Rusia, decisa sa impiedice extinderea NATO spre frontierele sale, a obtinut joi ca Ucraina si Georgia sa ramana la portile Aliantei, dar aceasta victorie nu este obligatoriu definitiva, spun analisti, citati de AFP si Newsin.
Chiar daca liderii NATO au promis ca vor primi Tbilisi si Kiev in randul lor, cele doua foste republici sovietice au esuat in a obtine accesul la Planul de actiune pentru aderare (MAP), pasul decisiv spre integrarea in Alianta. "Rusia si-a atins scopul, acela de a le impiedica pe cele doua state sa intre in NATO", spune Bob Ayers, expert in securitate internationala la Chatham House. "Dosarul va fi revizuit in viitor, dar sunt sigur ca rezultatul va fi acelasi", adauga el.
Pentru analistul prorus Vladimir Kornilov, directorul filialei ucrainene a Institutului tarilor din CSI, refuzul NATO de a acorda MAP Ucrainei si Georgiei este "cea mai importanta victorie a diplomatiei ruse din ultimii zece ani". "Este o victorie pentru Rusia intr-o oarecare masura. Totusi procesul de integrare a Kievului si Tbilisi-ului este ireversibil", spune analistul ruas Evgheni Volk de la Heritage.
"Au fost remarcate elementele unui targ: Rusia a acceptat o mai mare cooperare cu NATO in privinta Afganistanului, nu a fost prea dura in dosarul privitor la gaze cu Ucraina, a deschis legaturile aeriene cu Georgia. Sunt semnale bine primite de Occident", a declarat Volk.
In vizita in Ucraina marti, inainte de summit, liderul american George W. Bush si-a exprimat "sustinerea ferma" fata de aspiratiile atlantiste ale celor doua state, dar Franta si Germania s-au opus, considerand ca cele nu sunt pregatite, din cauza problemelor de separatism din Georgia si opozitiei populatiei ucrainene. Paris si Berlin "se tem de asemenea si de intensificarea influentei americane in Alianta prin intrarea de noi membre si slabirea vechii Europe", subliniata politologul rus Stanislav Belkovski de la Institutul de strategii nationale.
Un alt motiv al deciziei de la Bucuresti este summitul ruso-american de duminica de la Soci, ultimul dintre Putin si Bush. Pentru Bush, "este important sa obtina aprobarea Ruiiei pentru desfasurarea elementelor scutului antiracheta in Europa", subliniaza Belkovski. "Sunt toate sansele sa obtina acest lucru la Soci, permitandu-i in acelasi timp lui Putin sa-si salveze onoarea. Ucraina si Georgia vor avea MAP rapid, dar pentru Putin este important ca acest lucru sa nu se realizeze sub administratia sa", spune Belkovski.
La Kiev si Tbilisi, analistii percep decizia ca o infrangere pentru tara lor, provocata mai ales de opozitia Parisului si Berlinului. "Pozitia Frantei si Germaniei se explica prin teama lor de Rusia, cu care nu vor sa se certe", spune Aleksandr Rondeli de la Fundatia georgiana pentru studii strategice."Este in mod clar o infrangere pentru liderul prooccidental Viktor Iuscenko. Ea arata nivelul de sustinere in Europa fata de el", subliniaza Viktor Sumak, expert la Centrul international pentru studii politice de la Kiev. Potrivit acestuia, Ucraina "pierde din nou timp pentru a aplica reformele necesare, pe care MAP le-ar fi incurajat".