De patru ani, antrenorul Alexandru Valah îi ajută pe oameni să slăbească într-un mod sănătos și un timp cât mai scurt printr-un program conceput de el însuși.
Am profitat de asta pentru a afla câte ceva despre ce înseamnă să ai un „stil de viață sănătos“: se poate sport fără dietă? Dar dietă fără sport? Mai slab înseamnă mai fericit? Și de unde încep dacă vreau să fac o schimbare?
Experiența sa în ale sportului se întinde hăt departe în timp, încă din copilărie. A făcut cursuri peste cursuri și a luat calea antreprenoriatului în fitness când avea puțin peste 20 de ani. Acum, la 30, este un „self-made man“ care te convinge din prima că trebuie să te lași de carbohidrați și să te apuci de sport cât mai repede, azi, chiar în acest moment.
RL: Ești un sportiv de performanță cu studii de agronomie. Cum s-a întâmplat asta?
Alexandru Valah: Fac sport încă din copilarie, de fapt, de când mă știu. De la 7-8 ani am făcut karate, iar de la vârsta de 9 ani, după ce am stabilit un record al școlii la viteză, antrenoarea Alina Nicolae m-a selectat pentru o grupă de atletism. După un an de antrenament am devenit campion național la categoria mea de vârstă. Au urmat medaliile, atât naționale, cât și internaționale, 36 în total. Deci pot să zic că am „gustat“ din sportul de înaltă performanță până la 21 de ani. M-am oprit în urma unei accidentări, însă am început o nouă viață, cea de antrenor.
Am studiat la un liceu cu program sportiv în Constanța, locul meu natal, însă am venit la facultate în București la la USAMV, unde am studiat Management în alimentație publică și agroturism. De ce asta și nu UNEFS? Pentru că în mintea mea a fost următorul gând: „Termin UNEFS și ce iese din mine? Un profesor de sport? Să le dau mingea copiilor să joace fotbal și atât? No way!“ Asta era în mintea mea atunci, pentru că industria fitness era încă la început, aproape că nu exista. Știam că sport vreau să fac toată viața, însă am vrut să am un viitor, pentru că din sportul de performanță nu am câștigat bani, dar am câștigat niște lucruri care nu se pot cumpăra, lucrurile care m-au făcut ceea ce sunt acum.
Ai devenit antreprenor înainte de a împlini 30 de ani. Cum ai ajuns de la atletism la -master -trainer cu propriul -program de fitness? Cât de mult ai investit în tine pe parcurs?
Este adevărat! Am devenit antreprenor mult înainte de 30 de ani. Primul bussines în care am reușit a fost Xbody Studio, la 25 de ani urmând Intense Fitness. După încheierea carierei de atlet m-am angajat la o sală mică, dar simțeam că pot mult mai mult, așa că după doar o lună am demisionat pentru un job la o sală nouă, mult mai mare, cu mai multe posibilități.
La 22 de ani am început să investesc în cursuri, primul fiind „Fusion Training“ predat de Mathew Griffins – studia vestitul concept de Functional Training, care acum este un trend. Acolo, m-a observat Richmond Bachia, a văzut că eram un tânăr cu potențial și m-a ajutat enorm în dezvoltarea mea – îi mulțumesc pe aceasta cale. El a creat școala Fitness Scandinavia, iar eu am fost selectat să devin profesor al acestei școli.
La 23 de ani am devenit master trainer în personal training, după o lungă instruire cu femeia de la care am învățat primii pași în arta personal training-ului, Giovana Ventura – una dintre cele mai de succes antrenoare la nivel mondial. Până acum am format peste 2.000 de antrenori, sunt cel mai vechi master trainer și cu cele mai bune calificări.
Au urmat zeci de cursuri cu antrenori străini cu concepte diferite, iar ultimul curs la care am participat a fost „Strenght and Conditioning“ susținut de faimosul Carlo Buzzichelli – preparator fizic foarte cunoscut, a pregătit mulți campioni mondiali și olimpici.
Am o experiență enormă în industria sportului, însă am considerat că mereu este loc de mai mult și pe lângă cursuri am studiat și am experimentat singur. Ca urmare, Intense Fitness, cu programul „Intense Body Change“, nu este o pură întâmplare. Reprezintă toată munca și experiența mea acumulate de-a lungul anilor și puse într-un singur loc.
Ce te-a inspirat să dezvolți un program integrat de sport și -nutriție? Este acesta noul -standard în materie de lifestyle?
Nu am inventat eu roata, dar am învățat cum se învârte. Am studiat tot ce exista pe piață la acel moment și am zis că pot să îmbunătățesc foarte mult acest concept. Și am scos propria mea versiune. Totul a pornit de la nevoia oamenilor de schimbare, obiceiurile lor nesănătoase, modul distrugător de a se antrena și veșnica scuză: eu nu am timp să fac sport! Am știut că pot să creez un concept care să schimbe mentalitatea unui om în ceea ce-l privește, pentru că noi mereu ne punem pe locul doi și tindem să facem mai mult pentru alții și mai puțin pentru noi. Este timpul să facem ceva și pentru noi dacă vrem să-i putem ajuta pe termen lung și pe alții. Acest program devine eficient în momentul în care kilo-gramele în minus ajung să fie doar un bonus. Satis-facția mea cea mai mare este când cineva îmi spune: „Mulțumesc, ai reușit să-mi schimbi -viața!“
Programul tău are și o latură educațională. Ce înseamnă pentru tine o „viață sănătoasă“ și cât de receptivi sunt -oamenii la noțiunile pe care le predai?
Programul are clar și o latură educațională. Într-adevăr, este foarte greu să educi un adult. De ce? Pentru că vine cu un background de zeci de ani în care a fost învățat că dacă are de muncă la birou până la ora 22:00, el nu poate mânca decât după ora 23:00 masa principală. Pentru că super-alimentele sunt niște enigme pentru el, niște denumiri scoase din cărțile de groază. Pentru că stresul consumă foarte multă energie, iar creierul cere energie care se absoarbe rapid, adică zahăr. Pentru că sportul este primul lucru la care ar renunța când se întâmplă ceva, de pildă în concediu, de sărbatori etc. De fapt nu noi suntem de vină pentru acest lucru, ci cultura noastră în materie de sport și alimentație sănătoasă, care cred că ar trebui să plece din școlile primare.
Ceea ce încercă nutriționiștii noștri să facă în program este să-l învețe pe om obiceiurile alimentare sănătoase, înlocuind alimentele deficiente din punct de vedere nutrițional cu unele ce te mențin mult mai sănătos și te ajută să duci o viață mai lungă și mai bună. În ceea ce privește partea sportivă, putem lucra și cu „devoratorii de sport“, dar și cu cei care nu au intrat niciodată într-o sală de sport.
Sunt persoane care preferă să mănânce orice, iar apoi „trag la sală“ ca să rămână în formă. Ce le-ai spune acestora? Se poate sport fără dietă? Cu ce riscuri?
Acest subiect este unul foarte sensibil, despre care am putea vorbi ore în șir. Mulți au impresia că dacă vin la sală și încep să facă mișcare, vor putea să mănânce tot ce vor. Este total greșit! Alimentația are un rol extrem de important în eficiența noastră externă, adică felul în care ne comportăm și cum ne simțim în timpul zilei, dar și în cea internă, unde organele precum pancreasul, ficatul, chiar și glandele, fac un efort enorm să restabilească starea de echilibru a corpului atunci când alimentația este una defectuoasă. Astăzi funcționează bine și corpul ne ajută, dar mâine ești sigur că totul va mai fi la fel? Corpul este o mașinărie foarte inteligentă, însă când folosești combustibilul greșit, este clar că lucrurile nu vor funcționa cum trebuie timp îndelungat.
Dar dietă fără sport?
Sunt oameni care nu fac sport la sală, dar duc un stil de viață sănătos. Mănâncă corect, dorm suficient, se stresează mai puțin, dar nu merg la sală. Nu este un lucru de condamnat atât timp cât asociezi astea cu plimbări lungi, pedalat, excursii montane etc.
Când vine vorba de slăbit doar prin dietă, lucrurile se complică. Eu sper doar să nu fie o dietă care îți dezechilibrează mai mult balanța corpului și în loc să pierzi țesut adipos – ce te interesează – să începi să pierzi din apă și din masa musculară. Și tu să fii foarte fericit că ai slăbit 5-10 kg în două săptămâni. Nu ai slăbit deloc, ba mai mult, ți-ai încetinit metabolismul și vei ajunge să bei apă, să nu mănânci nimic, și să te întrebi dacă te îngrași de la apă sau de la aer? De fapt, corpul tău va simți că este o problemă și se va lipsi de ce folosești tu mai puțin, adică de mușchi, pentru a economisi energie. De multe ori, în astfel de cazuri, trebuie mai întâi să-i dai omului să mănânce mai mult decât a făcut-o până atunci, pentru a-i crește metabolismul bazal, și să încerci să-i crești masa musculară. Că vrem sau nu, mușchii ard cele mai multe calorii! Și masa musculară o obții doar făcând sport, dormind bine noaptea și mâncând echilibrat.
Din experiența ta cu cei care vor să -slăbească, ce e mai dificil: -antrenamentul sau -dieta? Și cum își pot întări motivația?
Partea grea nu este antrenamentul când mergi la sală. Partea grea este alimentația în momentul când vrei rezultate. Omul mereu va alege partea mai ușoară, adică să vină la sală, să ardă niște calorii, dar în rest să-și petreacă ziua mâncând „prostioare“.
Motivația vine din dorința de a schimba ceva – sigur, asta trebuie să vină întâi din interiorul tău –, apoi trebuie să găsești uneltele de care ai nevoie să te poți apuca de treabă. Noi suntem uneltele. Noi le oferim tot sprijinul de care au nevoie ca să-și atingă obiectivul în cel mai sănătos și rapid mod.
În momentul în care ai mâncat o viață dulciuri și vine unul și-ți zice că de mâine nu mai mănânci, prima reacție este clar una de respingere a îndemnului. Dar dacă îți explic cum poti scăpa de nevoia de dulce și tu îți propui să mă asculți, sigur vor ieși lucruri bune de aici. Nevoia de dulce practic nici nu există, dulcele este o senzație a papilelor tale gustative. Trebuie doar să faci corpul să nu mai simtă nevoia de dulce! Shhh, secret!
Slăbitul aduce fericirea?
Slăbitul nu aduce fericirea, dar îți oferă încredere în tine, iar asta sigur te va face mai fericit atunci când te vei da jos din pat și te vei uita în oglindă. Aceasta nu îți zice câte kilograme ai, dar îți va confirma faptul că îți place sau nu ceea ce vezi. Mulți susțin că aspectul fizic nu contează, dar cred că este doar o barieră psihică creată pentru a se auto-proteja. Trebuie să învățăm să ne respectăm corpul și să înțelegem că de fapt este singurul loc în care trăim. Pune-ți o întrebare: ce faci tu cu adevărat pentru tine? Ce faci tu pentru corpul tău și ce face el pentru tine? Și atunci o să-ți dai seama că tu nu poți face nimic fără corpul tău, însă tu faci prea puține pentru el. Nu este doar un joc al minții, este realitatea.
Care este rutina ta de -antrenament și nutriție?
Rutina mea de antrenament este una destul de complexă, pentru că nu mă antrenez ca un om al sălii, ci mă antrenez ca un fost sportiv. Caut să-mi îmbunătățesc forța, viteza, rezistența, agilitatea – nu neapărat să obțin un look mai bun. Asta vine de la sine dacă mă antrenez constant, mă recuperez după efort și mă alimentez sănătos. Nu țin o dietă anume, dar am grijă 90% ce mănânc, 10% mai închidem ochii. Suntem oameni și nu trebuie să ne privăm în permanență de plăcerile gustului. Ceea ce contează cu adevărat este ceea ce faci în acel rest de 90%, și mare atenție să nu inversezi cumva procentele, pentru că atunci apar adevăratele probleme. Dacă ar fi să aleg o mâncare preferată, cred că aș alege dovlecelul și curcanul la abur.
Un sfat pentru -cititorii care vor să facă o -schimbare înspre o viață mai sănătoasă: de unde încep?
În momentul în care ești decis să faci o schimbare, în-cearcă să apelezi la un profesionist. Chiar dacă fitness-ul pare atât de ușor și de accesibil pentru toată lumea, în momentul în care cauți calitatea, fitness-ul devine o știință exactă în care totul trebuie să meargă după un plan bine stabilit, nimic la voia întâmplării. Toți suntem diferiți, toți avem nevoi diferite, tocmai din această cauză fitness-ul devine atât de complex. Ce a mers pentru mine, pentru tine poate deveni un eșec total dacă ai încercat să -copiezi ce am făcut eu și nu ai adaptat la condiția și -nevoile tale.
CV
Alexandru Valah este profesor și formator în fitness, fost sportiv de performanță, cu 15 ani de atletism și 10 ani în industria fitness. În urmă cu 4 ani a dezvoltat „Intense Body Change“, un program de grup ce combină sportul și nutriția, special realizat pentru îndeplinirea obiectivelor în cel mai scurt timp și în cel mai sănătos mod.