Pentru ca 2007 este un an electoral, primarii din Transilvania vor sa faca acum ceea ce nu au reusit intr-o jumatate de mandat. Bugetele oraselor arata preocuparea edililor de a "bifa" realizarea unor proiecte ce ar putea sa aduca voturi in plus in contul partidelor pe care le reprezinta.
Chiar daca, teoretic, miza alegerilor pentru Parlamentul European este mai mica, activistii de partide au primit ordinul de a se mobiliza pentru a obtine un scor electoral bun.
"Paine si circ" la Cluj
Consilierii locali din Cluj-Napoca au decis sa aplice in acest an principiul roman "Panem et circensis", adica sa ofere oamenilor beneficii si distractie. Daca pe vremea Imperiului Roman, conducatorii oraselor imparteau gratuit alimente, la Cluj, ei sunt preocupati in acest an sa organizeze cat mai multe festivaluri: ale berii, vinului, tuicii, portilor deschise si asa mai departe.
De asemenea, in locul luptelor cu gladiatori, consilierii clujeni au decis sa investeasca in fotbal. çn acest an, Universitatea Cluj va primi suma de 20 de miliarde lei vechi, ca sa promoveze in Liga I. O suma consistenta de bani va fi alocata si echipei CFR, care este la un pas de a juca in cupele europene. Bugetul orasului a ajuns la un nivel-record, de 739 de milioane de lei noi.
Primarul Emil Boc a promis ca va continua proiectul de reabilitare a 288 de strazi, construirea centurilor de ocolire si inceperea lucrarilor la inelele de ocolire a orasului. O alta promisiune este cea a construirii cartierelor Tineretului, Lombului si Oser, care ar urma sa duca la scaderea presiunii de pe piata imobiliara din Cluj.
Constructii de locuinte si reparatii de strazi, prioritare in Valea Jiului
çn Valea Jiului, daca timp de 17 ani constructiile de locuinte aproape au stagnat, pentru anul 2007 o buna parte a banilor prevazuti in bugetele locale ale primariilor din aceasta zona se vor indrepta catre acest capitol. De asemenea, vor fi investite sume in introducerea gazului metan sau a repararii drumurilor, lucrari considerate prioritare.
çn orasul Petrila, de exemplu, anul trecut autoritatile au reusit darea in folosinta a blocului 34 de pe strada Republicii, construit din fonduri ANL, iar pentru acest an la capitolul "Investitii" este cuprins blocul de pe strada Mihail Sadoveanu, care va fi reabilitat si transformat in locuinte sociale.
De asemenea, edilii pregatesc, in aceste zile, Strategia de dezvoltare a orasului pentru perioada 2007 – 2010. Principalele proiecte cuprinse pana la aceasta data in acest document sunt: racordarea orasului la sistemul de alimentare cu energie termica de la Termocentrala Paroseni, amenajarea drumului de centura, extinderea retelei de gaz metan la casele din Petrila si construirea de sali de gimnastica in curtea liceului din oras.
La Lupeni, primarul se lauda ca 2007 va fi anul transformarilor radicale. Astfel, pentru finalizarea introducerii gazului metan au fost prevazute in buget 12 milioane lei noi, alte 6,5 milioane de lei vor fi alocate pentru repararea drumurilor si 1,5 milioane de lei noi pentru iluminatul stradal. Nu au fost uitate, la capitolul "Investitii", nici modernizarile retelelor de termoficare sau repararea podetelor.
Primaria Alba Iulia investeste 308 miliarde lei vechi in infrastructura
Si bugetul municipiului Alba Iulia cuprinde pentru anul 2007 cheltuieli totale la capitolul "Investitii" in valoare de 308 miliarde lei vechi. Cea mai mare parte a sumei – aproximativ 186 miliarde lei – este destinata finantarii de lucrari la institutiile de invatamant. Astfel, reabilitarea termica a cladirilor in care functioneaza aceste unitati va scoate din bugetul local suma de 40 de miliarde lei.
Alte investitii importante in acest domeniu se refera la reabilitarea salii de sport si a acoperisului Colegiului "Horea, Closca si Crisan" (15 miliarde lei), reparatie capitala Scoala Generala "Avram Iancu" (15 miliarde lei) si amenajare sala de sport Scoala Generala "Mihai Eminescu" (12,8 miliarde lei).
çn domeniul "Social", cea mai importanta investitie este reabilitarea caminului de persoane varstnice, proiect pentru care este prevazuta cheltuirea a aproape 12 miliarde lei. La capitolul "Dezvoltare publica", proiectul de alimentare cu apa a satului Oarda de Sus va "inghiti" suma de 17,4 miliarde lei. Restul proiectelor importante programate pentru a fi finantate in 2007 sunt: modernizare Piata "Iuliu Maniu" si parcul din zona centrala – 60 miliarde lei; reabilitarea retelelor de apa si canalizare in zona Platoul Romanilor – 35 miliarde lei vechi; canalizare zona istorica – cetatea Vauban – 14 miliarde lei; refunctionalizare zona "locuinte colective" – 11,7 miliarde lei si reabilitare strada Scarisoara si Calea Labului Micesti – 13 miliarde lei.
Parc industrial, patinoar si fantani arteziene, la Bistrita
Si Primaria Bistrita va demara mai multe proiecte de investitii in oras, printre care un parc industrial, un patinoar, un bazin de inot si mai multe fantani arteziene. çn acest scop, Consiliul Local a alocat, joi seara, intr-o sedinta extraordinara in care a impartit bugetul pe acest an, suma de 1,2 milioane de lei noi pentru elaborarea de studii si documente de urbanism.
Conform bugetului aprobat, municipalitatea nu a mai gasit teren pentru amenajarea parcului industrial decat in cartierul Sarata, situat la circa 20 de km de oras. Pentru elaborarea studiului de prefezabilitate, autoritatile au alocat 150.000 de lei noi. Parcul industrial se va intinde pe o suprafata de 50 de hectare.
çn schimb, pentru acelasi tip de document, insa necesar pentru amenajarea bazinului de inot, respectiv a patinoarului, alesii locali au alocat doar cate 10.000 de lei noi. De asemenea, proiectul pentru constructia fantanilor arteziene costa doar 9.000 de lei noi. Acestea vor functiona in Piata "Petru Rares", strada 1 Decembrie si Piata "Independentei Nord".
Tot din bani publici, Primaria va plati un studiu de oportunitate privind concesionarea iluminatului public din oras. Acesta a fost evaluat la suma de 20.000 de lei noi. O alta investitie din bugetul local vizeaza Biserica Evanghelica, mai precis elaborarea unei retele de colectare a apelor pluviale. Pentru documentul care va sta la baza investitiei, municipalitatea a alocat 10.000 de lei noi.
Artistii care vor veni cu idei pentru realizarea monumentului Eroii Neamului au posibilitatea sa castige premii. Trei dintre cele mai bune proiecte vor fi recompensate cu premii de pana la 10.000 de lei noi.
Un sac de bani pentru infrastructura din Arad
Aproape jumatate din bugetul pe anul 2007 al municipiului Arad va fi cheltuit pentru modernizari, reparatii si intretineri de drumuri. Este vorba de o suma de aproximativ 185 de milioane de lei noi, cea mai mare suma acordata vreodata pentru infrastructura din oras. Astfel, 43 la suta din bugetul de 430 de milioane de lei al municipalitatii va fi cheltuit pentru proiecte de infrastructura rutiera.
"Este cel mai mare buget acordat vreodata pentru drumurile din oras", a spus primarul orasului, Gheorghe Falca. El a declarat ca banii vor fi cheltuiti, in primul rand, pe proiecte mari, cum sunt refacerea unor artere importante din municipiu.
Trebuie, insa, spus, bugetul pentru acest an mai are cuprinsa si o suma de 50.000 de euro pentru brosuri si scrisori, dar si 6.000 de euro pentru intalnirile primarului cu cetatenii, iar alti 150.000 de euro pentru ghivece si jardiniere. Ba mai mult, Primaria a alocat 80.000 de euro pentru un studiu de iluminat muzical la o fantana arteziana.
La randul ei, Primaria orasului Curtici a alocat de la bugetul local cele mai multe fonduri pentru investitii. Potrivit viceprimarului Petru Miloaca, suma destinata investitiilor aproape ca s-a dublat, edilii bazandu-se si pe fonduri extrabugetare pentru realizarea obiectivelor. Este vorba de banii care provin din impozite si taxe percepute de al agentii economici de la Zona Libera.
"çn ultimii cinci ani, valoarea bugetului nu a depasit 5 milioane de lei noi. Anul acesta am ajuns la suma de 9 milioane de lei noi, ceea ce ne da sperante ca vom realiza tot ce ne-am propus pana la finele anului", a mai spus Miloaca.
Cea mai mare suma din bugetul pentru investitii a fost prevazuta pentru constructia unei gradinite noi, lucrari a caror valoare se ridica la 1,5 milioane de lei noi. Tot la capitolul "Investitii", edilii au prevazut suma de peste un milion de lei pentru reabilitarea a 10 kilometri de trotuare si asfaltarea a 3 kilometri de sosea.
Si edilii orasului Santana vor contracta un imprumut de la Banca Comerciala Romana pentru a ridica o cladire noua pentru Primarie, o casa de cultura, dar si pentru reabilitarea a 30 de kilometri de drumuri in localitate. Primarul din orasul Santana, Viorel Enache, a spus ca prin acest credit se doreste construirea unui centru civic. Proiectul mai include si o cladire noua pentru Primarie, modernizarea infrastructurii rutiere din centrul orasului, precum si intocmirea mai multor studii pentru accesarea unor fonduri europene.
Cartier de lux pentru rromii din Baia Mare
Administratia din Baia Mare are o investitie cel putin ciudata pentru 2007 – rromii vor avea un cartier de lux, in zona Craica. Conform proiectelor puse pe tapet de edili, banii de la bugetul local, care se ridica la o valoare de peste 170 de milioane RON, vor mai fi cheltuiti pentru realizarea noului cartier dinspre Flotatia Centrala, pentru realizarea unor locuinte ANL pe strazile Serelor si Vlad ¥epes, pentru reabilitarea unor strazi si pentru un aeroport international.
De asemenea, in cadrul proiectului "SOS – Firiza apa curata" (care are scopul de a diminua gradul de poluare in zona Barajului Firiza si zonele adiacente), in afara ecologizarii propriu-zise, Primaria va lucra si la "constientizarea comunitatii locale si a turistilor cu privire la impactul asupra naturii, generat de actiunile si activitatile desfasurate". Finantarea este asigurata prin Ambasada Regatului ¥arilor de Jos la Bucuresti prin programul "Matra-Kap".
Politicienii sibieni promit investitii de anvergura
Parlamentarii, primarii si consilierii sibieni promit investitii de anvergura pentru acest an. Consiliul Local din Sibiu si primarul Klaus Iohannis s-au angajat sa realizeze proiecte publice de peste 95 de milioane de lei noi si "santiere peste tot in cartiere".
çn teritoriu, social-democratii, liberalii si democratii au inceput agitatia politica specifica inceputului de campanie electorala. Se incheaga sustinere pentru listele de candidati, se readuc in actualitate programele politice din 2004, se redeschid polemicile electorale.
Proiectele de alimentare cu apa si realizare a retelelor de canalizare sunt scoase de la naftalina, desi primarii de comune ar fi putut gasi timp pentru intocmirea lor inca de anii trecuti. De asemenea, se are in plan reabilitarea a zeci de kilometri de drumuri si modernizarea unor scoli si licee carora le lipseste pana si apa curenta de la toaleta.
Avand in vedere ca este an electoral, politicienii locali (liberali, social democrati, democrati sau liberal democrati) au anuntat ca sprijina proiectul de reparare a computerului tomograf, ce zace defect de multe luni, la Spitalul Clinic Judetean. Astfel, dupa interventia providentiala a parlamentarilor au fost gasite fondurile necesare pentru aducerea din Germania a pieselor noi necesare tomografului.