28.1 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecial"Amantul doamnei Chatterley" - cea mai controversata carte a tuturor timpurilor

„Amantul doamnei Chatterley” – cea mai controversata carte a tuturor timpurilor

"Amantul doamnei Chatterley" de D.H.Lawrence, "Lolita" lui Nabokov si "Principele" lui Machiavelli sunt doar cateva dintre cartile interzise de-a lungul timpului, care ar fi putut atrage pedeapsa cu inchisoarea pentru cititori, potrivit unui top al celor mai controversate opere literare, citat de Mediafax.

Potrivit ziarului britanic The Independent, care a realizat topul, toate cartile incluse in acesta au fost interzise la momentul aparitiei sau dupa publicare, pentru ca nu s-au conformat codurilor politice, morale si/sau religioase ale societatii.

Pe primul loc in clasament se afla "Amantul doamnei Chatterley" de D.H.Lawrence, roman interzis o perioada in Statele Unite, Marea Britanie si Australia pentru ca ar fi sfidat bunele moravuri. Romanul spune povestea unei tinere femei, provenite din patura burgheza, casatorita cu un aristocrat ramas paralizat dupa razboi si care se va implica intr-o relatie extraconjugala cu cel care avea grija de vanatul de pe mosia sotului ei, Oliver Mellors.

"Pranzul dezgolit" de William Burroughs se afla pe locul doi in topul celor mai controversate carti, in topul The Independent. Cartea, aparuta in America in 1963 (la patru ani dupa editarea sa la Paris), a fost obiectul unui proces considerat ultima actiune importanta de cenzura din Statele Unite impotriva unei lucrari literare. "Pranzul dezgolit" a fost singura lucrare literara cenzurata de academie, de posta americana, de serviciile vamale ale SUA. si de autoritatile statale si locale. Cartea dezvolta tema toxicomaniei si a dependentei.

"Fahrenheit 45" de Ray Bradbury este, in mod ironic, chiar o poveste despre interzicerea cartilor. Romanul a fost cenzurat in mai multe state in SUA. si in scoli. Intriga se deruleaza in jurul unui pompier pe nume Guy Montag, a carui slujba este sa arda carti. Opera a fost publicata in 1953 si a fost interpretata ca o alegorie despre cenzura, desi Bradbury s-a impotrivit acestei idei.

"Lolita", celebrul roman al lui Nabokov din 1955 se regaseste, de asemenea, in topul celor mai controversate carti, nominalizare legitimata prin faptul ca a fost interzis o perioada in Franta, Marea Britanie si Africa de Sud. Romanul este renumit atat pentru stilul inovator, cat si pentru subiectul controversat: Humbert Humbert, protagonistul cartii, devine obsedat sexual de o fata de 12 ani.

"Madame Bovary", romanul care i-a adus celebritatea lui Gustave Flaubert, a fost interzis in Franta, iar Flaubert a fost judecat si mai tarziu achitat pentru acuzatia de "ofense aduse bunelor moravuri". Intriga se deruleaza in jurul personajului feminin principal Emma Rouault, pasionata de detaliile fine ale vietii, care traieste cu iluzii si se ridica din deziluzii, care cauta fericirea in relatii amoroase.

O alta carte care a generat tensiuni in epoca a fost "Principele" lui Machiavelli, lucrare interzisa de Papa in 1559 pentru ca ar fi promovat principii anti-crestine. Cartea este un manifest politic, care examineaza structurile puterii, promovand valorile regimului militar, scrisa de ducele Machiavelli in 1513 si care a fost publicata dupa moartea acestuia.

"Adio arme" a lui Ernest Hemingway a fost interzisa in mai multe state din America pentru continut sexual explicit si a fost cenzurata in Italia pentru descrierea lipsita de cosmetizare a retragerii de la Caporetto din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, la care naratorul participa.

Cele mai citite

Kosovo, victorie la scor cu Cipru! Franța și Italia au învins în Nations League

Kosovo a avut un meci perfect în Cipru și a reușit să obțină prima victorie din această ediție a Nations League, scor 4-0. În total,...

Populaţia României scade, din cauza sporului natural negativ şi a emigrării

Sporul natural a fost negativ atât în luna iulie 2024 (-8.607 persoane), cât și în luna iulie, anul trecut (-4.669 persoane) Sporul natural a fost...

Cursă finală spre Otopeni: Metroul M6 a intrat în faza de execuție

Ministrul Transporturilor a declarat că metroul spre Otopeni va fi gata peste 4 ani Sorin Grindeanu a anunțat că lucrările pentru tronsonul magistralei de metrou...
Ultima oră
Pe aceeași temă