Trei dintre cele sapte persoane retinute initial de procurorii DIICOT Alba in cazul traficului international de tigari si alte infractiuni au fost puse in libertate dupa 24 de ore.
Se pare ca lucrurile au inceput cu stangul pentru autoritati dupa ce judecatoarea care trebuia sa decida prelungirea sau nu a mandatelor de arestare ar fi refuzat sa se pronunte in cazul unuia dintre invinuiti, Gheorghe Zbutea, cu a carui concubina a afirmat ca ar fi prietena de familie. Ea s-a pronuntat numai in cazul celorlalti sase, dintre care pentru doi nu a prelungit mandatele de arestare. In cazul lui Gheorghe Zbutea, si el pus in libertate, s-a pronuntat un alt judecator. Incidentul ar putea duce la invocarea unor vicii de procedura de catre invinuiti, care ar putea afecta ancheta.
Interdictii de a parasi localitatea
Judecatorii Tribunalului Alba au emis mandate de arestare pe o perioada de 29 de zile doar pentru patru dintre cei sapte barbati retinuti de procurorii DIICOT Alba Iulia pentru contrabanda cu tigari, evaziune fiscala, spalare de bani, constituire de grup infractional organizat in scopul savarsirii mai multor infractiuni grave si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Cei patru aflati in arest sunt Toma Zbutea din Alba Iulia, Petar Dordev din Republica Serbia, Radu Boanca din Cluj–Napoca si Madalin Gabriel Visoiu din Campulung. Acestia au fost, de altfel, identificati de procurori si ca lideri coordonatori ai gruparii. In cazul celorlalti trei invinuiti – Gheorghe Zbutea din Alba Iulia, Grigore Anton din Targoviste si Ion Nicolae Dobrescu din Visinesti – Dambovita, judecatorii le-au impus sa nu paraseasca localitatea de domiciliu.
Politistii si procurorii implicati in operatiunea internationala “Marlboro for United Kingdom”, de destramare a retelei de contrabanda au identificat trei centre importante ale gruparii. Primul si cel mai important era la Alba Iulia, al doilea functiona pe relatia Dej – Campulung, iar al treilea pe relatia Bucuresti – Targoviste.
Pe langa lucratorii de la Crima Organizata, in investigatii s-au implicat inca de la inceputul anchetei si ofiteri de la SRI Alba Iulia si SIPI (fostul serviciu cunoscut sub numele de “Doi si-un sfert”).
Autoturisme de lux sechestrate de politisti
In urma perchezitiilor au fost ridicate, pentru confiscare mai multe autoturisme: Audi Q7, Audi A8, Audi A4, Dacia Logan, Toyota Land Cruser, Golf 5, o pusca de vanatoare, mai multe pistoale, cartuse, hard-diskuri, aproape 60.000 de lire sterline si 2.000 de euro. Autoturismele au fost parcate in curtea IPJ Alba.
La Alba Iulia, potrivit procurorilor, banii obtinuti din afacerile cu tigari erau “rulati” prin intermediul a trei societati comerciale: “Carpato Trans International” SRL, “Toranic Trans” SRL si “Raton Trans” SRL. “Carpato Trans International” ii are asociati pe sarbul Petar Dordev, pe sotia acestuia, Ibolia Denes si pe fratii Toma si Gheorghe Zbutea. Primul este directorul societatii iar al doilea administratorul. La “Toranic Trans” sunt asociati Toma Zbutea ca administrator, Radu Boanca si un anume F. Gatea. Acesta din urma este si administratorul unic al SC “Raton Trans”
In ceea ce priveste centrul gruparii de pe relatia Dej – Campulung, anchetatorii au identificat alte trei firme implicate: “Pet Pol” SRL, care il are ca administrator pe Mihai Denes, SC “Madalin” SRL la care este administrator Madalin Gabriel Visoiu si SC “Tehnoplus” SRL. In cazul ultimului centru identificat de anchetatori, pe relatia Bucuresti – Targoviste, au fost scoase la iveala afaceri derulate prin alte patru societati comerciale: “Global”, “Phoenix”, “Safety” si “Cristmar”. In cadrul acestora rolurile cele mai importante le-au avut Anton Grigore si Petar Dordev.
Potrivit procurorilor, activitatea infractionala a grupului ar fi constat in transporturi ilegale de tigari catre Anglia, care erau ascunse in marfurile care constituiau “acoperirea” legala a firmelor.