2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlianta anti-Geoana

Alianta anti-Geoana

In ultimele zile ale acestei campanii prezidentiale anoste s-a intamplat ceva important: raportul de forte intre principalii trei candidati la presedintie s-a modificat fundamental. Brusc si aproape inexplicabil, singura constanta de pana acum a acestor alegeri a disparut. Tandemul Geoana-Antonescu nu mai exista. Ceva s-a stricat definitiv in strategia comuna anti-Basescu, strategie care i-a facut pana acum pe cei doi sa para mai degraba niste candidati siamezi, trimisi sa faca front comun impotriva actualului presedinte de o alianta de forte transpartinice, cu singurul scop de a-l slabi cat mai tare in primul tur si fara sa aiba mare importanta care dintre ei il va infrunta in meciul final.

In primele saptamani de campanie, ceea ce ar fi trebuit sa fie cea mai importanta batalie a primului tur de scrutin, si anume lupta dintre Mircea Geoana si Crin Antonescu pentru ocuparea locului doi, nu a avut loc. Cei doi nu s-au atacat aproape deloc, iar daca in cazul lui Mircea Geoana se putea gasi o explicatie, el fiind cel mai bine plasat pentru disputarea finalei, concentrat deja pe lupta din turul doi cu Basescu, la Crin Antonescu noncombatul nu avea nici o justificare. Cel putin nu una transparenta si in logica unei competitii autentice.
Situatia s-a schimbat saptamana trecuta, cand Antonescu l-a atacat pe Mircea Geoana pe subiectul vizitei sale secrete la Moscova. Nu atacul in sine a fost surprinzator, la urma urmei Antonescu ar fi fost dator catre electoratul PNL macar sa simuleze o competitie cu liderul PSD, ci tema si faptul ca ea era una ridicata la plasa de Traian Basescu. De la inceputul campaniei, se stia ca una dintre acuzatiile pe care presedintele le va formula impotriva lui Geoana se refera la vizita acestuia la Moscova in luna aprilie, o calatorie documentata in cele mai mici detalii de serviciile de informatii. Basescu a si facut referire voalat la aceasta vizita in momentul izbucnirii scandalului iesirii lui Mircea Geoana din CSAT, fara a da detalii insa. La inceputul campaniei, singura intrebare care se punea era cum va fi lansata aceasta tema. Neoficial, ea a fost pusa pe piata de oamenii presedintelui, dar oficial atacul a fost asumat, surprinzator, de candidatul liberal. Mai mult, colaborarea celor doi pe aceasta tema a devenit transparenta, Antonescu solicitandu-i presedintelui sa precizeze daca Mircea Geoana, presedinte al Senatului si membru CSAT la acea vreme, a avut mandat pentru deplasarea la Moscova, iar Basescu raspunzand prompt, in aceeasi zi, la un post de televiziune: "A fost la Moscova, o sa ii raspund maine-poimaine lui Crin Antonescu pentru ca mi-a trimis o scrisoare. Dar aduceti-va aminte ca dupa aprilie am spus: «E bine ca pleaca din CSAT!». Deci aveam in vedere exact acest lucru, ca nu poti fi vicepresedintele CSAT si sa pleci la intalniri organizate la Moscova fara macar sa-l informezi despre acest lucru pe presedintele CSAT".

Daca mai exista vreun dubiu referitor la schimbarea raporturilor dintre cei doi, el a fost spulberat sambata, cu ocazia confruntarii electorale organizate la Cluj. Desi atat Basescu, cat si Antonescu si-au adresat replici taioase, pe subiectele arhicunoscute, Dinu Patriciu, flota, ba chiar au atins si teme extrem de personale, tonul a fost mult mai putin agresiv decat in oricare dintre confruntarile verbale consumate intre cei doi in ultimii trei-patru ani.

Daca in urma cu doar o saptamana Antonescu declara ca l-ar prefera ca presedinte chiar si pe Becali sau Vadim in locul lui Basescu, sambata atacurile sale au fost contrabalansate cu remarce de genul: "A sustinut multe teme corecte. (…) Basescu, spre deosebire de Geoana, e un om viu, cu personalitate". Presedintele nu s-a lasat mai prejos si a strecurat, de asemenea, printre critici, replica: "Mi-ar fi placut tare mult sa intrati in turul doi, pentru ca ar fi existat o garantie ca Romania nu ajunge nici pe mana lui Iliescu, Voiculescu sau Hrebenciuc…".

Intre Basescu si Antonescu nu a existat niciodata pana acum loc de complezente. Aparitia subtila a unor nuante in portretele pe care si le-au creionat reciproc nu este deloc intamplatoare. Fiecare vrea ceva de la celalalt. Crin Antonescu si PNL se indreapta spre o iesire din cursa prezidentiala. Pentru ei, prioritare devin negocierile pentru formarea Guvernului ce va fi instalat dupa alegeri. Atitudinea lui Antonescu semnaleaza ca PNL nu mai mizeaza doar pe cartea aliantei cu PSD. Instinctul de conservare le spune ca, in cazul in care presedinte iese Mircea Geoana, PNL ar putea ramane cu buza umflata. Fie pentru ca li se vor oferi firimituri in cazul unei aliante PSD-PNL, fie pentru ca s-ar putea trezi complet pe dinafara daca PSD va prefera o reinnoire a aliantei guvernamentale cu un PDL scapat de sub controlul lui Traian Basescu. Prin jocul la doua capete, PNL incearca inca de pe acum sa obtina pretul maxim pe cel mai valoros lucru pe care il are de oferit: recomandarea lui Crin Antonescu pentru unul dintre candidatii din turul doi. Adica exact ce isi doreste si Traian Basescu. Hartuiala neincetata la care a supus PNL – cine a fost mai mult sau mai putin vinovat nu mai are azi nici o relevanta – a sadit resentimente adanci in sufletele simpatizantilor liberali. Atat de adanci incat peste 70% din votantii lui Crin Antonescu l-ar sustine in turul doi pe Mircea Geoana. O proportie de neimaginat pana nu demult, care i-ar putea fi fatala lui Traian Basescu daca nu face nimic in putinul timp ce i-a mai ramas la dispozitie. Colaborarea pe tema "Geoana-Moscova" si confruntarea cu manusi de sambata arata un inceput de schimbare. Dar nu cumva ea vine prea tarziu?
PDL si PNL se intorc, de fapt, acolo de unde au plecat in urma cu cinci ani, cand au format Alianta D.A. La un adevar simplu si implacabil: nu vor reusi nimic decat impreuna.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

Furtuna Bert a alertat autoritățile din Regatul Unit şi Irlanda

Sosirea furtunii Bert a pus în alertă autorităţile din Regatul Unit şi Irlanda din cauza ploilor abundente, vântului şi căderilor de zăpadă aduse de...

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă