20.4 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialAdministratia Obama ar fi renuntat la scutul antiracheta din Europa de Est

Administratia Obama ar fi renuntat la scutul antiracheta din Europa de Est

Administratia presedintelui american, Barack Obama, practic a renuntat la amplasarea elementelor scutului antiracheta in Polonia si Cehia, sustine cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, in editia de joi, citand surse de la Washignton, anunta Mediafax.

"Semnalele trimise de generalii de la Pentagon sunt absolut clare: administratia Statelor Unite cauta alte solutii privind apararea antiracheta decat bazele in Polonia si Cehia", potrivit unui lobbyist in favoarea scutului, Riko Ellison, citat de cotidian.

In cadrul unei conferinte de presa a expertilor in aparare, organizata in urma cu o saptamana, "generalii nu au mentionat nici macar o data planurile privind Polonia si Cehia", a subliniat Ellison.

"De cateva saptamani, administratia testeaza o reactie din partea Congresului in legatura cu abandonarea planurilor de instalare a unui scut in Polonia si Cehia", afirma Gazeta Wyborcza, citand o sursa anonima din Congres.

In 2008, Varsovia si Washington au ajuns la un acord privind instalarea, pana in 2013, in Polonia, a zece interceptoare de rachete balistice cu raza lunga de actiune, cuplate la un radar puternic amplasat in Cehia, un proiect de aparare globala caruia Rusia i se opune vehement.

Administratia presedintelui Obama isi propune sa analizeze proiectul de scut antiracheta, lansat de George W. Bush pentru a contracara amenintarile venite din partea unor tari ca Iranul. Dar Moscova considera ca acesta reprezinta o amenintare la adresa propriei securitati.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a amenintat din nou in iulie ca Rusia va desfasura rachete Iskander la Kaliningrad, daca nu va ajunge la un acord cu Statele Unite in privinta instalarii scutului antiracheta.

Potrivit Gazeta Wyborcza, administratia Barack Obama vrea mai degraba instalarea rachetelor interceptoare pe nave in bazele din Israel si Turcia, precum si "probabil undeva in Balcani".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă