21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAflă ora exactă la care s-a auzit focul de armă din casa...

Află ora exactă la care s-a auzit focul de armă din casa lui Adrian Năstase

Puse cap la cap, principalele evenimente de pe 20 iunie  oferă indicii importante despre evoluţia cazului Năstase. Întrebarea care se ridică este dacă ar fi putut fi prevăzut deznodământul condamnării fostului premier.

 

9.00. Este cea mai aşteptată zi din dosarul „Trofeul Calităţii”. Un verdict final urmează să fie anunţat, după trei ani şi patru luni de la trimiterea în judecată a dosarului.

18.40. Este oficial: premierul Adrian Năstase este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. Vestea că va face puşcărie îi surprinde pe mulţi.

19.03. Contactat de jurnalişti, Adrian Năstase refuză să comenteze sentinţa.

19.25. În faţa vilei familiei fostului premier din Strada Zambaccian se formează un şir de camere de luat vederi. Linişte mormântală dinspre imobilul de trei etaje. Doar o replică a Gânditorului veghează de la etajul 1, de pe pervaz. Nimeni nu iese, nimeni nu intră. Maşinile familiei se văd în garaj.

19.40. Audi-ul lui Andrei Năstase, fiul fostului premier, pleacă din parcarea subterană a vilei şi se îndreaptă în trombă spre Calea Dorobanţi. Va face acest lucru de încă două ori. La a doua ieşire, o maşină a unei echipe TV îl urmăreşte. Jurnaliştii se întorc însă dezamăgiţi după câteva minute. L-au pierdut pe Andrei Năstase, care ar fi trecut pe roşu la un semafor şi ei nu au vrut să rişte un accident.

20.30. Unii vecini ai lui Năstase nu par deloc încântaţi de atenţia pe care o primeşte strada lor, de zecile de reflectoare care înconjoară vila lui Năstase ca într-o aură. „Sunteţi ca nişte hiene. Vedeţi omul jos şi daţi în el, asta faceţi”, strigă o bătrână spre un jurnalist de la „România liberă”.

22.00. Vecini din casele apropiate încep să iasă pe stradă; apar agenţi în civil. Dinspre Bulevardul Aviatorilor se apropie o maşină de poliţie. Cameramanii o înconjoară, microfoanele se îndreaptă rapid spre geamurile din faţă, dar autoturismul îşi continuă drumul. E alarmă falsă. La o jumătate de oră, maşina de poliţie se apropie din nou. Iarăşi camere, microfoane, fire întinse. Din nou aceeaşi alarmă falsă, iar poliţiştii par că se amuză de situaţie. De altfel, distracţia asta – plimbarea prin faţa camerelor de filmat cu reflectoarele pornite – e practicată şi de alţii din zonă. O altă maşină care iscă vâlvă este un Audi cu „DNA” la numărul de înmatriculare. Face câteva ture, dar apoi este ignorat, şoferul pare interesat doar să le dea emoţii jurnaliştilor.

22.35. Mai sus pe stradă, spre Aviatorilor, intră o maşină de salvare cu luminile şi sirena stinse. Parchează pe o stradă lăturalnică, ceea ce ne ridică unele suspiciuni. 

22.40. Un Volkswagen Passat albastru închis parchează în faţa casei lui Năstase. Jurnaliştii o înconjoară. De data asta nu mai e alarmă falsă. Din maşină coboară doi poliţişti îmbrăcaţi în civil. Sunt de la Urmăriri Penale. Cei doi sună la uşă, se prezintă familiei, apoi le răspund jurnaliştilor că-l vor duce pe Adrian Năstase mai întâi la medic. După câteva minute li se deschide şi pătrund în casă.

23.07. Unele televiziuni transmit că pe o stradă lăturalnică ar fi o maşină cu poliţişti mascaţi. Un reporter al „României libere” verifică una dintre străzile perpendiculare pe Zambaccian, iar când se întoarce, protejat de zarva reporterilor şi cameramanilor adunaţi buluc în faţa casei lui Adrian Năstase, aude un zgomot puternic, similar unei bufnituri. Se întâmplă exact în momentul când Passatul poliţiştilor este băgat în garajul fostului premier. Acesta a fost momentul când Adrian Năstase s-a împuşcat. Nici o altă persoană de acolo nu a auzit zgomotul.

23.20. O ambulanţă ajunge la locuinţa lui Adrian Năstase. Personalul medical pare speriat, asistentele nu răspund la nici o întrebare, intră în imobil.

23.25. Iniţial, prezenţa ambulanţei este explicată oficial prin faptul că ar fi vorba de o cădere pe fond nervos a unui membru al familiei Năstase. Toată lumea se gândeşte la Dana Năstase, soţia fostului premier. Imediat apar primele informaţii potrivit cărora ar fi vorba de o încercare de sinucidere a lui Adrian Năstase. Nici măcar reporterilor nu le vine să creadă, majoritatea se panichează că au pierdut ştirea.

23.30. Ambulanţa intră cu spatele în parcarea subterană, cameramanii se urcă pe gardul lui Adrian Năstase, să prindă un unghi de filmare mai bun.

23.35. Zece poliţişti în uniforme sosesc la faţa locului şi încep, coordonaţi de un poliţist în civil, să elibereze zona.

23.37. Zvonul că fostul premier s-a împuşcat se confirmă când jurnaliştii surprind primele imagini cu Adrian Năstase pe targă, în timp ce este urcat în ambulanţă. Este transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. În urma sa, fiecare cameraman se laudă că a prins cea mai bună imagine cu politicianul pe targă.

continuare în pagina 2

01.30. Un reporter al „României libere” reuşeşte să treacă de filtrele de jandarmi din spital şi ajunge până la etajul 6 al clării, la secţia Medicină Internă. Aici, în jur de 25 de apropiaţi ai lui Adrian Năstase şi ai familiei sale aşteaptă veşti de la medici. Medicul Mircea Beuran iese din salonul în care se află fostul premier şi le vorbeşte celor prezenţi despre starea acestuia. Spune că este stabil, că nu sunt motive de îngrijorare majoră. Beuran le cere celor prezenţi să părăsească etajul, pe motiv că familia şi avocaţii ar fi transmis spitalului o hârtie prin care cer ca numai membrii familiei să fie ţinuţi la curent cu starea pacientului Adrian Năstase. Toată lumea coboară la parter. 

1.35. Spitalul Floreasca este practic blocat. Nu mai vine aici decât o singură ambulanţă, care aduce un caz mai puţin grav. Brancardierii se relaxează pe scaunele cu rotile, chiar în faţa unităţii de urgenţe, şi spun că nu au mai avut o noapte cu atât de puţini pacienţi.

De o oră, în schimb, politicieni ai PSD se perindă la patul lui Adrian Năstase. Susţinători ai fostului premier, dintre care câteva personaje din lumea interlopă, au venit de asemenea la spital. Unul dintre ei se arată nemulţumit de numărul mare de jurnalişti şi tot ameninţă: „Tot sparg eu o cameră până la urmă”.

2.00. După ce lucrurile se mai liniştesc, încep analizele printre cei prezenţi. Tot mai mulţi găsesc tot felul de „hibe” în acest caz: dacă e atât de grav, de ce nu a avut mască de oxigen când l-au pus în ambulanţă; dacă avea patru plăgi împuşcate în gât, cum îşi putea roti capul. Apar şi glumele pe seama evenimentului. Majoritatea au legătură cu faptul că această tragedie ar fi mai degrabă o piesă de teatru prost jucată.

2.30. Lumea începe să plece, politicienii nu mai vin. Mai rămân cameramanii şi câţiva susţinători. 

Cele mai citite

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă