9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAm aflat secretul puștiului minune David Popovici de la înot

Am aflat secretul puștiului minune David Popovici de la înot

La Tokyo a venit mai mult pentru a prinde experiență, dar înotătorul deja reușește performanțe deosebite pentru vârsta lui. După Robert Glință, țara noastră se poate lăuda cu un alt înotător în două finale.
David Popovici a obținut marți locul 4 în finala de la 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Popovici a confirmat atenția care i s-a acordat și a ajuns și în finală la 100 de metri, alături de toți marii “rechini”, Caeleb Dressel, Kliment Kolesnikov, Kyle Chalmers și toți ceilalți care au fost la start.

David Popovici a dat totul, într-o finală în care s-a înotat incredibil, nu foarte departe de recordul mondial deținut de Cesar Cielo (46.91). Caeleb Dressel a plecat glonț și a întors primul la 50 de metri, în 22.39. David a fost al 7-lea după prima lungime de bazin, după 23.42. Pierduse deja o secundă.

Pentru puștiul de 16 ani, această competiție este una în care se bucură de fiecare cursă. Nu s-a pus presiune pe el, de aceea a concurat liniștit și a ajuns deja în două finale: la 200 și 100 metri liber.

Românul a surprins pe toată lumea după prima sa finală olimpică.

„M-am simțit foarte bine, mai bine decât în serii. Acolo s-a setat ritmul, acum m-am relaxat și am concurat. Cursa a fost perfectă, am gestionat bine și sunt în finală. Este un lucru excelent pentru mine. Ce mi-a zis antrenorul? Ultima lui indicație a fost să intru și să mă distrez. Și asta am făcut. A ieșit bine.”, a relatat Popovici, conform gsp.ro.

A venit finala mai repede decât preconiza cineva. În ciuda performanțelor deosebite, tânărul de 16 ani nu era favorit la medalie. Mai ales la proba de 200 de metri liber. David e relaxat, dar concentrat, pentru că și-a depășit obiectivele pe care le avea pentru această olimpiadă.

Puștiul minune a impresionat pe spanioli. David Popovici a uimit și la Jocurile Olimpice, după Campionatele Europene de Înot de la Roma, iar jurnaliștii de la AS i-au dedicat românului un material special, chiar dacă înotul în România reușește doar sporadic să se afirme.

„Popovici! Țineți minte acest nume!”, începe materialul spaniolilor de la AS, care subliniază: „David Popovici va împlini 17 ani pe 15 septembrie. Este un copil în comparație cu giganții natației. Duncan Scott, Tom Dean sau Danas Rapsys sunt adevărați rechini în comparație cu David, dar românul înoată cu o naturalețe uimitoare, abia ridicându-și capul din apă. E ca și cum ar trăi pe fundul mării, în habitatul lui natural”, scriu spaniolii.

Sportivul român David Popovici a avut o evoluţie exemplară la Campionatul European de natație rezervat juniorilor, care s-a desfășurat la Roma. Înotătorul de 16 ani a bătut recordul în proba de 100m, iar apoi a mai stabilit un record în proba de 200 metri.

David Popovici a fost comparat de italieni cu rusul Alexander Popov, cel mai valoros sprinter din istorie.

În total, David Popovici a câştigat trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma.

Povestea lui începe la 4 ani, când părinții l-au dus la înot, după ce a fost diagnosticat cu scolioză de medicul pediatru, scrie newsweek.ro. Micuțul David a ajuns la bazinul de la Lia Manoliu, unde a intrat “pe mâna” antrenorilor Bogdan Stroe și Bogdan Manea.

Deși nu a mai avut sportivi în familie, David Popovici s-a îndrăgostit de înot și și-a dorit rapid să facă și performanță. A fost momentul în care l-a cunoscut pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește și în prezent. “Primele rezultate au apărut cam la doi ani după ce am început performanța, adică atunci când aveam 9 ani. Începusem să câștig campionate municipale și cupe, dar nimic la nivel național încă“, povestește David.

La vârsta de 10 ani, David Popovici a doborât primul record național, în proba de 50 de metri spate. În următorii ani au urmat zeci de recorduri naționale pentru puștiul minune al României.

În 2019, la Festivalul Olimpic de Tineret European, organizat la Baku, David Popovici a stabilit un nou record la 100 de metri liber – 49,82 secunde. Acesta este și cel mai bun timp înregistrat vreodată pe această distanță de un sportiv de 14 ani.

Pentru rezultatele excelente obținute există însă și sacrificii importante. David Popovici face 9 antrenamente pe săptămână, de câte două ore fiecare, iar în timpul unui antrenament parcurge 6 kilometri. Tânărul urmează cursurile Colegiului Național George Coșbuc din București și pe timpul școlii se trezește la ora 04:00, pentru ca la 5:45 să fie în bazin și, ulterior la liceu. După-amiază e al doilea antrenament.

Va urma!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. […] 16-17 octombrie, apa din bazinul clubului Rapid a fost schimbată, iar antrenamentele celor pasionați de înot au fost reluate luni, 18 octombrie, scrie gsp.ro. Însă, concentrația de clor ar fi depășit de […]