18.5 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialAfacerea "terenuri pentru benzinariile lui Patriciu" a cazut

Afacerea „terenuri pentru benzinariile lui Patriciu” a cazut

Dinu Patriciu vrea sa puna mana aproape gratis pe trei terenuri din Bucuresti, aflate pe domeniul public. Fara licitatie, fara concesiune, ci pe baza unei asocieri mai mult decat discutabile, perfectata intre Rompetrol si Primaria Capitalei. Consilierii locali PNL au incercat, ieri, sa treaca terenurile respective din domeniul public in cel privat, insa Consiliul General le-a respins initiativa. Potrivit intelegerii cu Primaria, Rompetrol ar putea sa foloseasca extrem de ieftin mai mult de 5.000 mp, cu o valoare de piata de peste un milion de euro.

Rompetrol a incheiat la data de 14.06.2005 trei conventii civile cu Primaria Capitalei pentru preluarea sub forma de inchiriere a trei terenuri din domeniul public, unde intentioneaza sa construiasca benzinarii. Valoarea terenurilor – 1.815 mp in strada Antiaeriana, 2.224 mp in Splaiul Unirii si 1.263,37 in strada Drumul Taberei – depaseste un milion de euro. Terenurile urmau sa fie acordate fruntasului PNL pe baza unei asocieri cu primaria. "Niciodata nu s-a incheiat un contract de asociere atat de dezavantajos pentru municipalitate", ne-a declarat consilierul Valentin Mircea, presedintele Comisiei juridice a Consiliului General.

Fara licitatie

Mircea sustine ca "nu a fost organizata nici o licitatie, nu s-a facut publicitate potrivit legii, nu a fost incheiat nici macar un contract de concesiune. Afacerea nu are nici o utilitate publica". Potrivit documentelor incheiate, "se recunoaste dreptul de superficie" al Rompetrol asupra terenurilor, adica dreptul de folosinta exclusiva a pamantului, precum si dreptul de proprietate asupra constructiilor ridicate. "Dreptul de superficie este recunoscut in favoarea Rompetrol de catre municipiul Bucuresti, pe intreaga durata de existenta a statiei de carburanti si numai daca aceasta constructie nu-si schimba destinatia", se arata in conventie. Presedintele Comisiei juridice atrage atentia asupra faptului ca Legea statutului domeniului public vorbeste doar despre drept de folosinta, "nicidecum de dreptul de superficie, care se circumscrie din punct de vedere juridic dreptului de proprietate". In document se mentioneaza ca "prezenta conventie se incheie sub conditia schimbarii domenialitatii terenului, in sensul trecerii acestuia din proprietatea publica in cea privata a municipalitatii". Conventia prevede in mod explicit trecerea a trei terenuri valoroase din domeniul public in domeniul privat. Afacerea dintre Rompetrol si primarie, altfel perfectata, atarna tocmai de acest transfer al proprietatii.

Castiguri modeste pentru Primarie

Din aceasta afacere, Primaria ar avea venituri extrem de mici. "Rompetrol va plati municipiului Bucuresti urmatoarele sume, la care se adauga TVA: echivalentul in lei al 3,5 USD/tona de carburant vanduta, precum si 2,5% din incasarile obtinute din activitatile conexe statiei de carburanti. Rompetrol garanteaza plata unei sume minime anuale de 30.000 USD", se spune in conventie. Presedintele Comisiei juridice a Consiliului General ne-a spus ca "intelegerea pare dubioasa, deoarece nu este vorba despre o concesiune, unde exista o plata pe luna, ci se plateste in functie de vanzarile Rompetrol". Potrivit calculelor, Rompetrol ar putea plati 5 centi/mp pe an pentru terenurile inchiriate de la primarie. Or, un teren inchiriat in zona Splaiul Unirii sau Drumul Taberei poate ajunge si la 500 euro mp/luna, dupa cum ne-au declarat unii specialisti in domeniul imobiliar. Rompetrol ar mai fi obligata sa finanteze realizarea unor lucrari de constructii civile de catre CGMB in zona adiacenta statiei de distributie de carburanti.

Afacere reconfirmata de Videanu

Conventia civila dintre Rompetrol si Primaria Bucuresti a fost incheiata in 2005, pe baza unui contract de asociere semnat anterior, la data de 12 iunie 2000, cand primar era Viorel Lis. Primarul actual, Adriean Videanu, a reconfirmat aceasta afacere, cu toate ca parea dubioasa. "Edilul stia ca terenul din Drumul Taberei, aflat pe lista lui Patriciu, reprezenta obiectul unui litigiu in instanta, pe Legea 10", ne-a declarat presedintele Comisiei juridice din Consiliul General.

Terenurile ar putea fi cumparate de Patriciu

Daca afacerea se realizeaza, Patriciu ar putea beneficia de terenurile din domeniul public aproape 100 de ani: "Prezentul contract se incheie pe o durata de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii pe o noua perioada de 49 de ani". Mai mult, Patriciu ar putea cumpara terenurile, avand drept de preemptiune in cazul in care CGMB s-ar hotari sa le vanda. Valentin Mircea sustine ca intreaga afacere a fost gandita pentru ca terenurile sa fie scoase in domeniul privat si apoi sa-i fie vandute lui Patriciu.

Ultima ora: consilierii au respins proiectul

Dupa discutii aprinse, proiectul a fost respins, ieri, in sedinta Consiliului General a Municipiului Bucuresti. Mircea Valentin, presedintele Comisiei juridice a CGMB, a sustinut ca respectivul proiect incalca prevederile Legii 213/1998 a proprietatii publice, hotararea CGMB nr. 168/2000 si hotararea CGMB nr. 194/2005. Acesta a afirmat ca sumele pe care ar urma sa le incaseze primaria, de 2.500 dolari pe luna, sunt derizorii, avand in vedere suprafetele mari de teren si vadul comercial bun. Valentin a spus ca hotararea este "de penal" daca se aproba. Proiectul de hotarare avea la baza un contract de asociere incheiat in anul 2000, pe vremea fostului primar Lis, intre CGMB si firma Rompetrol, dupa care au fost realizate conventii civile intre municipiul Bucuresti si compania respectiva. Consilierul Doru Giugula (PSD) a afirmat ca exista o hotarare a CGMB prin care se interzice construirea de benzinarii in interiorul inelului principal al orasului, in zonele A si B.
Acesta a intrebat din ce grup de interese face parte Videanu daca doreste sa promoveze o asemenea hotarare in favoarea lui Patriciu.
Primarul general a afirmat ca respectivul contract a fost aprobat de CGMB si ca nu-l intereseaza cine sunt actionarii. Tot Videanu a afirmat ca firma a castigat in instanta un proces impotriva regulamentului primariei. Doru Giugula a propus sa se voteze nominal pentru a se vedea care sunt grupurile de interese din CGMB, insa propunerea sa nu a fost aprobata. Surpriza a venit la vot: singurul care a votat in favoarea proiectului a fost presedintele de sedinta Antonel Tanase (PNL). In rest, ceilalti consilieri, indiferent de culoarea politica, au respins proiectul ori s-au abtinut de la vot.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă