26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAlegeri COSR: Prezentarea celor trei candidați la președinția forului românesc

Alegeri COSR: Prezentarea celor trei candidați la președinția forului românesc

Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) își alege, joi, președintele în cadrul Adunării Generale, la care vor participa toți cei 123 de membri. În cursa pentru președinția forului care împarte banii în sportul românesc luptă Octavian Bellu, Elisabeta Lipă și Alin Petrache.

Octavian Morariu, fostul președinte, şi-a anunţat demisia în cadrul Adunării Generale a forului din 15 aprilie. Morariu, în vârstă de 53 de ani, a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic. Votul pentru alegerea noului președinte a fost stabilit în cadrul AG de joi, începând cu ora 11, conform Mediafax.

Octavian Bellu

La cei 63 de ani ai săi, Bellu este antrenorul intrat în Cartea Recordurilor pentru marile performanţe din gimnastică (aproape 300 de medalii obţinute la nivel internaţional), de-a lungul carierei activând însă şi la nivelul unor structuri de conducere ale sportului românesc. Astfel, în 2005-2006 a fost consilier de stat pe probleme de sport, iar din ianuarie 2007, timp de doi ani, a condus Agenţia Naţională pentru Sport. Această funcţie a fost urmată pentru o perioadă de şase luni de cea de secretar de stat pe probleme de sport în cadrul MTS.

"Cred că mă recomandă pentru această funcţie cei aproape 30 de ani în slujba olimpismului, a peformanţei şi a sportului românesc", declara Octvian Bellu, luna trecută, după depunerea candidaturii la conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Printre obiectivele principale din programul său de candidat se numără strategia de participare a României la JO de la Rio, din 2016, despre care spune că necesită "o mobilizare specială", dar şi pregătirea traseului sportivilor români pentru JO de la Tokyo, din 2020.

De asemenea, Bellu consideră că COSR şi federaţiile naţionale ar trebui să conlucreze mult mai strâns şi transparent, astfel încât la nivel olimpic România să urce în clasamentul mondial general. Alte puncte din programul lui Octavian Bellu se referă la bazele sportive din ţară, centrele olimpice, dezvoltarea ramurilor sportive de iarnă în perspectiva Olimpiadelor Albe.

În 2004, Octavian Bellu a fost la un pas de a candida la şefia COSR, însă a renunţat în favoarea lui Octavian Morariu, cel care a demisionat din funcţia de preşedinte luna trecută.

Elisabeta Lipă

La cei 49 de ani, Elisabeta Lipă se poate mândri cu salba de medalii aduse României, adică opt medalii olimpice (din care cinci de aur, două de argint şi una de bronz, cucerite la şase ediţii ale JO), plus alte 13 medalii obţinute la Campionatele Mondiale, cariera ei longevivă şi rezultatele de excepţie intrând în panoplia canotajului românesc şi mondial.

Astfel, titlul de "cea mai bună canotoare a secolului XX", conferit în anul 2000 de Federaţia Internaţională de Canotaj, a venit firesc. Lipă a primit şi "Colanul de aur" din partea COSR, iar în 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de Poliţie, echivalentul celui de general, din această poziţie conducând CS Dinamo Bucureşti, începând cu anul 2009. Tot din 2009 deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, anul trecut primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.

Decizia sa de a candida la preşedinţia COSR ar putea duce însă la renunţarea la cele două funcţii de conducere, de la CS Dinamo şi FRC, în cazul în care va câştiga.

În programul său de candidat, accentul este pus pe participarea României la JO de la Rio de Janeiro, din 2016, şi programele necesare pentru câştigarea cât mai multor medalii olimpice, dar şi pe consolidarea mişcării olimpice din ţară.

Alin Petrache

La cei 37 de ani, Alin Petrache se bucură de unele reuşite, atât cele din trecut, în calitate de jucător de rugby, cât şi cele recente, el câştigând preşedinţia FR Rugby, dar şi fotoliul de deputat PSD în Colegiul 15 Bucureşti, fiind ales în decembrie 2012. În Parlamentul României, Petrache este mebru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. De asemenea, în intervalul 2012-2013, el a fost şi vicepreşedinte al ANST.

În cariera de jucător de rugby, el a trecut pe la echipele Dinamo Bucureşti, cu care a cucerit patru titluri naţionale şi două Cupe ale României, dar şi RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon şi Beziers, iar cu echipa naţională, al cărei căpitan a fost, a cucerit tilul european în 2000 şi 2002.

Luna trecută, el a decis să se implice şi în alegerile pentru preşedinţia COSR, for în care a activat în ultimii ani din postura de secretar general adjunct (2005-2009) şi vicepreşedinte (din 2013). Din 2009, Petrache este şi preşedinte al FR Rugby.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă