0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialAlti noua cetateni romani, evacuati din Gaza

Alti noua cetateni romani, evacuati din Gaza

Autoritatile egiptene au autorizat luni ca noua cetateni romani sa iasa din Fasia Gaza prin punctul de frontiera de la Rafah, urmand ca acestia sa fie transportati la Cairo si apoi sa isi continue calatoria spre Romania, a anuntat Ministerul roman de Externe.

"In urma demersurilor insistente ale MAE si ale Ambasadei Romaniei la Cairo, autoritatile egiptene au autorizat iesirea prin punctul de frontiera Rafah a cetatenilor romani aflati in partea de sud a Fasiei Gaza, care si-au exprimat dorinta sa paraseasca zona, in cursul zilei de 19 ianuarie, incepand cu ora 14,00", se arata intr-un comunicat MAE citat de NewsIn.

Personalul smbasadei Romaniei la Tel Aviv a contactat in timpul noptii toate cele sase familii interesate (17 persoane) pe care le-a informat despre posibilitatea de a parasi imediat Gaza. Totusi, la punctul de frontiera Rafah au mai ajuns numai trei familii alcatuite din noua cetateni romani, dintre care cinci adulti si patru copii, ceilalti hotarandu-se sa nu paraseasca Fasia Gaza in acest moment. Este pentru prima data de la izbucnirea crizei din Gaza cand cetateni romani sunt evacuati pe la punctul de frontiera Rafah.

Personalul consular al Ambasadei Romaniei la Cairo, aflat in punctul de frontiera de la Rafah, a eliberat documentele de calatorie necesare si asigura tranzitarea teritoriului egiptean de catre cei noua cetateni romani pana la Cairo, de unde isi vor continua calatoria spre Romania.

Un alt grup de 20 de cetateni fusese evacuat de MAE la 8 ianuarie, dar prin punctul de frontiera de la Erez. Dintre cei douazeci de cetateni, 17 erau  romani si trei palestinieni. Acestia au tranzitat Israelul si au fost transportati in Iordania, de unde au avut de ales daca vin in Romania sau se indreapta catre alta destinatie. Grupul a ajuns vinerea trecuta la Bucuresti.

Cele mai citite

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...

Rusia – Ucraina, ziua 652. Ucrainenii vor să distrugă “podul lui Putin”

Forțele Ucrainei ar planifica un nou atac asupra podului care realizează conexiunea între peninsula Crimeea și Rusia. Este vorba de podul peste Strâmtoarea Kerci, supranumit...
Ultima oră
Pe aceeași temă