Romaniei si Bulgariei li s-a oferit „garantia” aderarii la UE in 2007 sau cel tarziu in 2008, „din simpatie pentru excluderea lor de la aderarea in masa a fostelor state comuniste. A fost insa o greseala tactica”, intrucat „a redus parghiile de negociere cu cele doua tari, aflate mult in urma standardelor UE”, a scris ieri „Financial Times”.
„Comisia Europeana a incercat deja sa prelungeasca parghiile, amanand pana in septembrie recomandarea” privind data aderarii, insa Executivul european „intelege abia acum ca amanarea pana in 2008 ar oferi Sofiei si Bucurestiului doar mai mult timp pentru a amana reformele si ca acceptarea lor anul viitor ar putea restabili de fapt o parte din parghii, sub forma clauzelor de salvgardare care pot fi folosite pentru suspendarea unora dintre beneficiile statutului de membru”, adauga „Financial Times”. Potrivit cotidianului citat, Comisia Europeana este pe punctul de a recomanda aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, dar cu clauze de salvgardare. „Financial Times” mai apreciaza si ca Bulgaria ar fi cel mai putin pregatita, in special din cauza coruptiei si a criminalitatii, desi cu cativa ani in urma parea mai pregatita decat Romania.
Romania si Bulgaria ar putea evita „afrontul” de a trebui sa astepte inca un an pentru a adera la UE, a scris ieri si cotidianul francez „Le Figaro”, comentand ca „trenul s-a pus in miscare si nu-l mai putem opri. In aceste conditii, introducerea clauzelor de salvgardare reprezinta cea mai buna portita de salvare” gasita de Bruxelles pentru a raspunde provocarii unui ritm lent al reformelor in cele doua tari.
Sofia se asteapta la clauza de salvgardare
Comentariul din „Financial Times” a aparut a doua zi dupa vizita la Bruxelles a premierului Bulgariei, Serghei Stanisev, pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, l-a avertizat ca este „probabila” impunerea unor masuri suplimentare in privinta tarii sale. „Daca Bulgaria va adera la 1 ianuarie 2007, consideram ca, in anumite domenii, vor exista cel mai probabil masuri suplimentare”, a declarat Barroso. „Cele doua probleme sensibile” raman combaterea coruptiei si a crimei organizate, a adaugat oficialul european. Invocarea clauzei de salvgardare in justitie – afaceri interne ar insemna excluderea Bulgariei de la unele politici comune in acest domeniu.
Ultima intalnire inainte de raport
Ieri s-a aflat la Bruxelles o delegatie condusa de ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, pentru o ultima discutie privind progresele inregistrate de Romania, inaintea Raportului de monitorizare care va fi prezentat de Comisia Europeana pe 26 septembrie. Inaintea plecarii la Bruxelles, ministrul Boagiu a estimat ca Romania a reusit sa evite clauza de salvgardare.
Surse de la Bruxelles au declarat insa pentru BBC ca „este un sector sigur, unde va fi o clauza de salvgardare”: piata interna, mai exact interdictia exporturilor de porci vii, carne de porc si produse de carne de porc, cu exceptia celor tratate termic la peste 70 de grade, intrucat Romania nu a reusit sa se alinieze standardelor europene si „nu se stie cand” va putea eradica pesta porcina.
Potrivit acestor surse, expertii veterinari europeni au discutat deja si vor decide pe 22 septembrie prelungirea cu un an a interdictiei deja existente in acest sector.