4.9 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialAkram, arabul care ţine sub cheie numele „băieţilor deştepţi" din port

Akram, arabul care ţine sub cheie numele „băieţilor deştepţi” din port

Acţiunea Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Portul Constanţa soldată, până în prezent, cu reţinerea a 28 de vameşi şi oameni de afaceri şi emiterea unui alt mandat de arestare în lipsă pentru un intermediar vamal, ar putea produce şi alte surprize după inculparea în acest dosar a senatorului PDL de Constanţa, Mircea Banias.

Declaraţia dată însă în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de intermediarul vamal de origine iordaniană, Akram Naser Abdel Rahman Bani Mustafa, ar putea fi punctul de plecare pentru un scandal mai amplu dacă acesta va continua seria dezvăluirilor. Akram Naser a fost şi el arestat săptămâna trecută în acest dosar alături de Mironescu şi alţi şefi din Vama Constanţa Sud Agigea – Eugen Bogatu, Sunai Cadîr, Claudiu Olteanu.

Mesaje din inchisoare

Akram Naser şi-a început declaraţia în faţa judecătorilor Curţii Supreme recunoscând aproape toate faptele de dare de mită de care este acuzat de procurorii anticorupţie. Este singurul dintre cei aflaţi după gratii care a admis deschis că era nevoit să dea mită în port. În privinţa altor acuzaţii care i se aduc, Akram le-a spus judecătorilor că procurorii DNA au interpretat greşit convorbirile telefonice şi că nu ar fi vorba de corupţie în acele cazuri ci doar de plata unor facturi pentru o serie de importatori de mărfuri din China şi Egipt. „Încă o dată arăt că eu conveneam sumele de bani cu titlu de mită fie cu inculpatul lipsă El Haj Ahmad sau, în lipsa acestuia, vorbeam exclusiv doar cu inculpatul Tudoran Dragoş Iulian şi nu am cunoştinţă căror vameşi le erau date aceste mite”, le-a spus Akram judecătorilor. Dragoş Iulian Tudoran este asociat la firma Container Clearance Service, o societate controlată de un alt „băiat deştept” din Portul Constanţa, Eugen Bogatu, fost şef al Direcţiei Domenii Portuare.

Cetăţeanul libanez El Haj Ahmad este, potrivit procurorilor, intermediar vamal, acesta fiind singura persoană din dosar pentru care judecătorii Curţii Supreme au emis mandat de arestare în lipsă. Finalul declaraţiei dată în faţa judecătorilor de intermediarul vamal este apoteotic. „Menţionez că în anul 2008 am semnalat verbal şi în scris la Serviciul secret de supraveghere din cadrul IGP despre sumele de bani cu titlu de mită pe care le plăteam pentru permiterea accesului în ţară a containerelor de mărfuri importate pentru care eram intermediar vamal”, le spune Akram magistraţilor. Sursele RL spun că „Serviciul” la care se referă acesta este, de fapt, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dezvăluirile intermediarului vamal nu se opresc aici. Astfel, Akram Naser îşi încheie declaraţia dată în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu următoarea afirmaţie: „Mai arăt că în afara celor doi inculpaţi mai înainte nominalizaţi prin intermediul cărora plăteam mitele şi anume El Haj Ahmad şi Tudoran Iulian Dragoş, am indicat  şi alte persoane din acelaşi lanţ infracţional despre care nu înţeleg să fac referinţe acum şi îmi păstrez tăcerea cu privire la numele lor”.

Deja în această fază de debut a urmăririi penale au fost invocate câteva nume importante, cum ar fi şeful ANAF – Sorin Blejnar, foşti şi actuali miniştri ai Transporturilor – Radu Berceanu  şi Anca Boagiu. După reţinerea în acest dosar şi a fostului secretar general al Ministerului de Interne, Laurenţiu Mironescu, o altă problemă adusă în discuţie a fost cea referitoare la faptul că serviciul secret al poliţiei – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) nu l-ar fi informat pe ministrul Traian Igaş, în legătură cu problemele lui Mironescu.

Mironescu şi Pătraşcu, la Curtea Supremă

Cele 28 de persoane arestate în lotul din Portul Constanţa au fost duse la Curtea Supremă, pentru judecarea recursurilor după arestarea preventivă. Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, şi-a susţinut din nou nevinovăţia declarând că nu reprezintă pericol social şi că nu mai avea nici o relaţie cu senatorul PDL, Mircea Banias (care a primit interdicţie de părăsire a ţării pentru de 30 de zile). „Sub nicio formă nu mă pot vedea ca un pericol pentru ordinea publică. Sunt dispus să ofer orice date pentru combaterea corupţiei, iar în legătură cu schema TV în care eu sunt la etajul 2 cu senatorul Banias oferind protecţie externă, vă arăt deschis că eu nu am putut oferi protecţie internă pentru mine”, a mai precizat Mironescu.

Relaţia cu Guo Ning

Nici Adrian Pătraşcu, comandantul „Grupului de nave” din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, nu recunoaşte că ar avea vreo legătură cu dosarul mafiei din port.

Acesta este acuzat i-a cerut omului de afaceri chinez, Guo Ning, să-i facă rost de o cantitate însemnată de marfă importată din China, pe care comandantul Grupului de Nave Constanţa urma să o vândă prin magazinele unui prieten. Plata urma să fie făcută pe măsură ce marfa era vândută, notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare. Pătraşcu a declarat însă că Guo Ning nu i-a fost niciodată mai mult decât un informator, pe care îl cunoştea încă din 2006, pe când era ofiţer de poliţie judiciară.

Cele mai citite

O comisie din Parlamentul European va audia reprezentanţi ai TikTok

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentul European va audia marți reprezentanți ai platformei TikTok, în cadrul unei sesiuni dedicate aplicării normelor...

O comisie din Parlamentul European va audia reprezentanţi ai TikTok

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentul European va audia marți reprezentanți ai platformei TikTok, în cadrul unei sesiuni dedicate aplicării normelor...

Ladislau Boloni, omagiu emoționant pentru Helmut Duckadam. „Parcă am primit o lovitură în inimă”

Decesul legendarului Helmut Duckadam a provocat un val de reacții emoționante în lumea fotbalului, inclusiv din partea fostului său coleg, Ladislau Boloni, care a...
Ultima oră
Pe aceeași temă