3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialAmbasadorul american: "Nu avem de ce să fim transparenţi până nu finalizăm...

Ambasadorul american: “Nu avem de ce să fim transparenţi până nu finalizăm acordul pentru scutul antirachetă”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, la interpelarea romanialibera.ro, că SUA şi România nu au avut motive specifice să ofere mai multe informaţii publicului despre instalarea scutului antirachetă pentru că acest acord nu este încă finalizat.

“Acordul trebuie ratificat de Parlamentul României, iar în cadrul acestui proces vom fi transparenţi. Reprezentanţii SUA au discutat cu comisiile de resort din Parlament pe măsură ce negocierile au progresat şi au avut discuţii cu toate cele trei partide politice importante din România. Sincer, la acest moment nu avem despre ce să comunicăm, de ce să fim transparenţi, până nu finalizăm înţelegerea”, a precizat ambasadorul Mark Gitenstein.

La începutul lunii mai, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că elementele din scutul american antirachetă vor fi instalate în judeţul Olt, în localitatea Deveselu, acolo unde se găseşte o fostă bază aeriană.

După cum a constatat romanialibera.ro într-un reportaj realizat de Deveselu în ziua anunţului prezidenţial, oamenii din localitate ştiau puţine despre scutul antirachetă, dar considerau că “venirea americanilor” va fi un lucru bun pentru mica localitate.

Schimbarea Constituţiei

Întrebat şi despre propunerile făcute de preşedintele Traian Băsescu pentru modificarea Constituţiei, Mark Gitenstein s-a arătat favorabil unora dintre schimbările cerute, menţionând însă că nu este un specialist în probleme constituţionale. “N-am studiat aceste propuneri în detaliu, dar cele pe care m-am concentrat au fost  legate de statul de drept şi transparenţă, mai precis cele referitoare la imunitatea parlamentarului. Dacă această modificare se va produce, ar putea fi o trecere către legislaţia de tip anglo-saxon, care îmi este familiară”, a menţionat ambasadorul american.

În discursul susţinut miercuri, Traian Băsescu a pledat pentru ca imunitatea politică a parlamentarilor să rămână în vigoare doar când este vorba despre declaraţiile politice şi activitatea parlamentară, iar în rest să nu mai fie nevoie de un aviz al Parlamentului pentru eventuala arestare a lor.

Problema vizelor

De asemenea, Mark Gitenstein a anunţat că preşedintele american Barack Obama intenţionează să schimbe criteriile de acordare a vizelor pentru SUA astfel încât şi cetăţenii români să poate obţine mai uşor dreptul de acces în Statele Unite.

“În cadrul întâlnirii de la Varşovia, Polonia, preseditele Barack Obama a propus schimbarea criteriilor pentru acceptarea în programul Visa Waiver. În prezent, în legea actuală, pentru a intra în programul Visa Waiver elementul de bază este rata de refuzuri. Proporţia de refuzuri la consulat trebuie să fie de până la 3 la sută. La ora actuală, rata de refuz în România este de aproape 30 la sută”, a explicat ambasadorul. Acesta a continuat spunând că legislaţia pe care o propune Barack Obama va lua în calcul proporţia persoanelor care depăşesc perioada de şedere legală pentru viza obţinută. Şi în acest caz, proporţia nu trebuie să treacă de 3 la sută.

Ambasadorul american a făcut aceste declaraţii cu ocazia lansării proiectului “Hărţii prezenţei americane în România”, care urmăreşte detalierea activităţilor SUA în domenii precum cel militar, cel cultural şi cel al organizaţiilor neguvernamentale.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...

Cine este directorul de la ANSVSA care a primit de cinci ori aviz ORNISS negativ

Un document intern al Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) scoate în evidență o situație incredibilă în care se află...

Nu va fi niciun vot pe tema intrării în Schengen, la actualul Consiliu JAI

Consiliul JAI care se desfășoară în perioada 4 - 5 decembrie 2023 nu are pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere...
Ultima oră
Pe aceeași temă