13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAcţiunile Electrica scad pe fondul zvonurilor că Enel amână vânzarea activelor din...

Acţiunile Electrica scad pe fondul zvonurilor că Enel amână vânzarea activelor din România

Acţiunile Electrica au scăzut cu aproape 3% pe fondul zvonurilor că grupul Enel amână vânzarea distribuţiilor de electricitate din România, pentru care investitorii se așteptau să liciteze și Electrica.

Potrivit Mediafax, aşteptările ca Electrica (EL) să preia o parte din activele Enel din România sau să vândă alături de Enel, ceea ce i-ar fi îmbunătăţit profitabilitatea, au fost unul dintre factorii importanţi care au alimentat creşterea cotaţiei companiei la un nou maxim, de 13,2 lei/titlu, săptămâna trecută.

Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,4%, după ce au închis şedinţa de marţi pe minus cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni s-au ridicat la 5,5 milioane de lei (1,25 milioane de euro) până la ora 10:55, din care 4 milioane de lei din schimburile cu acţiuni Electrica.

Titlurile Electrica au scăzut cu 2,9%, după ce în săptămâna anterioară au avut o evoluţie pozitivă şi au atins chiar un nou maxim vineri, de 13,2 lei/acţiune. Operaţiunile pe bursă cu acţiuni Electrica au fost oprite luni şi marţi pentru desfăşurarea adunării acţionarilor, în care a fot ales un nou conciliu de administraţie.

Noii membri ai consiliului de administraţie al Electrica sunt Victor Vlad Grigorescu şi Victor Cionga – propuşi de către statul român, Cristian Buşu – propus de SIF Oltenia (SIF5), Arielle Malard de Rotschild – propusă de ING Pensii SAFPAP şi Michael Adriaan Maria Boersma – propus de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În urma ofertei publice prin care acţiunile Electrica au fost listate la începutul lunii iulie, statul român a rămas cu 49% din acţiunile companiei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a investit 75 milioane euro în ofertă şi a obţinut astfel 8,6% din acţiunile companiei, devenind al doilea mare acţionar, după stat.
Potrivit ai multor surse din piaţa de capital, Enel şi-ar reconsidera planurile privind vânzarea operaţiunilor din România. Grupul italian s-ar putea să nu mai vândă aceste active până la sfârşitul anului, aşa cum a anunţat anterior că intenţionează.Enel deţine o treime din piaţă distribuţiei de energie din România.

Nuclearelectrica (SNN) a anunţat, vineri, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte din operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de către acţionari, mai scrie Mediafax.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a aflat în urmă cu o săptămână la Roma pentru discuţii cu conducerea grupului energetic Enel privind vânzarea operaţiunilor din România. El a fost însoţit în această vizită de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, şi de cel al Electrica, Ioan Roşca.

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă