Localitatea bihoreana Auseu a fost in sarbatoare la sfarsitul acestei saptamani. Fiii satului si alti invitati s-au adunat sa sarbatoreasca doua evenimente ce tin de istoria asezarii bihoreneÊ: 600 de ani de la atestarea documentara a localitatii, si implinirea a 180 de ani de la nasterea marelui om de cultura si patriot roman, Alexandru Roman. In memoria acestuia a fost inaltat in centrul comunei un bust din bronz, dezvelit cu acest prilej si apreciat la o deosebita valoare artistica. Bustul a fost realizat de sculptorul si universitarul Cornel Durgheu, Decanul Facultatii de Arte Vizuale de la Universitatea din Oradea. Despre lucrarea vernisata la Auseu, artistul plastic ne-a spus printre altele: „Asa am simtit si trait in sufletul meu chipul lui Alexandru Roman, cum l-am redat in bustul de la Auseu: anume cu o reprezentare interioara generalizata a trairii artistice. Usoara incordare a muschilor fetei tradeaza emotia cautata si transmisa prin starea acorduri-lor interioare, framantand lutul cu patima si gesturi bruste, fara scopul de a finisa vreun detaliu, deformand trasaturile fetei cu "o violenta" regasita la artistii expresionisti”.
Din alocutiunile prilejuite de inaugurarea acestui monument de catre numeroasele personalitati prezente am retinut pe cea a prof.univ.dr. Viorel Faur de la Universitatea Oradea care l-a evocat pe marele patriot ca om politic, ca om de cultura, ca intemeietor si membru al Academiei Romane, ca publicist, ca deputat de Ceica in Parlamentul Ungar peste doua decenii, ca deschizatorul martirajului roman in perioada dualismului austro-ungar. De fapt curajul de a sustine cauza si drepturile romanilor l-a costat scump, chiar si libertatea. Astfel, in anul 1868 a fost condamnat la un an de inchisoare pentru ca a publicat in ziarul „Federatiunea”, la care era redactor responsabil, dar si in alte ziare romanesti, „PRONUNCIAMENTUL DE LA BLAJ”- act de protest semnat de un grup de transilvaneni impotriva alipirii Transilvaniei la Ungaria, votata de Dieta de la Cluj in 1865.
Ca un corolar al prezentarii lui Alexandru Roman retinem ce a scris Iosif Vulcan in revista „Familia” intemeiata de catre acesta la Oradea:” a servit natiunea cu condeiul si cu graiul la catedra, la tribuna si in arena ziaristica. Ca profesor a ilustrat catedra de Limba si Literatura Romana la Universitatea din Budapesta, unde s-a afirmat ca filolog de prima forta, trecandu-i numele si peste Carpati. Ca membru al Academiei Romane, din care a facut parte de la inceputul infiintarii acestei instituti, a tinut multe conferinte filologice, care i-au facut numele bine”.