Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Neamt, al carei director este Rodica Popescu, a acordat credite cu dobanda subventionata, de doar 2%, mai multor firme, fara sa isi ia toate masurile de precautie si de acoperire a riscurilor. Dovada stau numeroasele firme care au primit credite, dar nu au respectat, ulterior, conditiile impuse.
Pentru ca aceste erori sa nu fie cunoscute, numele firmelor care au de returnat credite subventionate este trecut la secret de serviciu, fiind considerate informatie clasificata, conform declaratiilor de facute Alina Boariu, purtator de cuvant al AJOFM Neamt. Aceste blocaje au fost confirmate, din pacate, ieri, de asistenta presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Creditarea cu dobanda subventionata da posibilitatea agentilor economici sa obtina bani, in vederea realizarii unor activitati, cu dobanda de aproximativ 2%. Acordarea acestor credite este conditionata de respectarea unor clauze contractuale foarte stricte, cele mai importante fiind ca jumatate din locurile de munca nou-create sa fie pentru someri, iar raporturile de munca, mentinute cel putin trei ani.
Nu de fiecare data conditiile au fost respectate de beneficiari, astfel incat s-a ajuns in instanta. „Ca urmare a nerespectarii conditiilor de creditare stabilite prin contract, s-au calculat penalitati pentru 18 angajatori. Valoarea totala a acestora a fost de 16,4 miliarde de lei, pentru contractele incheiate in perioada 2000-2004.
Returnare record
In urma contestatiilor care au fost depuse in instanta, dar si a faptului ca unele societati comerciale si-au achitat penalitatile, in evidente figureaza, la aceasta data, 13 societati care au debite de 13,04 miliarde de lei”, a declarat Alina Boariu, purtator de cuvant al AJOFM Neamt. Cea mai mare returnare pe care trebuie sa o faca firmele din judetul Neamt este de nu mai putin de 3,45 miliarde de lei. „Cea mai mare suma de returnat este de 3,45 miliarde de lei, de la un singur angajator. Respectivul a luat un credit de 9,9 miliarde de lei si trebuia sa infiinteze 200 de locuri de munca, din care 100 pentru someri. Desi a respectat aceste conditii si graficul de rambursare a banilor, nu a pastrat personalul, asa cum se prevedea in contract, pe o perioada de cel putin trei ani”, a adaugat Alina Boariu. Eforturile noastre de a afla numele acestei firme de la institutia care a decis creditul au fost zadarnice. Pentru ca procesele din Romania nu sunt decat in foarte rare cazuri secrete de stat, va trebui sa aflam din alta parte care sunt firmele protejate de AJOFM.