A început numărătoarea inversă pentru Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud, dar ţara se confruntă cu o serie de provocări importante pentru viitorul ei, în contextul unei realităţi complexe, plină de problematici, notează revista italiană Panorama, citată de Agerpres.
Rămâne de văzut dacă investiţiile abundente alocate pentru Campionat vor da roade şi pe termen lung, nu numai pentru fanii balonului rotund. Adversarii preşedintelui Jacob Zuma îl aşteaptă la cotitură, relevă revista menţionată.
După atentatul împotriva echipei de fotbal din Togo în cursul Cupei Africii s-au făcut numeroase speculaţii şi s-a manifestat îngrijorare privind securitatea în Africa. Autorităţile sud-africane au garantat că „nimeni nu va ruina Mondialul”, aşa cum a afirmat ministrul poliţiei sudafricane, Nathi Mthetwa.
Guvernul va desfăşura 44.000 de agenţi, 40 de elicoptere care vor survola 10 stadioane, iar alţi 55.000 de poliţişti sunt în fază de antrenare. Guvernul a cheltuit până acum 67 milioane de euro şi intenţionează să mai cheltuiască alte 64 de milioane.
În Africa de Sud există tensiuni între comunitatea albă şi cea neagră şi temeri de conflicte xenofobe, tocmai în perspectiva Mondialului. Potrivit unei anchete efectuate de săptămânalul Jeune Afrique, mulţi adolescenţi se tem de „albul cel rău”. Şcolile închise cu prilejul competiţiei îi vor expune însă în mai mare măsură insecurităţii care domneşte în unele oraşe sud-africane.
Există în special problema ” township-urilor”, oraşele disperate care apar în jurul şi adesea în cadrul marilor metropole sud-africane. La Soweto, vechi ghetou din Johannesburg, asociaţiile se mobilizează pentru a oferi un sprijin minorilor şi a evita capcanele drogurilor şi bandelor criminale.
La graniţa cu Zimbawe se acutizează problema refugiaţilor. Violenţele nu lipsesc: sud-africanii îi acuză pe zimbawesii care fug de regimul lui Mugabe că le fură locurile de muncă. Recent, primarul oraşului Breede Valley, Charles Ntsomi, a afirmat că vrea să închidă tabăra care găzduieşte sute de refugiaţi, înainte de începerea Campionatului. Potrivit unor asociaţii de apărare a drepturilor omului, pentru menajarea turiştilor se va încerca ascunderea unor realităţi stânjenitoare pentru guvernul sud-african.
Analiştii şi economiştii îşi pun întrebări privind impactul economic al Campionatului asupra ţării. Africa de Sud deţine un „cvasi-record”. Este una dintre cele mai mici economii ale globului care a organizat cea mai mare competiţie de fotbal mondială – după Uruguay, în 1930, şi Chile, în 1960.
Studii şi previziuni privind cât va câştiga ţara şi cât va reuşi să implice africanii există din abundenţă. Uneori sunt optimiste. La sfârşitul lui aprilie, de exemplu, analiştii de la Grant Thornton au evaluat la 280.000 locurile de muncă păstrate în 2010 datorită Campionatului, şi în creştere impactul economic al manifestării, datorită măsurilor luate de guvern. Potrivit primelor estimări, vizitatorii străini ar trebui să se cifreze la 483.000. Acum se pare că sunt 373.000, dar urmează să rămână şi să cheltuiască mai mult.
Africa de Sud este ţara din lume care suferă cel mai mult de Sida. Se estimează că în 2009 erau 5,7 milioane de persoane seropozitive sau bolnave de Sida. Recent, după acuzaţiile că ar fi subevaluat problema Sida – însuşi Zuma susţinea în aprilie 2006 că printr-un duş se evită contaminarea – guvernul sud-african a schimbat cursul şi a lansat o campanie agresivă împotriva maladiei.
Ministerul Sănătăţii a investit luna trecută 1,4 milioane de euro pentru reducerea ratei de contaminare cu 50% până în 2011 şi furnizarea medicamentelor retrovirale pentru 80% dintre bolnavi. În plus, vor fi distribuite două miliarde şi jumătate de prezervative şi vor fi supuşi testului HIV 15 milioane de sud-africani până în 2011.
Temerea cea mai mare este legată de creşterea turismului sexual şi a prostituţiei, care se prevede în cursul competiţiei mondiale.