De la aparitia legii prin care adoptiile nationale se fac doar prin intermediul instantelor de judecata, un blocaj, aparent fara iesire, a cuprins sistemul, reclama autoritatile clujene din domeniu, care se declara neputincioase. Rezultatul: nici o adoptie nu ar mai fi fost finalizata in acest an.
Legea 272 din 2004 care reglementeaza adoptiile interne a intrat in vigoare din luna ianuarie. In premiera pentru sistemul adoptiilor din Romania, aceasta prevede ca dosarele intocmite de catre directiile judetene de asistenta sociala si protectia copilului pentru fiecare caz in parte trebuie aprobate printr-o sentinta judecatoreasca si nu ca si in trecut, cand instanta intervenea doar la definitivarea procedurii. Directorul adjunct al acestei institutii din judetul Cluj, Monica Filip, a declarat ca actul normativ prevede judecarea rapida a fiecarui caz in parte si cu un complet de magistrati desemnati pentru aceste dosare. Pe scurt, beneficiaza de prioritate.
Cu toate acestea, primul dosar de adoptie din 2005, depus la instantele clujene in luna februarie, isi asteapta inca finalizarea, potrivit Monicai Filip. Aceasta pretinde ca a aflat de la magistrati explicatia: numarul foarte mare de dosare aflate la judecare face imposibila respectarea prevederii din lege legate de termenul mai scurt de pronuntare. Cu alte cuvinte, fenomenul de supraincarcare a instantelor reclamat chiar de catre Asociatia Magistratilor din Romania – filiala Cluj isi pune amprenta si asupra destinului copiilor orfani sau abandonati prin amanarea integrarii in familiile dispuse sa ii adopte.
Potrivit Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC), in judet exista in prezent cinci astfel de dosare pe rol pentru tot atatia copii propusi spre adoptie si alte 163 de dosare de reevaluare a familiilor adoptive (la cererea acestora) sau pentru repartizarea copiilor in institutii de plasament. Alte 332 de cazuri se afla in proces de evaluare in vederea demararii procedurilor de adoptie.
Acest proces prevede, printre altele, cautarea rudelor pana la gradul IV ale copilului care ar putea sa il preia, cautare care se poate extinde la nivelul intregii tari. Cu alte cuvinte, se incearca pastrarea copilului in familia lui biologica. In comparatie, in 2004, inainte de intrarea in vigoare a Legii 272, in Cluj au fost realizate 37 de adoptii interne.
Suspiciunile legate de unele cazuri de adoptie internationala au dus, insa, la adoptarea unui sistem mult mai riguros si pentru cele interne.
Purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj, judecatoarea Monica Rodina, a afirmat ca din statisticile institutiei, anul acesta au fost inaintate instantei 30 de dosare de adoptie, dintre care doar sase nu au fost incheiate deoarece primul termen de infatisare este abia luna viitoare. Cele inchise nu reprezinta, insa, neaparat aprobarea adoptiei. In plus, potrivit sursei citate, exista un complet de patru judecatori care se ocupa de aceste cazuri.
Criza adoptiilor se suprapune la Cluj peste o alta: doar in primele sase luni din 2005, peste 30 de copii au fost abandonati in spitale, in conditiile in care anul trecut au fost 75 astfel de cazuri. De altfel, dupa cum arata statisticile DASPC, din cei 580 de copii aflati in evidente, 98 la suta din cazuri sunt abandonuri. Acest gest este provocat de cele mai multe ori de situatia materiala precara a familiilor.