22.7 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialAmanare in "procesul comisarilor" de la "Crima Organizata" din Cluj

Amanare in „procesul comisarilor” de la „Crima Organizata” din Cluj

Procesul in care mai multi ofiteri ai Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din Cluj-Napoca sunt acuzati de lovire, amenintare si calomnie de catre primarul din comuna Moisei (judetul Maramures) a fost amanat pana in 14 decembrie. Motivul este reprezentat de niste chichite legale, care trebuie lamurite inainte de judecarea cauzei.
Concret, judecatorii de la Curtea de Apel Cluj-Napoca au cerut lamuriri suplimentare in legatura cu o decizie a instantei supreme. Conform practicii judiciare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in cazul angajatilor Politiei Judiciare, procesul penal poate incepe doar daca partea vatamata adreseaza o plangere penala Parchetului, iar procurorii sesizeaza cu rechizitoriu instanta. In cazul altor politisti si pentru anumite categorii de infractiuni, procesul incepe ca urmare a plangerii penale adresate de partea vatamata direct instantei de judecata.
Astfel, magistratii vor trebui sa stabileasca daca politistii din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate au un statut identic cu cel al angajatilor Politiei Judiciare. Comisarii de politie Toma Rus si Vilhelm Sasalovici au fost trimisi in judecata de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj-Napoca sub acuzatiile de lovire, amenintare si calomnie, ca urmare a unei plangeri penale depuse de primarul comunei Moisei, Alexa Horj. Documentul a fost formulat dupa ce o echipa condusa de cei doi ofiteri a descoperit mai multe masini furate in gospodariile familiei edilului.
Comandantul Brigazii Zonale pentru Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, comisarul Toma Rus, precum si comisarul-sef Vilhelm Sasalovici au participat la o ancheta in urma careia au fost ridicate din diferite localitati din Maramures circa 50 de masini fu-rate din Occident. Unele dintre autoturisme erau folosite de diversi potentati locali, intre care primarul din Moisei.
Actiunea a avut loc la inceputul anului 2003. Rus sustine ca politistii au gasit mai intai in curtea primarului Alexa Horj un Mercedes furat din Milano in anul 1996. Edilul i-ar fi spus ca a cumparat masina, in anul 1999, de la un cetatean din Bucuresti, dar ca nu a avut timp sa o inmatriculeze, desi de la data incheierii contractului trecusera patru ani. Mercedesul respectiv se afla in reparatie in gospodaria primarului.
Ulterior, intr-o alta gospodarie care apartine familiei Horj, politistii au descoperit inca o masina furata. Este vorba de un Mitsubishi Pajero, care era ascuns sub o stiva de lemne. Desi satenii sustin ca l-au vazut pe fratele primarului la volanul acelei masini, nici unul dintre membrii familiei Horj nu a recunoscut nimic. Mai mult, primarul a spus ca habar nu are cum a ajuns masina in curte si ca nu stia de existenta ei, deci nu are cheile ori documentele masinii.
Descinderea politistilor s-a lasat cu scandal. Politistii aveau mandate de perchezitie cu ajutorul carora au intrat in casele familiei Horj, numai pentru ca in localitate casele nu erau numerotate, sustine Toma Rus, aceste documente aveau unele rubrici necompletate. Pe aceasta baza, primarul din Moisei a depus plangere penala impotriva comisarilor Rus si Sasalovici pentru violare de domiciliu.
Procurorii au decis, insa, scoaterea de sub urmarire penala a celor doi ofiteri. Acum, acestia sunt acuzati de primar, de fiul acestuia, de mama edilului si de fratii lui Alexa Horj de lovire, amenintare si calomie. Procesul a inceput in 23 septembrie la Curtea de Apel Cluj-Napoca.
Politistii sustin ca sunt nevinovati si ca vor aduce ca probe in favoarea lor casete video filmate cu ocazia descinderii din Moisei. Pana la finalizarea procesului insa, cercetarile penale in dosarul masinilor furate sunt blocate, pentru ca politistii s-ar afla in conflict de interese.

Cele mai citite

Banca Mondială: Cele mai sărace țări din lume, în cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii

Cele mai sărace 26 de țări din lume se confruntă cu cea mai precară situație financiară din ultimii 20 de ani, conform unui nou...

Lovit cu ciocanul în cap în parcarea unui cartier din București

Un incident extrem de violent a avut loc în cartierul Militari Residence din București. Un tânăr de 29 de ani a fost atacat brutal...

Cum te poate ajuta un RMN să identifici problemele ascunse ale coloanei vertebrale

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă