21.6 C
Bucharest
Thursday, 1 June 2023
HomeSpecialAl doilea pachet de reforme, ADOPTAT de Parlamentul elen. Ce spune Tsipras

Al doilea pachet de reforme, ADOPTAT de Parlamentul elen. Ce spune Tsipras

Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineaţă, un alt set de reforme cerute de creditori înainte de începerea negocierilor pentru noul program de asistenţă financiară. Premierul Alexis Tsipras a declarat că măsurile sunt necesare pentru evitarea ieşirii ţării din zona euro, informează Mediafax.

Noile măsuri se referă la introducerea unor reglementări bancare europene în legislaţia elenă şi la modernizarea Codului de procedură civilă.

În paralel cu dezbaterile din Parlament, mii de persoane au protestat în Piaţa Syntagma din Atena faţă de măsurile de austeritate, înregistrându-se violenţe sporadice.

În dezbaterile tensionate din cursul nopţii, Tsipras a explicat în Parlament că a fost nevoit să accepte compromisuri dificile pentru a evita ieşirea Greciei din zona euro.

“Cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene vor în continuare ieşirea Greciei din zona euro. Am fost nevoiţi să acceptăm un compromis dur pentru a evita scenariile extreme. În ultimele şase luni am făcut erori, dar nu regret această luptă”, a spus Tsipras.

“Noul împrumut va oferi Greciei lichidităţi pentru următorii trei ani”, a subliniat premierul elen, exprimând optimism şi în privinţa restructurării datoriei suverane.

Băncile din Grecia şi-au reluat activitatea luni, dar tranzacţiile sunt limitate, iar retragerile de numerar pot fi de cel mult 420 de euro pe săptămână. Piaţa financiară este continuare închisă.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în spaţiul monedei unice.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

 

Cele mai citite

Alcaraz și Djokovic, în turul al treilea la Roland Garros. Celelalte rezultate

Liderul mondial Carlos Alcaraz şi Novak Djokovic s-au calificat în turul al treilea al turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după victoriile...

Klaus Iohannis a decorat mai multe organizații și fundații, cu prilejul Zilei Copilului

Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” în grad de...

Maia Sandu, după summitul găzduit de Republica Moldova: „Ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”

Summitul găzduit astăzi de Republica Moldova ne demonstrează cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană (CPE), a declarat joi Maia Sandu la finalul reuniunii CPE, subliniind că „astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă