9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialAmbasadele, consulatele şi şcolile franceze vor fi închise vineri în 20 de...

Ambasadele, consulatele şi şcolile franceze vor fi închise vineri în 20 de ţări musulmane

Ambasadele, consultatele şi şcolile franceze vor fi închise în aproximativ 20 de ţări musulmane, vineri, în ziua marii rugăciuni, ca măsură de “precauţie” după publicarea caricaturilor cu Mahomed în Franţa, a anunţat miercuri Quai d’Orsay, citat de AFP, scrie Mediafax.

“Ca măsură de precauţie, ambasadele, consulatele, centrele culturale şi şcolile vor fi închise în aproximativ 20 de ţări din zonă”, a declarat pentru AFP un oficial, precizând că “nu există ameninţări dovedite împotriva vreunei instituţii”.

Anterior, Laurent Fabius, ministrul Afacerilor Externe, s-a declarat “îngrijorat” şi a anunţat pentru postul de radio France Info, că Franţa a luat preventiv măsuri de securitate deosebite pentru a-şi proteja ambasadele.

Mai multe ţări au început să aplice aceste dispoziţii miercuri. Securitatea era deja sporită de câteva zile din cauza violenţelor antiamericane ce au debutat în urmă cu o săptămână după difuzarea unui film islamofob.

Ambasada Franţei la Jakarta a anunţat astfel închiderea temporară a tuturor unităţilor franceze în Indonezia, ţara musulmană cea mai populată din lume. Măsura va fi valabilă joi şi vineri pentru şcolile franceze în ţară.

Citeşte şi:

Manifestaţie împotriva unui film antiislam, INTERZISĂ în Franţa

În Pakistan, unde manifestaţii antiamericane au provocat moartea a două persoane în ultimele zile, cetăţenii francezi au primit un mesaj pe telefonul mobil care precizează: “Ameninţări specifice pentru comunitatea franceză şi interesele franceze astăzi ca urmare a publicării caricaturilor de către Charlie Hebdo. Vigilenţă sporită”, a constatat AFP.

Acelaşi tip de mesaj a fost trimis francezilor în IRAK.

În Tunisia, unde patru persoane au murit vinerea trecută în atacul asupra ambasadei americane, şcolile franceze vor fi închise de miercuri, ora 13.00 GMT (15.00 ora României), până luni, ora 07.00 GMT (10.00 ora României).

La Beirut, în Liban, vehicule militare şi transportoare blindate suplimentare au fost trimise în jurul ambasadei franceze.

În Algeria şi în Maroc, în schimb, nu sunt măsuri speciale. “Nu există zvonuri alarmante, suntem atenţi la situaţie în coordonare cu autorităţile algeriene”, a declarat un diplomat francez sub acoperirea anonimatului.

La Rabat, “nu există îngrijorări deosebite”. “Am atras atenţia autorităţilor marocane şi le acordăm încredere deplină în vederea asigurării securităţii reprezentanţelor noastre”, potrivit unei surse diplomatice.

De asemenea, măsurile de securitate au fost înăsprite în câteva capitale europene (Haga, Copenhaga, Viena) şi în Israel, unde consulatul general al Franţei la Ierusalim a îndemnat cetăţenii francezi la “vigilenţă specială” şi “să se ţină departe de orice adunare”.

În Thailanda, condiţiile de acces la liceul francez internaţional au fost intensificate “din cauza tensiunilor internaţionale”. Măsuri asemănătoare au fost luate în INDIA, unde liceul francez din New Delhi va fi închis vineri.

Autorităţile din Yemen au consolidat miercuri măsurile de securitate în jurul ambasadei Franţei la Sanaa, la cererea reprezentanţei diplomatice.

Pe site-ul de Internet al Ministerului francez al Afacerilor Externe, actualizat miercuri, călătorii sunt “invitaţi să dea dovadă de cea mai mare vigilenţă”, ţinând cont de “tulburările actuale” în lumea musulmană.

 

Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...

Profitul în fața siguranței vieții umane

De dragul profitului, dezvoltatorii imobiliari ignoră legile și expun clienții pericolelor mortale. În ciuda avertismentelor, instituțiile rămân pasive, iar specialiștii avertizează asupra unui...

Grav abuz DNA. Șapte ani de închisoare degeaba pentru Adamescu, într-un dosar instrumentat

Într-un caz care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea și integritatea procurorilor anticorupție, Tribunalul București a emis o hotărâre...
Ultima oră
Pe aceeași temă