25 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeSpecialALEGERI LOCALE 2016. Ce își propun candidații la Primăria Slatina (Olt) să...

ALEGERI LOCALE 2016. Ce își propun candidații la Primăria Slatina (Olt) să facă pentru oraș

ALEGERI LOCALE 2016 OLT. Nouă candidați s-au înscris în cursa pentru Primăria Slatina:Balasa Marius (PNL), Bircea Cristian (Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor ), Bughea Cristian (PRM), Ciorei Nicolae-Cosmin (UDMR), Florescu Cosmin (PMP),  Ionica George-Alexandru (PND),  Mot Constantin-Stelian-Emil (PSD), Sima Stelian (Alianta Pentru Schimbare Olt ), Teleu Livia (independentă). 

Ei au răspuns întrebărilor Agerpres privind problemele ridicate de cetăţeni. modul  îmbunătăţire a condiţiilor de locuire şi modalităţi de a determina tinerii să rămână sau să se întoarcă în municipiu, precum și despre proiecte edilitare şi pentru activităţi de recreere şi petrecere a timpului liber. 

*Marius Bălaşa, candidat PNL 

1. Cea mai frecventă problemă sesizată de către cetăţenii Slatinei, cu care am avut numeroase discuţii în ultimele luni, este aceea a corupţiei. Având în vedere această problemă legată de faptele de corupţie descoperite în Primăria Slatina, prioritară pentru mine va fi recâştigarea încrederii populaţiei în instituţia primarului şi în consiliul local prin transparenţa actului administrativ, printr-un grad ridicat de bunăstare a populaţiei şi printr-o reprezentare corectă a intereselor slătinenilor. 

2. În sprijinul tinerilor voi întreprinde toate demersurile necesare construirii de noi locuinţe. Am propus slătinenilor construirea a 100 de noi locuinţe destinate închirierii, pentru tineri, respectiv edificarea a 50 de noi locuinţe sociale. În ceea ce priveşte educaţia am propus înfiinţarea a 100 de noi locuri în grădiniţe cu program prelungit şi a 50 de noi locuri în creşe, introducerea programului şcoală după şcoală în fiecare unitate de învâţământ unde există cerere, amenajarea spaţiului de servit masa la un nivel civilizat, wi-fi gratuit în toate unităţile de învăţământ, dotarea claselor pregătitoare cu tablă inteligentă, asigurarea finanţării serviciului de pază în şcoli. 

3. Le-am promis slătinenilor că, în mandatul meu, Pădurea Strehareţi va prinde viaţă! Acesta este un proiect destinat petrecerii în mod plăcut a timpului liber în mijlocul naturii, unde se vor putea practica diverse sporturi / activităţi, cum ar fi: paintball, tiroliană, ski, săniuş, echitaţie, skating, pescuit, teatru, servirea mesei, etc. De asemenea, am în plan să amenajez patinoarul astfel încât acesta să poată fi utilizat şi pe timpul verii, pentru practicarea skating-ului, iar în parcuri sau alte locuri special amenajate voi instala aparate de fitness, astfel încât slătinenii să poată practica sportul în aer liber, în mod gratuit. 

Am gândit crearea a 2.000 de noi locuri de muncă, generate atât prin proiectele mele pentru Slatina, cât şi prin dezvoltarea parcului industrial, prin atragerea de investitori care vor beneficia de facilităţi oferite de Primăria Slatina. 

* Cristian Bircea, candidat ALDE 

1. Cea mai mare preocupare a cetăţenilor o reprezintă confortul în locuinţe şi în afara acestora. Creşterea calităţii locuirii prin anveloparea blocurilor de locuit, fapt care ar duce atât la scăderea facturii la gaze sau energie electrică cât şi a schimbării esteticii blocurilor reprezintă o preocupare principală. Cea de a doua preocupare o reprezintă parcările din zonele de locuit, încă insuficiente. Pentru toate aceste probleme sunt soluţii. Pentru prima problemă există soluţia finanţării prin accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Aici însă, trebuie ca parteneriatul între locatari şi primărie să funcţioneze. 

Problema parcărilor poate fi rezolvată prin noi proiecte de realizare de parcări, pe terenurile degradate. O soluţie, care însă trebuie foarte bine fundamentată din punct de vedere al sustenabilităţii este realizarea de parcări de reşedinţă subterane şi supraterane în zonele cu mari aglomerări. 

2. Referitor la locuinţele pentru tineri, cred că Municipiul Slatina are un buget generos la dispoziţie ca să îşi prevadă ca în fiecare an să construiască un minim de 100 de locuinţe pentru tineri şi 100 de locuinţe pentru persoanele cu venituri scăzute. 
Slatina trebuie să devină un oraş atractiv pentru tineri. Înfiinţarea unui centru universitar, alături de promovarea unor proiecte de sprijinire a firmelor de servicii şi producţie prin facilităţi fiscale la angajarea tinerilor, precum şi încurajarea antreprenoriatului tinerilor prin programe de sprijin financiar local reprezintă o soluţie. Toate acestea pot genera locuri de muncă. 

3. În Slatina există locuri de petrecerea timpului liber numai că acestea trebuie reactivate prin lucrări de întreţinere şi reabilitare. Pădurea Strehareţi este o oază de verdeaţă şi aer curat, Casa de Cultură a Sindicatelor este un aşezământ care prin parteneriat între Primăria Slatina şi Federaţia Sindicatelor poate fi reabilitată şi redată circuitului cultural. Un spital municipal cu 200 de locuri este o dorinţă a noastră. Secţiile din acest spital trebuie dimensionate în funcţie de afecţiunile de care suferă în mod special cei care trăiesc în mediul urban. 

* Cristian Bughea, candidat PRM 

1. Principala problemă ridicată de cetăţenii din Slatina este problema locurilor de muncă. Niciodată primăria nu va face locuri de muncă, în schimb poate oferi facilităţi investitorilor pentru crearea locurilor de muncă. Avem o zonă industrială foarte bine dezvoltată bazată pe producţia de aluminiu şi derivate din aluminiu şi acest fapt poate constitui o atracţie pentru producătorii de componente pentru automobile din vest care să vină la Slatina şi să folosească materia primă de aici şi să facă secţii şi întreprinderi. Singura oportunitate de a face locuri de muncă şi de a crea un mod de viaţă decent pentru toţi locuitorii este asigurarea de facilităţi pentru toţi investitorii care doresc să vină să facă fabrici în municipiul nostru. Are forţă de muncă calificată. 

3. Pentru creşterea confortului şi a condiţiilor de locuit este necesară reabilitarea blocurilor. Pentru ca cetăţenii să nu plătească este necesar ca primăria să acceseze fonduri europene. Îmi pare rău că Primăria Slatina a pierdut nişte fonduri legate de reabilitări. Anumite servicii publice acordate populaţie pot să creeze confort şi mă refer la apa potabilă care la Slatina ste printre cele mai scumpe din ţară şi mi se anormal. Trebuie găsite soluţii ca apa să revină la un preţ rezonabil. Prioritară va fi încheierea reabilitării tuturor blocurilor în primii doi ani de mandat, din fonduri europene şi nu din fonduri de la bugetul local. Anveloparea blocurilor de locuinţe trebuie finalizată cât mai repede posibil. Locuinţele sunt o problemă în oraş. Este necesar ca spaţiul fostei unităţi militare să fie folosit pentru construirea de locuinţe în parteneriat public-privat. 

Tinerii îşi caută viitorul şi locul de muncă prin alte părţi, din păcate. Singura oportunitate de a-i aduce înapoi este ca oraşul să fie cunoscut, să dovedim celor care vin să investească că avem toată deschiderea pentru crearea de noi fabrici. Tinerii trebuie să îşi găsească locuri de muncă. 

* Pentru petrecerea timpului liber am în vedere să organizam, la Slatina, în perioada o copie – mai mica – a celebrului târg de Crăciun de la Viena! O altă aspiraţie este legată de gradina zoologică, proiect care trebuie finalizat obligatoriu, în următorii ani. 

* Emil Moţ, candidat PSD 

1. În toată această perioadă, am stat de vorbă cu peste 15.000 de slătineni. Oamenii vor cam aceleaşi lucruri – locuri de muncă, finalizarea reabilitării termice, amplasarea de containere îngropate, modernizarea locurilor de joacă. Toate acestea le-am trecut pe cardul meu cu cinci priorităţi pentru Slatina, card pe care l-am oferit cetăţenilor cu rugămintea să îl păstreze şi peste patru ani să vadă dacă am bifat toate cele cinci puncte. 

2. Legat de locurile de muncă, Slatina are un Parc Industrial, la înfiinţarea căruia am contribuit şi eu, fiind printre iniţiatorii modificării legii. Acum un investitor va înfiinţa 378 de locuri de muncă. Mai avem teren, din cele 32 de hectare, 56% au fost vândute. Pentru o oferi companiilor multinaţionale de aici forţa de muncă de care au nevoie, am pus bazele a unei şcoli profesionale duale care va funcţiona în fostul Liceu de Construcţii. Vom extinde sistemul de supraveghere video, vom monta camere şi la intrările din oraş şi vom introduce paza în şcoli, costurile fiind suportate de primărie. Acum procentul de reabilitare termică este de 60% şi vreau ca în următorii patru ani să ajungem la peste 90%. Acest lucru îl putem face cu fonduri europene, dar şi regândind programele proprii de reabilitare termică ale Primăriei Slatina. 

Acum câteva luni am lansat în mediul on-line dezbaterea ‘Ce vrei să facem pe terenul fostei unităţi militare’ şi cei mai mulţi vor un parc şi locuinţe pentru tineri. Vom construi acolo apartamente pe care să le oferim tinerilor, gândind un sistem de plată avantajos pentru ei. 

3. Alături de echipa de consilieri locali PSD, am reuşit să obţinem, de la 1 ianuarie 2016, gratuitate la transportul public pentru elevi şi studenţi. Pe terenul fostei unităţi militare, slătinenii îţi doresc şi un mall sau o zonă de magazine şi avem în vedere acest lucru. Vreau să amenajăm Pădurea Strehareţi. Vom reînfiinţa Grădina Zoologică, vom face un parc tematic pentru copii, locuri de promenadă. Avem în proiect să reabilităm şi fostul ştrand Progresu şi să îl transformăm într-un aqua park. Vreau ca Primăria Slatina să investească în continuare în reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi să modernizăm blocul central al unităţii medicale care să arate la fel ca Unitatea de Primiri Urgenţe. De aceea, le spun slătinenilor, că împreună cu echipa mea de consilieri vrem să continuăm să construim Slatina. 

* George Ionică, candidat PND 

1. Slătinenii sunt dezarmaţi! Slatina are nevoie de viziune pe termen lung, de un om bine pregătit, un om mereu deschis provocărilor. Mesajul meu este acela că Slatina aparţine slătinenilor, că bugetul local nu se află în buzunarul primăriei, ci este mereu în buzunarul cetăţeanului, însă instituţia administrativă, prin încredere, administrează banii slătineanului, care se vor întoarce la locuitor prin proiecte realizate, printr-un oraş frumos şi curat, printr-un oraş sigur, prin investitori atraşi şi care să ofere locuri de muncă. Slatina are nevoie de o schimbare şi aceasta se va putea face numai în ziua de 5 iunie 2016, atunci când slătinenii îşi vor angaja primarul. 

2. Propunerea noastră prioritară este transparenţa! Proiectele noastre vizează ca pe spaţiul fostei unităţi militare să fie realizate un spital municipal, un centru comercial şi un parc. 

3. Prin platforma noastră le mai propunem slătinenilor crearea unei Academii de fotbal, cu grupe de juniori, seniori, bază sportivă de tenis, un program special pentru tineri, cuprinzând cursuri de programare IT, susţinut integral de primărie din bugetul local, WI-FI gratuit în toate spaţiile publice din municipiu, încurajarea natalităţii prin susţinerea părinţilor cu 500 lei la naşterea fiecărui bebeluş, reamenajarea grădinii zoologice – ‘din care să nu lipsească niciun animal’ (conform solicitării unui puşti de 5 ani), spaţii de joacă, funcţionale şi iarna, cu acces gratuit pentru copiii de până la 10 ani, creşe pentru copiii de la două-trei luni până la trei ani, în prezent una singură existând în Slatina, grădiniţe cu program prelungit, ştrand, inclusiv piscină închisă pentru copii cu apă încălzită la 40 de grade. 

* Stelian Sima, candidat al Alianţei Pentru Schimbare 

1. Cetăţenii au ridicat problema lipsei locuinţelor sociale şi lipsa locurilor de muncă, lipsa parcărilor, lipsa zonelor de agrement, preţul mare la factura de apă, blocurile rămase neizolate termic, câinii comunitari de pe străzi, nivelul de trai foarte scăzut, calitatea apei potabile, cartierele Satu Nou, Sărăceşti si Coteşti au fost excluse din orice program de infrastructură. 

2. Nu se va mai fura şi imediat ce voi ajunge primar va începe asfaltarea străzile rămase neasfaltate, inclusiv în Satu Nou, Sărăceşti şi Coteşti cât şi Nordului din Cireaşov. Se vor izola termic toate blocurile rămase neizolate termic, 5% din bugetul local vor fi alocaţi pentru construcţii de locuinţe sociale şi pentru tineri. 

Vor fi readuse la primărie serviciile externalizate, se vor crea locuri de muncă în acest fel şi vor scădea şi facturile cetăţenilor. Se vor construi parcări. Anumite blocuri vechi din Slatina vor fi expertizate în vederea consolidării. Se vor construi locuinţe pentru tineri şi se vor acorda suprafeţe de teren, între 250 mp şi 400 mp, pentru construirea de locuinţe. Se vor crea locuri de muncă prin acordarea de facilităţi investitorilor şi încurajarea celor autohtoni. 

Se vor îmbunătăţi serviciile de sănătate prin implicarea primăriei şi a consiliului local. După doi ani de mandat la Primăria Slatina, îmi pot permite să le ofer tinerilor, şi nu numai, “O Slatina nouă, o Slatina liberă”. O Slatina cu locuri de muncă bine plătite, zone de agrement, servicii medicale de calitate, un sistem educaţional mai responsabil, locuinţe şi facilităţi pentru cei care vor sa investească şi să-şi încropească o afacere, o mai bună comunicare cu instituţiile deconcentrate, simplificarea procedurilor privind certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire, într-un cuvânt ‘Plăcerea de a locui, munci şi trăi cu drag în Slatina’. Dacă nu voi reuşi tot ce am promis, îmi voi depune demisia! 

3. Pădurea Strehareţi va fi pusă în valoare prin amenajarea unui parc de distracţii, a unei grădini zoologice etc. 

* Livia Teleu, candidat independent 

1. În campania electorală ne-am întâlnit cu cetăţenii oraşului. Problemele lor sunt diferite: străzi şi trotuare neasfaltate sau deteriorate, trotuare inexistente, calitate dubioasă şi preţ mare la apa curentă, solicitare de înfiinţare de noi creşe şi grădiniţe, optimizarea transportului cu autobuzul din oraş, problemele micilor producători din pieţe care nu-şi pot vinde marfa în condiţii optime, cărţi de muncă pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, utilităţi cât mai aproape de casa cetăţeanului, curăţenia în oraş, chiar şi construirea de toalete publice în punctele de trafic maxim, revenirea circulaţiei pe ambele sensuri, organizarea activităţilor şi circuitelor în Piaţa Zahana, nerezolvarea alunecărilor de teren de pe strada Piteşti etc. 

De obicei, când ne prezentam ca un candidat la primărie, venea şi întrebarea ,,De la ce partid?”. La afirmaţia că sunt un candidat independent erau dispuşi să-mi acorde atenţie! 

2. Pentru familiile cu venituri mici construcţia de locuinţe sociale este una din soluţiile pe care le poate oferi administraţia publică locală. Se pot reabilita clădiri vechi în care nu se mai desfăşoară altă activitate sau prin fonduri europene se pot construi altele noi. Sunt pentru un mod transparent de repartizare a acestor locuinţe. Se poate elabora un program anual de strategie pentru locuinţe. 

Pentru blocurile de locuinţe vechi de peste 30 de ani aş întocmi o bază de date cu starea fiecăruia, numărul acestora şi apoi voi urmări găsirea fondurilor necesare de la bugetul local, de la bugetul central sau alte surse pentru reabilitare. Dacă tinerii sunt ajutaţi să ocupe un loc de muncă sigur vor dori să se întoarcă în Slatina. 

3. Sunt optimistă şi încrezătoare în crearea unui cadru favorabil înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Este datoria administraţiei publice locale să asigure măsuri care să contribuie la protecţia IMM-urilor şi să simplifice procedurile administrative.

Cele mai citite
00:01:31

VIDEO: Japonia e în alertă, în timp ce Coreea de Nord avertizează că va lansa un satelit

Japonia și-a pus luni în alertă sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, promițând să doboare orice proiectil care îi amenință teritoriul, după ce Coreea...

Un fost ministru al Educației este acuzat că a colaborat cu Securitatea

Un fost ministru al Educației, Mircea Dumitru, este acuzat că a colaborat cu Securitatea comunistă. La Curtea de Apel București se derulează un proces care...

Lampard, OUT de la Chelsea. Londonezii s-au înțeles cu un fost rival

Mauricio Pochettino este noul antrenor al formației Chelsea Londra, cu care a semnat un contract valabil doi ani, cu opţiune de prelungire pentru încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă