2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialAlegerile din Polonia ar putea fi amânate din cauza inundaţiilor

Alegerile din Polonia ar putea fi amânate din cauza inundaţiilor

Autorităţile de la Varşovia ar putea fi nevoite să amâne alegerile prezidenţiale programate pentru 20 iunie, din cauza inundaţiilor care afectează sudul Poloniei, relatează Radio Polonia. Inundaţiile au devenit deja motiv de dispută politică între principalele partide majoritare -Platforma Civică şi partidul Lege şi Justiţie (PiS), scrie NewsIn.

Partidul conservator condus de Jaroslaw Kaczynski l-a criticat dur pe candidatul Platformei Civice la prezidenţiale, Bronislaw Komorowski, acuzându-l că nu cunoaşte Constituţia, după ce preşedintele interimar al Poloniei a declarat că inundaţiile nu pot afecta calendarul electoral.

“Inundaţiile nu durează de mai mult de o săptămână şi mai este o lună până la alegeri. În plus, în cazul în care va fi declarată starea de urgenţă, aceasta nu va viza întreg teritoriul ţării, ci doar zonele afectate de inundaţii”, a afirmat Komorowski.

” Komorowski s-a referit probabil la starea de urgenţă din cauza catastrofelor naturale”, a declarat profesorul Marek Chmaj, expert constituţional, adăugând că, potrivit Constituţiei, chiar dacă starea de urgenţă din cauza catastrofei naturale este declarată într-o singură regiune, alegerile prezidenţiale vor fi amânate.

Partidul Lege şi Justiţie l-a criticat, de asemenea, pe Komorowski pentru vizitarea regiunilor afectate de inundaţii. “Pentru ce a mers acolo? În calitatea de preşedinte interimar, nu poate face foarte multe pentru oamenii afectaţi de inundaţii. Aceasta este clar campanie electorală”, a spus Jaroslaw Zielinski, din partea formaţiunii PiS. Cu toate acestea, şi candidatul partidului Lege şi Justiţie la alegerile prezidenţiale din iunie, Jaroslaw Kaczynski, intenţiona să se vadă cu locuitorii regiunilor afectate de inundaţii, dar a decis să aibă grijă de mama sa bolnavă.

Formaţiunea conservatoare a mai spus că doreşte ca Guvernul să explice în Parlament cum rezolvă problema inundaţiilor. “Vrem să ştim ce au făcut autorităţile pentru a-i apăra pe polonezi de inundaţii. Un raport al Camerei Supreme de Control (NIK) arată că în 2007-2008 Guvernul nu a construit digurile necesare în regiunile Swietokrzyskie şi Malopolskie”, a mai spus Zielinski.

Bilanţul inundaţiilor din Polonia a ajuns la şase morţi, iar mii de persoane sunt în curs de evacuare în urma inundaţiilor care afectează în continuare sudul ţării, relatează Radio Polonia. La Cracovia, Sandomierz şi Tarnobrzeg, mii de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, după ce mai multe diguri improvizate nu au reuşit să oprească apa care s-a revărsat din râul Vistula. Majoritatea oraşului Bierun (Silezia) este în prezent sub ape, după ce patru afluenţi ai Vistula au ieşit din matcă. 7.000 de persoane din localitate urmează să fie evacuate. Un oficial local a decretat stare de urgenţă, după ce toate drumurile spre şi dinspre oraş au fost închise.

În localitatea Oswiecim, râul Sola s-a revărsat în apropiere de fostul lagăr nazist Auschwitz, care a fost închis. Exponatele au fost mutate în zone mai înalte. La Cracovia, la ora locală 8.30 (9.30 ora României), râul Vistula avea cu patru metri peste cota de alertă. Marţi, râul Debnicki a fost închis circulaţiei. În cursul nopţii, digurile improvizate de la est de centrul oraşului s-au rupt, iar un al doilea pod a fost închis. Circa 700 de persoane urmează să fie evacuate. Tot de-a lungul râului Vistula, 7.000 de locuitori din Tarnobrzeg sunt în curs de evacuare.

Inundaţiile au început în weekend, iar ploile torenţiale din sudul Poloniei au durat peste trei zile. Alerte de inundaţii au fost decretate în regiune duminică seară, iar meteorologii au anunţat că precipitaţiile se vor prelungi până vineri.

Cele mai citite

Analiză: Companiile încă nu reușesc să adopte strategii climatice, deși au înregistrat progrese în raportare

Există o profundă deconectare între strategia climatică și strategia corporativă a organizațiilor, conform ultimei ediţii EY Climate Risk Barometer. Deși și-au asumat angajamente privind...

La ce aspecte să fii atent când alegi un BMW X6 Second Hand?

Când intenționezi să achiziționezi un BMW X6 second-hand, există o serie de aspecte esențiale la care trebuie să fii atent pentru a te asigura...

Epidemie de rujeolă: Noi precizări ale ministrului sănătății

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul în care avem aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe. Numărul...
Ultima oră
Pe aceeași temă