10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Profilul alegătorului. Cine sunt cei care au votat cu...

ALEGERI LOCALE 2016. Profilul alegătorului. Cine sunt cei care au votat cu Gabriela Firea, Nicușor Dan sau Cătălin Predoiu

Potrivit unui sondaj IRES, Gabriela Firea, prima femeie primar al Bucureștiului a fost votată în majoritate de femei și persoane de peste 60 de ani, iar Nicușor Dan a fost votat de tineri cu studii superioare, transmite Digi24.

Conform sursei citate, mai mult de jumătate dintre votanții Gabrielei Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, sunt femei, iar 49% sunt persoane peste 60 de ani. În cazul lui Nicușor Dan, candidatul USB, 51% dintre alegători sunt femei și 49% bărbați, iar 51% au până în 49 de ani. Aceste informații reies din profilul alegătorului pentru primii trei candidați realizat de IRES.

În urma scrutinului de duminică, Gabriela Firea s-a clasat pe primul loc cu  43,45% din voturi. Pe locul al doilea este Nicușor Dan, cu 29,93% din voturi, care a reușit să-l depășească pe Cătălin Predoiu, candidatul susținut de PNL, acesta obținând 11,25% din sufragii.

Potrivit rapoartelor IRES, pentru Gabriela Firea au votat 45% bărbați și 55% femei, pentru Nicușor Dan procentajul a fost aproape egal – 49% la 51%, iar în cazul lui Cătălin Predoiu, 51% dintre alegători au fost bărbați și 49% au fost femei.

Câți ani au electorii primilor trei clasați

În ceea ce privește categoriile de vârstă, principalii alegători ai Gabrielei Firea au fost bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani – 49%. Candidata PSD a avut cele mai puține voturi în rândul tinerilor de 18-29 de ani – 8%.

Pe Nicușor Dan l-au votat cu precădere tinerii: 19% dintre alegătorii săi au între 18 și 29 de ani, iar 32% au între 30 și 39 de ani. Doar 14% dintre bucureștenii în vârstă de peste 60 de ani l-au ales pe candidatul USB.

Dintre alegătorii lui Cătălin Predoiu, 31% au peste 60 de ani, 21% au între 40 și 49 de ani și 20 au între 30 și 39 de ani.

Cine are alegători mai educați

Profilul alegătorului fiecăruia dintre cei candidați este diferit și în funcție de educație. Astfel, 26% dintre alegătorii Gabrielei Firea au cel mult 10 clase sau școală profesională, 42% au absolvit liceul sau o școală post-liceală, iar 32% au făcut o facultate.

În cazul alegătorilor lui Nicușor Dan, 72% dintre alegători au studii superioare, 23% sunt absolvenți de liceu sau postliceală și doar 5% au cel mult 10 clase sau școală profesională.

Jumătate dintre alegătorii lui Cătălin Predoiu au studii superioare, 34% sunt absolvenți de liceu sau postliceală, iar 16% au făcut o școală profesională sau au cel mult 10 clase.

Firea câștigase alegerile dinainte de campanie

Exit-poll-ul IRES mai arată că peste jumătate dintre alegătorii Gabrielei Firea (51%) erau hotărâți să voteze candidata PSD încă dinainte să înceapă campania electorală. 34% dintre ei au luat o decizie în luna de campanie electorală și 15% s-au hotărât în ziua votului.

Nicușor Dan a reușit să convingă 40% dintre alegătorui în timpul campaniei. 17% au decis să pună ștampila pe numele lui în ziua alegerilor, iar 43% erau hotărâți să-l voteze dinainte de campania electorală.

Cătălin Predoiu a avut cei mai mulți alegători care au luat o decizie în ziua votului – 22%. Alți 40% au fost convinși în timpul campaniei, iar 39% erau deja hotărâți să voteze candidatul PNL în momentul campaniei electorale.

Gabriela Firea a reușit să convingă și 29% din votanții ALDE. Pe de altă parte, pentru Nicușor Dan au votat 15% din votanții PNL și 10% din votanții PMP.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă