Restructurarea Armatei Romane se pare ca are influente si asupra popotelor militare, integrarea in UE de la 1 ianuarie 2007 impunand reguli stricte de organizare a licitatiilor pentru atribuirea contractelor de aprovizionare cu alimente. Reducerea numarului de militari nu va ramane fara efect asupra cifrei de afaceri a firmelor care prepara hrana pentru soldati, fapt care ii nemultumeste pe patronii unor societati beneficiare de contracte cu Armata.
La Braila, hrana cadrelor militare de la toate unitatile este inca asigurata de firma SC „Titan Edilitara” SA, condusa de omul de afaceri Stefan Fusea, cunoscut mai ales prin prietenia stransa cu generalul Eugen Badalan, proaspat trecut in rezerva din fruntea Statului Major al Armatei Romane. Cei doi au facut obiectul multor speculatii privind obtinerea unor contracte avantajoase cu MApN, de pe urma carora au avut de castigat amandoi. Acum, printr-un act aditional la contractul initial facut cu Ministerul Apararii Nationale, Stefan Fusea va mai putea asigura hrana soldatilor pana la sfarsitul anului 2006. „Sigur ca este o situatie neplacuta. Am facut investitii la blocurile alimentare de la toate unitatile militare din Braila in valoare de 150 de mii de euro. Am si castigat, nu pot insa sa spun cat, sunt informatii confidentiale. Asta este, daca va trebui, voi participa la licitatii incepand cu anul 2007, astept noile reglementari in acest sens. Mai am cateva popote la Focsani, iar la Constanta a fost prima locatie unde au expirat contractele”, ne-a declarat Stefan Fusea.
O asociere la „sugestia” lui Badalan
In 2002-2003, la Braila a izbucnit un puternic scandal, cand afaceristul local Fecioru Matei a denuntat afacerea prospera a popotelor militare, acuzandu-l pe generalul Eugen Badalan de trafic de influenta in favoarea prietenului sau Stefan Fusea. Fecioru Matei a facut si un memoriu, pe care l-a inaintat in anul 2003, in luna februarie, Comisiei pentru Cercetare, Abuzuri, Combaterea Coruptiei si Petitii din cadrul Senatului Romaniei, sesizand implicarea generalului Badalan, atunci seful Statului-Major al Fortelor Terestre, in dirijarea aprovizionarii unitatilor militare brailene cu hrana. Generalul Badalan a fost acuzat de omul de afaceri brailean Matei ca a intervenit pentru a asigura un contract de zeci de miliarde pe luna firmei unui prieten bun, Stefan Fusea, tot din Braila. Contractul se referea la asigurarea hranei militarilor de la UM 01481, iar povestea a inceput cand, asa cum ne-a relatat atunci Fecioru Matei, generalul Badalan i-a sugerat personal sa se „inteleaga” cu Stefan Fusea, care detinea un abator, de unde sa se aprovizioneze cu carne pentru a face fata contractului de asigurare a hranei pentru 500 de militari. Asa s-a ajuns la asocierea firmei „Cornul de Aur”, condusa de Matei, cu firma „Titan Holding”, detinuta de Fusea.
Afacere de miliarde, „furata”
Patronul Matei spune ca din momentul asocierii au inceput problemele legate de investitii la blocul alimentar. La scurt timp, Fusea a iesit din afacere si, cu alta firma proprie, SC „Titan Edilitara” SA, si-a anuntat intentia de a participa la licitatie. Matei crede ca a fost o manevra pentru ca el sa fie scos abuziv din unitate si pentru a i se face loc lui Fusea. Dupa mai multe reclamatii la MApN si la Corpul de Control al Primului Ministru, Matei a fost anuntat ca, daca nu va parasi unitatea, i se vor gasi motive pentru reziliere, fiind nevoit sa renunte la lupta. Intre timp, patronul firmei „Cornul de Aur” a descoperit ca seful Statului-Major, Badalan, a cumparat in centrul istoric al Brailei un teren de la o matusa a lui Fusea, iar – ca o coincidenta – generalul Badalan a cumparat in aceeasi zi cu patronul SC „Titan Edilitara” un autoturism VW Passat, de la reprezentanta din Focsani. La vremea respectiva, generalul Badalan, contactat telefonic de ziaristii cotidianului „Romania libera”, a respins acuzatiile ce i s-au adus. „Sunt nascut la Braila si am multi prieteni, la fel de prieten sunt si cu Fecioru Matei. Da, am cumparat acel teren, dar am facut un credit ipotecar pentru a-l achita. Cat despre cumpararea automobilului in discutie, am vazut aceasta masina la un targ de prezentare din Bucuresti si mi-a placut. Normal ca m-am deplasat la reprezentanta din Focsani si am incheiat contract de cumparare, stabilind rate de plata. Din punctul meu de vedere, afacerea cu popota este legala, dar acest lucru pare sa nu il inteleaga Matei.” In pofida acestor declaratii ale generalului Badalan, nu putem sa nu mentionam ca prietenia dintre acesta si Fusea este mai mult decat stransa. Cei doi au fost colegi de scoala, iar intr-o perioada de timp destul de lunga Fusea a locuit cu familia in apartamentul, proprietate a lui Badalan, situat in blocul Continental din Braila, pana ce asa-zisul chirias si-a construit o vila. Dupa anul 2002-2003 afacerile cu popota au continuat, Stefan Fusea incheind un contract de prestarii servicii cu MApN in valoare de 300 de mii de euro, vizand aprovizionarea a 3.000 de militari.
Surse demne de incredere ne-au declarat ca, de cand generalul Eugen Badalan a fost trecut in rezerva din fruntea Statului-Major al Armatei Romane, toate unitatile militare brailene sunt verificate minutios, mai ales pentru perioada anilor 2002-2003, cand s-au facut afacerile cu popota.
[…] dubioși. Contractul cu Grupul Tofan, externalizarea serviciilor de hrănire ale Armatei (detalii aici) sau contractul pentru achiziția uniformelor militare tip „ripstop” (detalii aici) sunt doar […]