18.5 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialActivitatea institutiilor de stat, blocata de retrocedari

Activitatea institutiilor de stat, blocata de retrocedari

Calvarul retrocedarilor s-a extins in judetul Constanta, fiind vizate mai multe cladiri si terenuri. Printre acestea se afla si o serie de institutii de invatamant. Multe dintre ele au fost deja evacuate, iar copiii invata acum in spatii improvizate in incinta unor scoli. Palatele copiilor din Mangalia si Medgidia urmeaza sa fie si ele inapoiate proprietarilor. Cea mai mare problema este ca nu gasesc spatii pentru construirea unor cladiri cu destinatie speciala pentru prescolari, in timp ce numarul copiilor creste de la an la an. La nivelul judetului, fostii proprietari nu le-au acordat nici o pasuire autoritatilor.
Spre exemplu, in orasul Eforie, vechii proprietari au revendicat tot ce se putea revendica. Eforie este al doilea oras din tara, dupa Capitala, ca numar de revendicari. Toata lumea cere ceva inapoi in Eforie, insa cu acte doveditoare sunt doar cativa, subliniaza primarul Ovidiu Brailoiu. Aleile, strazile, plaja, casele, sediile institutiilor publice, toate au fost cerute de vechii proprietari. Cea mai mare bataie de cap o au functionarii din cadrul Primariei Eforie, neaplicarea Legii retrocedarilor atragand sanctiuni usturatoare.
Potrivit Legii 10, toate dosarele trebuie analizate si solutionate intr-un anumit termen, in caz contrar ajungandu-se la penalizari de pana la 500 milioane de lei vechi. In momentul de fata sunt peste 1.100 de cereri de retrocedari. O situatie aparte a fost in cazul Cazinoului din Eforie Sud, unde mostenitorii solicita terenul de dedesubt. O alta cladire revendicata, sediul Politiei, unde edilul a propus repartizarea unei suprafete de 500 mp pentru construirea unui alt sediu al Politiei. In cazul in care nu se pot retroceda in natura imobilele revendicate, se aplica masurile compensatorii in bunuri sau servicii.

46 de dosare respinse la Navodari

In orasul Navodari, situatia din punctul de vedere al revendicarilor este mai buna. La Primaria Navodari s-au formulat 186 de notificari, numar din care 28 au fost solutionate in sensul restituirii in natura, in timp ce alte patru au fost prinse pentru despagubiri banesti. Alte 70 de notificari au fost retinute pentru acordarea prin compensare a terenului si 46 au fost respinse. In prezent, nesolutionate au ramas 38 de cereri. Autoritatile locale din acest oras nu s-au confruntat cu cereri sosite de la fosti proprietari care sa pretinda ca au fost proprietarii vreunei institutii publice sau vreunei intersectii.

Peninsula, revendicata in totalitate

Andrei Sozanski, directorul Directiei de Administratie Publica din cadrul Primariei Constanta, spune ca zona peninsulara a municipiului este aproape in totalitate revendicata de vechii proprietari. Tocmai din acest motiv, multe din aceste cladiri sunt lasate in paragina, nelamurindu-se inca statutul juridic al acestor imobile. Din acest motiv, unul dintre cele mai importante puncte turistice nu le ofera o priveliste prea atractiva turistilor. Nici unitatile de invatamant nu au scapat, fostii proprietari venind si cerandu-si drepturile. In municipiu, aproape ca nu exista intersectie mare care sa nu fi fost revendicata. Nici unitatile de invatamant nu au fost pasuite. Situatia este grava, opt cladiri de acest gen aflandu-se in proces cu fostii proprietari. Unele dintre ele au fost deja evacuate, iar copiii invata acum in sali improvizate in scoli, cu mobilier si grupuri sanitare inadecvate varstei lor.

Negocieri indelungate

Gradinita cu orar prelungit nr. 1 din Constanta a fost revendicata de comunitatea evreilor, notificarea venind prin intermediul Primariei Constanta. A fost retrocedat si Clubul Elevilor din Medgidia, in temeiul Legii nr. 10/2001, proprietarul fiind o persoana fizica. Dosarul se afla spre solutionare la Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. In 2002-2003 s-a executat sentinta de retrocedare in cazul Clubului Elevilor din Mangalia, iar Gradinita nr. 30 din Constanta este revendicata de mai bine de cinci ani. Gradinita nr. 4 a fost revendicata in instanta si evacuata in anul 2005. A fuzionat cu inca o gradinita si functioneaza, provizoriu, in cladirea fostei Scoli nr. 23. Proprietarii nu au fost de acord cu incheierea unui contract de inchiriere a cladirii. A fost notificata si Gradinita nr. 5 cu predare bilingva (romana-franceza), iar Gradinita nr. 11 a fost retrocedata Aliantei Franceze; in cazul acesteia, s-a ajuns la un compromis, cladirea fiind inchiriata, timp de un an, cu cinci euro pe metru patrat. Initial, proprietarii au cerut 25 de euro pe metru patrat, iar durata contractului de inchiriere ar fi fost mult mai mare. Suma era uriasa. Din lipsa altor varante, s-a decis inchirierea spatiului pe o durata mai mica, si acest lucru a fost posibil dupa negocieri indelungate cu proprietarii.

Copiii, mutati dintr-o parte intr-alta

Gradinita nr. 36 din Constanta functiona in fosta cladire a SC TomisText. Societatea a dat faliment, iar lichidatorul a vandut imobilul, asa ca micutii de aici au fost mutati. Pentru ei, solutia s-a gasit: acum invata intr-un spatiu ce apartine Scolii Ion Luca Caragiale. Internatul Colegiului Economic a fost si el revendicat, cladirea fiind inapoiata, tot prin decizie judecatoreasca, fostilor proprietari. Cea mai mare problema este gasirea de noi spatii pentru construirea sau amenajarea unor gradinite, deoarece copiii nu pot sa invete mereu in cladirile in care au fost mutati. Conditiile sunt improprii, iar spatiile nu respecta normele impuse pentru prescolari. Copiii care frecventeaza gradinitele sunt oricum mult mai multi decat sistemul poate cuprinde, iar problema cu retrocedarea spatiilor ne ingreuneaza si ne aglomereaza si mai mult. Desi legea le permite educatoarelor din unitatile revendicate sa-si desfasoare in liniste activitatea timp de maximum cinci ani, multi dintre proprietari refuza sa acorde acest ragaz, iar copiii sunt pur si simplu aruncati in strada. O gradinita solicita anumite conditii de amenajare si de circuite, iar locatiile in care ele isi desfasoara activitatea la ora actuala nu le indeplinesc. Asa se explica si faptul ca mai bine de jumatate nu detin autorizatia permanenta de functionare. ISJ Constanta a efectuat nenumarate solicitari la primarie pentru acordarea de spatii in care sa se construiasca noi cladiri pentru prescolari, insa si autoritatile locale au mainile legate din cauza faptului ca nu mai exista spatii libere.

Cele mai citite

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau în portul Odesa

O rachetă a ruşilor a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini,...

Integritatea în achiziții publice sub lupă: ANI emite 13 avertismente

Agenția Națională de Integritate a verificat și 28% dintre contractele finanțate din fonduri europene Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada iulie - septembrie 2024,...

România, pe primul loc în Europa între statele cu cea mai redusă dependență de gaze

Ministerul Energiei anunță că, din 2027, vom fi tot numărul unu în Europa, dar ca producător de gaze naturale Criza energetică, volatilitatea prețurilor, războiul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă