a facut verificari in cazul sau, din perioada in care Pacuretu avea calitatea de director in Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit actelor CNSAS, in arhiva s-au gasit raporturi ale ofiterilor despre activitatea lui Pacuretu, insa nu s-au pastrat notele informative. Din dosarul sau rezulta insa ca acesta ar fi dat, in cinci note informative, informatii despre colegii sai de facultate.

In arhiva CNSAS nu mai exista mapa anexa, ci doar volumele care cuprind caracterizarile informatorilor, Anton Pacuretu fiind descris ca un colaborator loial.

La randul sau, MAE a comunicat, intr-un raspuns transmis marti, la solicitarea Mediafax, cu privire la eventuale masuri luate ca urmare a cererii CNSAS de constatare a calitatii de colaborator al fostei Securitati a ambasadorului Romaniei in Bulgaria, Anton Pacuretu, dar si a fostului consilier al Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), diplomatul Gabriel Arteni ca "potrivit legii, va lua o decizie dupa ce instanta va da o decizie definitiva si irevocabila in urma sesizarii CNSAS, in functie de continutul acesteia".

Ambasadorul roman in Bulgaria nu este primul in cazul caruia CNSAS cere constatarea calitatii de colaborator al fostei securitati.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a aratat, la 23 iunie, in motivarea sentintei prin care a decis ca ambasadorul Romaniei la Lisabona, Gabriel Gafita, a colaborat cu Securitatea ca acesta a fost recompensat cu bani, iar informatiile furnizate erau de natura a expune persoanele vizate la risc.

In 28 mai, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca ambasadorul Romaniei la Lisabona, Gabriel Gafita, a colaborat cu Securitatea, admitand cererea Consiliului National pentru Studirea Arhivelor Securitatii (CNSAS) de constare a calitatii acestuia. Dupa aceasta decizie, MAE anunta, prin intermediul purtatorului sau de cuvant ca analizeaza toate eventualele solutii in privinta ambasadorului roman in Portugalia, printre care si rechemarea acestuia de la post, dar o decizie nu va fi luata decat dupa consultari cu acesta.

Gabriel Gafita se afla in continuare la post, in Portugalia, mandatul sau de ambasador urmand sa se incheie in luna noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă