27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialAmbasada SUA: Contribuţia SUA la apărarea statelor NATO din Europa nu va...

Ambasada SUA: Contribuţia SUA la apărarea statelor NATO din Europa nu va fi afectată

Contribuţia SUA la apărarea statelor NATO din Europa nu va fi afectată, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA, în care se precizează că implementarea bazei din România în cadrul Fazei 2 a EPAA rămâne în acelaşi calendar şi în acelaşi buget, informează Mediafax.

„Rămânem ferm angajaţi în programul pentru Fazele 1-3 ale EPAA, care reprezintă contribuţia Statelor Unite la sistemul antirachetă al NATO. Contribuţia SUA la apărarea statelor NATO din Europa nu va fi afectată. Fazele 1-3 din EPAA vor continua să asigure apărare Europei, iar Faza 3 în particular va oferi în continuare acoperire pentru teritoriile şi populaţiile NATO din Europa”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA.

Sursa menţionată face precizări în legătură cu bazele din România şi Polonia.

„Angajarea noastră în fazele 1-3 include dezvoltarea amplasărilor de apărare antirachetă în România în orizontul de timp 2015, ca parte a Fazei 2, şi în Polonia în orizontul de timp 2018, ca parte a Fazei 3. Ambele aceste dezvoltări rămân în calendar şi în buget, în ambele ţări lucrându-se pentru implementarea acestora. În fapt, construcţia bazei din România este programată să înceapă în acest an şi, de asemenea, vom începe în acest an achiziţiile de echipament pentru baza din Polonia, în cadrul Fazei 3”, se arată în comunicat.

Administraţia SUA a informat că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa prin renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA urmare a ameninţărilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.

Proiectul sistemului de apărare antirachetă care se desfăşoară în România va fi operaţionalizat fără întârzieri, iar decizia anunţată vineri de secretarul apărării american nu are niciun efect negativ asupra acestui proces, informează MAE şi MApN.

„MAE si MApN informează asupra faptului că, în urma contactelor avute în cursul zilei de ieri (vineri, n.r.) cu partea americană, prealabile anunţului secretarului apărării american privind noi măsuri de apărare a teritoriului SUA împotriva atacurilor potenţiale cu rachete balistice, au rezultat cu claritate următoarele: Proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA) la Baza Deveselu nu este în niciun fel afectat. Acesta se va derula în continuare în calendarul convenit cu partea americană, urmând a deveni operaţional la orizontul anului 2015, astfel cum a fost stabilit iniţial”, se arată într-un comunicat comun al MAE şi MApN remis, sâmbătă, agenţiei Mediafax.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă