4 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialAlexandru Chivoiu

Alexandru Chivoiu

O stire groaznica a facut ieri inconjurul redactiei. Potrivit informatiilor furnizate de Biroul de Presa al Politiei Capitalei, colegul nostru Alexandru Chivoiu, seful Serviciului Administrativ, a fost gasit decedat, calcat de metrou. Toate indiciile aratau ca fusese vorba despre o sinucidere. Astfel, din relatarile mecanicului de locomotiva, ieri, la ora 11.12, inainte de intrarea garniturii de tren in statia Aviatorilor, pe sensul de mers dinspre statia Aurel Vlaicu spre Piata Victoriei, acesta a observat un barbat care se asezase pe calea ferata, cu gatul pe sina de tren. Pozitia corpului arata indubitabil intentia acestuia de a-si lua viata. Asupra sa, pe langa legitimatia de serviciu, a fost gasita suma de 11.000 lei vechi si patru chei de yala.
Politistii de la Capitala au mai informat ca Alexandru Chivoiu plecase de acasa cu putin inainte de teribilul incident si isi informase sotia ca se duce sa se tunda, lasandu-i in acest sens un bilet. Fostul nostru coleg suferise de curand o depresie majora din cauza unui litigiu imobiliar, fusese internat in spital si urma sa continue tratamentul la sanatoriul din Predeal.

Alexandru Chivoiu si-a impletit anii de viata cu dragostea pentru litera de tipar, pentru munca la linotip, in Sectia Gazete a CPCS, acolo unde se plamadea cuvantul scris, turnat apoi in pagina de ziar. De tanar, a iubit o meserie care are menirea sa transforme ideea in raza de lumina, pentru innobilarea spiritului.
Drept si cinstit, Sandu Chivoiu intelegea sa-si faca meseria fara compromisuri si fara plecaciuni in fata dictaturii comuniste. A fost un luptator pentru libertatea cuvantului scris, care sa lumineze cugetul si sa arda pecinginea care se intindea peste vietile oamenilor.
Nu a pregetat o clipa sa dovedeasca un curaj demn, alaturandu-se grupului de la “Romania libera” care a scos in deplina opresiune ziarul ilegal, anticomunist “Romania”.
Pentru alcatuirea ziarului, a scos litera cu litera de sub ochii Securitatii, contribuind la onorarea meseriei sale de tipograf. A platit si el, ca si colegii sai de la “Romania libera”, cu detentia si chinurile indurate in celulele Securitatii de la Rahova.
Alexandru Chivoiu a fost omul de mare demnitate si curaj, care inscrie o pagina de lumina in drumul spre libertatea cuvantului scris. Cand si-a indeplinit misiunea, in vremuri noi, de democratie, s-a grabit prea repede sa treaca in alta lume, lasand in urma sa regrete si o profunda tristete.

Cele mai citite

Haos pe piața RCA. Șoferii vor plăti de anul viitor polițe și cu 80% mai scumpe

Sunt aproape un milion de șoferi care au de dus povara falimentului Euroins, după ce asiguratorul a intrat în faliment în luna martie a...

Cod portocaliu și cod galben de viituri în Transilvania, de duminică până luni

În Transilvania au intrat în vigoare un cod portocaliu și un cod galben de viituri, valabile de duminică, 3 decembrie, până luni, 4 decembrie...

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă